Riesling & Co ‑viikot 2021 // Ravintola Basen neljän rieslingin tasting

Riesling & Co -viikot järjestetään taas vuoden tauon jälkeen! Tapahtuma alkoi eilen ja jatkuu ensi viikon sunnuntaihin 30.5.2021 saakka. 

Suuntasimme heti Ravintola Baseen omatoimitastingiin (25 €). Tastingissa oli neljä rieslingiä, jokainen eri alueelta Saksasta. Niiden seurana söimme pesto-parmesaani-lohipastaa ja siikaa nokkosmuhennoksen ja tilliperunoiden kera sekä jälkiruoaksi raparperipiirakkaa.

Tässä lyhyet luonnehdinnat viineistä - käykää itse maistelemassa perusteellisemmin!

Weinland Rheingau Riesling Rüdesheimer Burgveg 2019
Rheingau; sokeria 7 g/l

Rheingaun alueella Rein-joki tekee mutkan ja virtaa hetken itä-länsisuunnassa Taunusvuorten katveessa. Tastingin viini on peräisin Rüdesheimin alueelta aivan alueen läntiseltä reunalta, jonka jälkeen joki kääntyy luoteeseen. Rheingaun rieslingit ovat tyypillisesti raikkaan hapokkaita ja täyteläisiä, sitruksisia ja jopa teräksisiä, toisaalta myös eniten "normaaleja" tai tavallisia. 

▸Raikkaan hapokkaan ja kuivan viinin aromeissa oli limettiä, valkoherukkaa ja greippiä. Se sopi hyvin rasvaisen kalan kanssa.

Weingut Phillipp Kuhn Kallstadter Steinacher Riesling 2018
Pfalz; sokeria 4 g/l

Hehtaareissa mitattuna Pfalz on Saksan suurin rieslingintuotantoalue. Se sijaitsee lounais-Saksassa aivan Ranskan rajalla lähellä Alsacea Rein-joen länsipuolella. Alueen rieslingit ovat tyypillisesti runsaita, täyteläisiä ja trooppisen hedelmäisiä.

▸Vaikka viinissä oli vähemmän sokeria kuin edellisessä, sen hedelmäisyys tuntui kuitenkin sitä kypsemmältä. Viinissä maistui omenan lisäksi häivähdys petrolia ja mineraalisuutta. Aluksi makealta tuntunut maku kääntyi hapokkaaksi jälkimauksi. Tämäkin viini sopi hyvin kalan kanssa.

Weinkellerei Hechtsheim Meddersheimer Paradiesgarten Riesling Feinherb 2019
Nahe; sokeria 17 g/l

Nahen alue on saanut nimensä Reinin sivujoesta Nahesta. Se sijaitsee Mosel- ja Rein-jokien laaksojen välissä Pfalzista luoteeseen. Vaihtelevan maaperän ja paikallisilmastojen ansiosta myös alueen viinit ovat vaihtelevia, tosin ne ovat olleet tyypillisesti makeita tai makeahkoja ja matalampi-alkoholisia kuin muualla, koska viiniä ei ole käytetty aivan kuivaksi. Tämä viini on peräisin Paradiesgartenin alueelta Nahen yläjuoksulta.

▸Viinin makeahkossa tuoksussa oli persikkaa, greippiä, kypsää sitrusta, herukkaa ja yrttejä. Myös sen maku oli makeahko, mutta sitä tasapainotti hyvä hapokkuus eli 17 g/l sokeria tuntuu hapokkaissa rieslingeissä ennemminkin maun täyteläisyytenä. Tämä viini oli Jussin suosikki.

Weingut Max Ferd. Richter Mülheimer Sonnenlay Riesling "Zeppelin" 2019
Mosel; sokeria 30 g/l

Myös Moselin viinialue on saanut nimensä Reinin sivujoen mukaan ja myös se sijaitsee luoteis-Saksassa, mutta Pfalzia ja Nahea pohjoisempana suunnilleen Luxemburgin kyljessä. Hehtaareina mitattuna se on toiseksi suurin rieslingalue. Moselin rieslingit ovat tyypillisesti sekä hapokkaita että makeahkoja, mutta niiden hedelmäisyys on ennemminkin tuoreista kuin kypsistä hedelmistä. Niiden aromeissa on sitrusta ja omenaa. Tämä viini on peräisin suurinpiirtein Moselin keskiosasta. 

▸30 g/l sokeria alkoi tuntua jo hyvin huomattavissa olevana makeutena, mutta ei kuitenkaan imelyytenä, sillä hapokkuus tasapainotti taas makeutta. Viinin aromeissa oli persikkaa, sitrusta, hunajaa ja kypsää ananasta. Viini oli hyvä pastaviini ja sopi yllättävän hyvin jopa jälkiruoan ja kirpeän raparperin kanssa. Se oli Marjutin suosikki.

Riesling & Co -viikoilla on mukana ravintoloita kolmestatoista eri kaupungista eri puolelta Suomea. Espoossa karkeloihin osallistuu ravintola Basen lisäksi Bistro o Mat Tapiola.