Viinitie // Maailman edullisimmat huippuvalkoviinit tulevat Espanjasta 26.3.2021 ja Suertes del Marqués Trenzado 2018

Maaliskuulta riittää vielä muisteltavaa: Viinitien LiveTalkissa 26.3.2021 Toni Immanen ja hänen vieraansa, viinibaari Vin-Vinin sommelier Oscar Borges keskustelivat espanjalaisista viineistä. Tastingissa oli mukana kolme valkoviiniä Espanjan eri alueilta: Serra da Estrela (Rias Baixas), Astobiza Txakoli (Baskimaa) ja Suertes del Marqués Trenzado (Teneriffa). Hankimme niistä viimeisimmän, koska emme ole tainneet aiemmin maistaa teneriffalaisia viinejä.

Tasting on katsottavissa Viinitien Facebook-sivuilla.

Suertes del Marqués Trenzado 2018
DO Valle de la Orotava, Teneriffa, Espanja; 98 % Listán Blanco, 2 % Torrontés Volcanico; 28,49 €

Alkon sivuilla on jo myynnissä vuosikerta 2019, mutta saimme Alkon verkkokaupasta vuosikerran 2018.

Viiniin on käytetty perinteisiä paikallisia rypälelajikkeita, joista Listán Blanco -köynnökset ovat jopa satavuotiaita. Viini on saanut nimensä etiketissäkin näkyvistä viiniköynnöksistä, jotka on letitetty (cordón trenzado) siten, että niiden alla on tilaa viljellä muutakin. Osa viinistä on tehty oranssiviinien tapaan: 40 % viinistä on käynyt kuorten kanssa sementtitankeissa ja avoimissa muoviastioissa ja 60 % ilman kuoria ranskalaisissa tammitynnyreissä. 20 % viinistä on kypsynyt sementtitankeissa ja 80 % kymmenen kuukauden ajan sakan päällä ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Aluksi viinin tuoksu on omenainen, jopa hieman omenasiiderinen. Tuoksussa on pähkinää ja savuista paahteisuutta, tammikypsytyksenkin huomaa jossain määrin. Viinin maku on kuiva, kohtalaisen hapokas ja täyteläinen, mutta kuitenkin raikas. Siinä on tuoksun tapaan omenaa ja omenankotaa, mantelia ja yrttejä, joista tulee mieleen oregano.

Maussa on jotain hämmentävän tuttua, josta ei saa kiinni ennen kuin pieni googletus paljastaa, että Listán Blanco -rypäle tunnetaan mantereen puolella Palominona eli fino- ja oloroso-sherryissä käytettynä rypäleenä - eli nyt kun sen tiesi, viini maistuu selvästi kuivalle sherrylle.

Mielenkiintoinen ja persoonallinen viini voisi sopia tapasten, kalan ja äyriäisten sekä salaattien kanssa.