Viinimuijat // Vappupiknik-IG-live 29.4.2021

Viinilehden Viinimuijat Eeva ja Lulu järjestivät vappupiknik-teemaisen IG-liven 29.4.2021. Jatkossa livejä on kerran kuukaudessa Viinimuijien omalla IG-tilillä, vain tämä ensimmäinen live oli poikkeuksellisesti Viinilehden puolella.

Tastingissa oli mukana kolme viiniä: Think Organic SparklingAlta Alella Aus Pét Nat ja Robert Barbichon 4 Cepage Reserve Champagne Brut. Hankimme niistä Alta Alella Aus Pét Natin, mutta Think olisi kiinnostanut myös - se on kevään uutuuksia, italialainen luomusertifioitu kuohuviini, jonka hiilijalanjälki tilalta Suomeen on laskettu ja kompensoitu. Ikävä kyllä heräsimme sen suhteen liian myöhään emmekä olisi ehtineet saada sitä ajoissa Alkon verkkokaupasta. 

Alta Alella Aus Pét Nat 2020
Espanja; Xarel·lo; 12,00 € / 0,375 l. Luomu, vegaaniystävällinen.

Alta Alellan viinitila on perustettu 1990-luvun alussa ja sijaitsee Barcelonan lähellä Kataloniassa samannimisellä alueella, joka on muuten Espanjan pienin DO-laatuluokituksen saanut alue. 

Pét nat eli pétillant naturel tarkoittaa luontaisesti kuplivaa viiniä, toisin sanoen viini pullotetaan kesken käymisen, jolloin käyminen jatkuu pullossa ja viiniin muodostuu kuplia. Menetelmä tunnetaan myös nimellä méthode ancestrale eli muinainen menetelmä. Alta Alellan Aus-kuohuviini aloittaa käymisensä spontaanisti terästankeissa eikä siihen lisätä sulfiitteja tai suodateta lopuksi. Pullossa on kruunukorkki.

Vaalean sitruunankeltainen viini on sameaa ja lasissa virtaa runsaiden pienten kuplien vana. Viinin tuoksussa on kypsää omenaa, omenankotaa sekä päärynää sekä kirpeää sitrusta ja pientä kukkaisuutta. Viinin maku on kuiva ja hapokas ja se tuntuu jopa hieman tylpältä - pét nat on ennemminkin pirskahteleva kuin kuohuva, joten se ei kupli yhtä runsaasti kuin Katalonian paremmin tunnettu kuohuviini cava eikä se ole myöskään yhtä pehmeän hedelmäinen kuten monet valkoviinit. Hetkellisesti viinin mausta tulee mieleen sima, mutta hetken päästä siinä tuntuu ennemminkin päärynää, valkoherukkaa ja karviaista, jälkimaussa jää tuntumaan greippimäinen hapokkuus.

Viini on kiinnostavaa juotavaa sellaisenaan ja tapasten kanssa se voisi toimia mainiosti, sillä sen hapokkuus sopisi varmasti monen pikkupurtavan kanssa yhteen.

Tämän kuohuvan myötä toivotamme kaikille hyvää vappua!