Barefoot Buttery Chardonnay

Näyte / Beverage Partners Finland

Barefoot Buttery Chardonnay on Alkon lokakuun uutuuksia. Se edustaa Buttery Chardonnay -tyyliä, joka tarjoaa nimensä mukaisesti malolaktisesta käymisestä johtuvia voimaisia ja toffeemaisia aromeja. Viini onkin kypsynyt kuusi kuukautta ranskalaisten ja amerikkalaisten tammilastujen kanssa. Lisäksi 60 % viinierästä on käynyt läpi malolaktisen käymisen, jonka aikana terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi.

Barefoot Buttery Chardonnay
Kalifornia, Yhdysvallat; Chardonnay; 9,98 €

Tuottaja Barefoot

Etiketin mukaan kermaisuutta, ananasta, tammea ja vaniljainen jälkimaku

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana savulohta, uuniperunaa ja kermaviilikastiketta

Lyhyesti: sopivan tamminen Chardonnay

Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsää keltaista omenaa ja trooppisia hedelmiä sekä vaniljaa, toffeeta ja pähkinää. Myös viinin maku on kypsän hedelmäinen ja pehmeä. Tammikypsytys pyöristää sitä mukavasti ja tuo kermaista suutuntumaa, mutta samaan aikaan viini on myös hapokas ja raikkaan omenainen ja ananaksinen. 

Oikeastaan viini on juuri sellainen kuin mitä speksien perusteella saattaakin kalifornialaiselta tammitetulta chardonnaylta odottaa - ilahduttavaa on se, että tammen käyttö on kuitenkin suhteellisen rauhallista eikä viini tuntunut siltä kuin olisi pureskellut kakkosnelosta. Lasin vaikutuksen huomasi selvästi - Riedelin Oaked Chardonnay -lasi toi viinistä sen parhaat puolet esiin, kun taas tavallisesta lasista tammitus tuntui hieman liian puumaisena.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, sen hapokkuus riitti rasvaisen lohen seuraksi ja yhdistelmä toimi muutenkin hyvin. Se voisi sopia myös kanaruokien kanssa ja maistui toki sellaisenaankin, vaikka ruokaviininä se on enemmän paikallaan. Mukavaa juotavaa oleva viini saa arvosanaksi +.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Tuoksussa on trooppista hedelmää, kypsää omenaa, voita ja kermaisuutta. Tammen tuoma vaniljaisuus on maltillista eikä ylitse pursuavaa. Keskihapokas maku toistaa tuoksun aromeja, voin ja kerman aromit tasapainottavat hapokkuutta. Jälkimaussa on maun aromien lisäksi mausteisuutta, jopa hieman valkopippuria. Maistoimme viiniä sekä Riedelin Chardonnay-lasista että tavallisesta valkoviinilasista. Tavallisessa lasissa tammen aromi oli vahvempi, mutta ei kovin paljoa.

Viini sopi ruoan kanssa erinomaisesti. Hapokkuutta oli tarpeeksi kalan rasvaisuudelle ja tammen aromi komppasi kalan savuaromia. Viini voisi sopia myös kanaruoille, kevyille grilliruoille ja porsaalle. Hinta-laatusuhde on kohdallaan eikä tammitus ole luokkaa kakkosnelosella päähän, joten annan arvosanaksi +.