Viinitie // Vastuullisuus viineissä 7.10.2021 ja Lebenshilfe Dürkheimer Feuerberg Riesling Halbtrocken 2020

Viinitie jatkoi syksyn FB-live-tastingejaan vastuullisten viinien merkeissä 7.10.2021. Tastingia emännöivät Piipa Kämppi ja Master of Wine Heidi Mäkinen, jotka kertoivat, millä tavoin viinit voivat olla vastuullisia ja esittelivät neljä viiniä: Löyly Grüner Veltliner 2020, Weinbau der Lebenshilfe Riesling Halbtrocken 2020, Sans Air Libre 2018 ja Azul y Garanza Arena 2018

Ostimme niistä rieslingin - olimme päässeet tutustumaan Weinbau der Lebenshilfen viineihin jo keväällä Riesling-viikkojen aikaan ja pitäneet niistä kovasti. Viinitila sijaitsee Bad Dürkheimissa, Pfalzissa ja se pyrkii kantamaan sekä ekologista että sosiaalista vastuuta: se tuottaa luomuviinejä ja työllistää muun henkilökunnan lisäksi 35 henkilöä, joilla on erilaisia eritystarpeita.

Live on katsottavissa Viinitien FB-sivulla.

Lebenshilfe Dürkheimer Feuerberg Riesling Halbtrocken 2020
Pfalz, Saksa; Riesling; 18,90 € / 1 l. Luomu, vegaaninen.

Tuottaja Weinbau der Lebenshilfe

Etiketin mukaan puolikuiva riesling

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana sitruunarisotto

Lyhyesti: hedelmäinen riesling, jossa makeus ja hapokkuus ovat hyvin tasapainossa

Kommentit

M: Oljenkeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti kypsiä trooppisia hedelmiä, omenaa, päärynää, hunajamelonia ja sitrusta. Pehmeän hedelmäisessä ja mehukkaassa maussa toistuvat tuoksusta tutut hedelmät. Vaikka viini on puolikuiva eli siinä on jonkin verran jäännössokeria (15 g/l), hapot tasapainottavat sen makua eikä viini tunnu liian makealta, vaan varsin helposti kulauteltavalta. (Litran pullo ei myöskään haittaa asiaa.)

Ruoan kanssa viini sopii hyvin ja se maistuu myös sellaisenaan, kaikkiaan se tuntuu varsin monikäyttöiseltä rieslingiltä. Hintakaan ei ole paha, joten arvosanaksi se saa +.

J: Viini on kirkasta ja väriltään oljenkeltaista. Tuoksussa on kypsää sitrusta, trooppista hedelmää, hunajamelonia ja keltaista omenaa. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja, siinä on myös hieman persikkaa. Sitruksinen hapokkuus tasapainottaa sopivasti jäännössokerin makuun tuomaa makeutta.

Viini sopi risoton kanssa hyvin. Viinin hapokkuus leikkasi ruoan rasvaisuutta ja risoton sitruunaisuus komppasi viinin aromeja. Viini menee myös hyvin sellaisenaan seurustelujuomana, se ei tarvitse ruokaa seurakseen. Hinta-laatusuhde on kohdallaan, joten annan arvosanaksi +.