Saksan viinitiedotus // Riesling & Co ‑viikot 17.-30.5.2021

Kutsu / Saksan Viinitiedotus

Kuva: Saksan Viinitiedotus 

Riesling & Co -viikot ovat taas alkaneet vuoden tauon jälkeen - ja kyllä niitä odotettiinkin! Mukaan on ilmoittautunut 60 ravintolaa kolmestatoista kaupungista. Huomautetaan heti aluksi, että koronavirus on edelleen sotkemassa kuvioita eivätkä kaikkien ravintoloiden suunnitelmat päässeet toteutumaan ennakoidulla tavalla (ja Viking Mariellakin myytiin kesken kaiken Välimerelle), joten kannattaa tarkistaa aukioloajat ja tapahtumat vielä kertaalleen ravintoloiden omilta sivuilta tai sosiaalisesta mediasta.

Saksan viinitiedotus kutsui meidät tutustumaan kolmen helsinkiläisen ravintolan tarjontaan.

Ravintola Hausman
Töölönlahdenkatu 3

Ravintola Hausman sijaitsee kätevästi aivan päärautatieaseman vieressä. Rieslingviikkojen aikana ravintolassa on tarjolla valkoista parsaa Schwarzwaldinkinkun, savulohen tai Wienerschnitzelin (!!!) kanssa. Viinisuosituksina ovat Weingut Mathern Vom Rotliegenden Riesling Trocken 2018 (Nahe) ja Schumann-Nägler Oscar Riesling 2018 (Rheingau). Toki ravintolan listalla on muitakin saksalaisia viinejä.

Pitää myöntää, että annoksen tullessa eteen tuli todettua, että nälkäisenä täältä ei ainakaan lähde, kun sen seuraksi kannettiin vielä herkullisia röstiperunoita. Viineistä ensin mainittua risukkaa suositeltiin parsan kanssa ja se toimikin oikein hyvin. Pitää myöntää myös, että tätä ennen emme olleet ajatelleet parsan ja Wienerschnitzelin yhdistämistä, mutta pitää kokeilla sitä kotonakin...

Sushibar + Wine
Fredrikinkatu 42

Sushibar + Wine ottaa talouden hitaan hämäläisen mielestä Rieslingviikot vähintäänkin riittävän vakavasti: viikot alkavat ravintolassa jo hieman virallista ajankohtaa aiemmin ja jatkuvat aina juhannukseen saakka. Toukokuussa parsakauden kunniaksi risukan seuraksi on tarjolla myös parsasusheja. Mmm, parsasusheja... 

Kaiken kaikkiaan risukka ja sushit ovat vaarallisen addiktoiva yhdistelmä.

Laseittain viinejä on saatavilla viisi - yksi kuohuviini, kolme rieslingiä ja yksi spätburgunder (eli pinot noir):

  • Weinbau der Lebenshilfe Riesling Sekt Trocken on omenaisen hedelmäinen ja sokerista hieman pyöreyttä saanut kuohuviini, kaiken kaikkiaan varsin miellyttävää juotavaa ihan sellaisenaankin.
  • Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2019 on hyvä hapokas ja hedelmäinen perusriesling, oikein oiva sushien kaveri.
  • Immich-Batterieberg Engelwehr 2016 oli jo entuudestaan tuttu, samoin sen uudempi vuosikerta 2017. 2016 on meidän mielestämme parempi vuosikerta, tasapainoisempi ja maukkaampi kuin 2017.
  • Clemens Busch Riesling Kabinett 2018 on runsas ja Kabinett-risukoiden tapaan jo hieman makeahko riesling, joka komppasi hyvin grillatun lohen päällä ollutta tulista majoneesia. 
  • Weinbau der Lebenshilfe Spätburgunder 2017 on melko pyöreäksi kypsynyt punaviini, joka saa tammikypsytyksestä lisää rakennetta. Mikään kirpeän puolukkainen ja hapokas spätburgunder ei siis ollut kyseessä. Grillatun lohen kanssa se toimi hyvin.

Ravintola Passio
Kalevankatu 13

Ravintola Passio tarjoaa Rieslingviikoilla kolmen ruokalajin menun (melkein kokonaan) omaa maahantuontiaan olevien saksalaisten viinien kanssa - vain jälkiruoan kanssa tarjoiltava Dautel Riesling Auslese 2015 on toiselta maahantuojalta, koska omasta valikoimasta ei löytynyt sopivaa saksalaista viiniä.

Lohiceviche yhdistetään Günther Steinmetz Brauneberg Riesling 2019:n kanssa. Pieni, noin 12 hehtaaria tarhoja omistava viinitalo sijaitsee Moselin keskellä, ja alueelle tyypillisesti viinissä on sekä hapokkuutta että myös hieman makeutta, mikä tekeekin siitä oikein kivan ja kulauteltavan - sekä tietenkin erinomaisen alkuruoan kumppanin. 

Pääruoan kanssa tarjoillaan ahrilaista punaviiniä, Weingut Nelles RUBER Spätburgunder 2016:a. Viinitalon historia juontaa juurensa jo vuoteen 1479, joten perinteitä riittää. Viinin hienot tanniinit ja hapokkuus sopivat hyvin pääruoan kanssa ja muutenkin viini on oikein kiva spätburgunder.

Iloksemme annokset ovat jäämässä listalle vielä Rieslingviikkojen jälkeenkin siihen saakka, kunnes lista taas vaihtuu eli aivan uskomattoman herkullisista siikacevichestä, ibericoporsaasta ja raparperista oliiviöljykakun kanssa pääsee nauttimaan vielä jonkin aikaa toukokuun jälkeenkin - ja tietenkin tarjolla on myös viineihin sopivia kasvisannoksia.

PS. Muista myös valokuvakilpailu!