Viinilehti // Vuoden punaviini 2021 Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017

Viinilehti valitsi vuoden punaviinin jo 18. kerran. Tänä vuonna voittaja oli italialainen amarone Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017, joka onnistui yllättämään tuomarit täysin. Finaalikolmikossa olivat lisäksi Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2018 (Chile) ja Black Stallion Cabernet Sauvignon 2018 (USA). Voittaja kerrottiin valkoviinin tapaan jo FB-liveä edeltävänä päivänä, joten ehdimme hyvin käydä lähi-Alkossa hakemassa pullollisen.

Kilpailun asettelu oli muuttunut hieman aiemmasta: nyt se käytiin viinimaahantuojien mukaan ilmoittamien viinien kesken ja viinit saivat olla Alkon vakio-, tilaus- tai erikoiserävalikoimasta, kun aiemmin ehdokkaina oli Viinistä viiniin -kirjassa viisi tähteä saaneita viinejä Alkon vakiovalikoimasta. Maksimihinta oli rajattu tuttuun tapaan noin 30 euroon.

Julkistuksen voi katsoa Viinilehden FB-sivulta

Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017
DOCG Amarone della Valpolicella, Italia; Corvina, Corvinone, Rondinella; 25,98 €

Tuottaja Antiche Terre Venete

Etiketin mukaan upea rakenne, täyteläisen hedelmäinen ja mausteinen

Rypäleiden mukaan
Corvina: mietoa hedelmäisyyttä, hapokkuutta, aavistus karvasmantelia ja hapankirsikkaa, mansikkaa ja pähkinää. Tynnyrikypsytys tuo viineille täyteläisyyttä ja lisää tanniineja.
Corvinone:  hedelmää, mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa. Se sekoitetaan monesti Corvina-rypäleeseen, mutta DNA-testit ovat osoittaneet niiden olevan eri lajikkeita.
Rondinella: hapokas, kirsikkaa, mansikkaa, karvasmantelia

Ruokana sellaisenaan / lihapata

Lyhyesti: moderni amarone

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on runsaasti marjoja, hapankirsikkaa, aavistus nahkaa ja kahvia sekä yrttisiä mausteita. Tuoksun tapaan myös viinin maku on mehukkaan hedelmäinen, marjainen ja mausteinen. Hapokkuus tuntuu pirteänä, samoin tanniinit, jotka jäävät suuhun kutittelemaan samalla, kun jälkimaussa tuntuu marjoja ja makeaakin mausteisuutta. Vaikka viini on amarone eli se on valmistettu kuivatuista rypäleistä, se on kuitenkin yllättävän kevyt eikä laisinkaan raskas tai supertäyteläinen niin kuin useimmat amaronet.

Itse olisin maistamatta veikannut Viinilehden vuoden punaviiniksi toista viiniä, mutta perinteisesti olen ollut huono arvaamaan lopputuloksia ja näin italialaisten viinien ja amaronen ystävänä voittaja ilahduttaa suuresti. Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017 on herkullinen viini ja maistuu ihan sellaisenaankin, mutta sopisi varmasti loistavasti myös liharuokien ja kovien juustojen kanssa. 

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen. Sen tuoksussa on kypsää tummaa marjaa, kirsikkaa, nahkaa, tummaa suklaata, viikunaa ja hieman tammea. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös kahvisuutta sekä mausteisuutta. Tanniineja ja hapokkuutta on kohtalaisesti ja ne ovat hyvin tasapainossa. Viikunainen makeus on voimakkaampaa kuin tuoksussa. Mausteisuus vahvistuu jälkimaussa hennon pippuriseksi.

Tommasi Crearo valittiin vuoden punaviiniksi 2017 ja 2019, joten Italia vaikuttaa pärjäävän kisassa hyvin. Kumpaakin muuta ehdokasta olen maistanut, mutta vanhempia vuosikertoja. Voittajaksi olisin todennäköisesti veikannut Pinot Noiria, koska itse pidin siitä aikanaan. Antiche Terre Venete Amarone Baorna 2017 on kuitenkin tittelinsä ansainnut.