Näyte / Beverage Partners Finland
Barefoot Buttery Chardonnay on Alkon lokakuun uutuuksia. Se edustaa Buttery Chardonnay -tyyliä, joka tarjoaa nimensä mukaisesti malolaktisesta käymisestä johtuvia voimaisia ja toffeemaisia aromeja. Viini onkin kypsynyt kuusi kuukautta ranskalaisten ja amerikkalaisten tammilastujen kanssa. Lisäksi 60 % viinierästä on käynyt läpi malolaktisen käymisen, jonka aikana terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi.
Barefoot Buttery Chardonnay
Kalifornia, Yhdysvallat; Chardonnay;
9,98 €
Tuottaja Barefoot
Etiketin mukaan kermaisuutta, ananasta, tammea ja vaniljainen
jälkimaku
Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta,
trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen,
hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen,
vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä
Ruokana savulohta, uuniperunaa ja kermaviilikastiketta
Lyhyesti: sopivan tamminen Chardonnay
Kommentit
M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsää keltaista omenaa ja trooppisia hedelmiä sekä vaniljaa, toffeeta ja pähkinää. Myös viinin maku on kypsän hedelmäinen ja pehmeä. Tammikypsytys pyöristää sitä mukavasti ja tuo kermaista suutuntumaa, mutta samaan aikaan viini on myös hapokas ja raikkaan omenainen ja ananaksinen.
Oikeastaan viini on juuri sellainen kuin mitä speksien perusteella saattaakin kalifornialaiselta tammitetulta chardonnaylta odottaa - ilahduttavaa on se, että tammen käyttö on kuitenkin suhteellisen rauhallista eikä viini tuntunut siltä kuin olisi pureskellut kakkosnelosta. Lasin vaikutuksen huomasi selvästi - Riedelin Oaked Chardonnay -lasi toi viinistä sen parhaat puolet esiin, kun taas tavallisesta lasista tammitus tuntui hieman liian puumaisena.
Ruoan kanssa viini sopi hyvin, sen hapokkuus riitti rasvaisen lohen seuraksi ja yhdistelmä toimi muutenkin hyvin. Se voisi sopia myös kanaruokien kanssa ja maistui toki sellaisenaankin, vaikka ruokaviininä se on enemmän paikallaan. Mukavaa juotavaa oleva viini saa arvosanaksi +.
J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on trooppista hedelmää,
kypsää omenaa, voita ja kermaisuutta. Tammen tuoma vaniljaisuus on
maltillista eikä ylitse pursuavaa. Keskihapokas maku toistaa tuoksun
aromeja, voin ja kerman aromit tasapainottavat hapokkuutta. Jälkimaussa on
maun aromien lisäksi mausteisuutta, jopa hieman valkopippuria. Maistoimme
viiniä sekä Riedelin Chardonnay-lasista että tavallisesta valkoviinilasista.
Tavallisessa lasissa tammen aromi oli vahvempi, mutta ei kovin paljoa.
Viini sopi ruoan kanssa erinomaisesti. Hapokkuutta oli tarpeeksi kalan
rasvaisuudelle ja tammen aromi komppasi kalan savuaromia. Viini voisi sopia
myös kanaruoille, kevyille grilliruoille ja porsaalle. Hinta-laatusuhde on
kohdallaan eikä tammitus ole luokkaa kakkosnelosella päähän, joten annan
arvosanaksi +.