Mr. Nebbiolo // Piemonten trendirypäle Barbera! 26.3.2021

Jatketaan maaliskuisilla tastingeilla. Mr. Nebbiolon etätastingin aiheena 26.3.2021 oli Piemonten trendirypäle Barbera eli illan kattauksessa oli kolme erityylistä barberaa. Illan asiantuntijavieraana oli Daniele Conterno Franco Conternon viinitalosta.

Alunperinkin piemontelainen Barbera on edelleen alueen suosituin rypälelajike, lisäksi sitä viljellään jonkin verran Lombardiassa, Emilia Romagnassa ja Campaniassa. Vuosituhannen alkupuolella se oli vielä Italian kolmanneksi viljellyin punainen lajike Sangiovesen ja Montepulcianon jälkeen, mutta sen suosio on vähentynyt ja esimerkiksi Merlot on ohittanut sen. Siitä huolimatta se on Italian kymmenenneksi viljellyin lajike, ja sitä kasvatetaan noin 18 000 hehtaarin alueella. (Lähde: Italian Wine Central)

Barberasta saadaan vähätanniinisia ja hapokkaita viinejä, joiden aromeissa on kirpeitä punaisia marjoja, yrttejä ja metsän aluskasvillisuutta. Viinien luonne vaihtelee alueiden mukaan, esimerkiksi Alban alueen viinejä pidetään tyypillisemmin robusteina ja Astin taas herkkinä. Barberaa voidaan kypsyttää sekä terästankeissa että tammitynnyreissä, ja vaatimukset vaihtelevat eri alueiden ja laatuluokitusten mukaan, esimerkiksi: 

  • DOC Piemonte Barbera: rypäleistä vähintään 85 % Barberaa, ei kypsytysvaatimuksia
  • DOC Barbera d'Alba: rypäleistä vähintään 85 % Barberaa (loput Nebbioloa); Superioren kypsyttävä vähintään 12 kk, josta 4 kk tammessa
  • DOCG Barbera d'Asti: rypäleistä vähintään 90 % Barberaa (loput Freisaa, Grignolinoa tai Dolcettoa); kypsyttävä 4 kk ajan tai Superioren vähintään 14 kk, josta 6 kk tammi- tai kastanjatynnyreissä
  • DOCG Nizza: 100 % Barberaa; kypsyttävä vähintään 18 kk, josta 6 kk tammitynnyreissä

Manfredi Barbera 2018
DOC Piemonte, Italia; Barbera; 10,90 €

Ensimmäisen barberan väri oli kirkas, jonkin verran läpikuultava rubiininpunainen. Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, hapankirsikkaa, karpaloa ja mustaherukkaa sekä mausteita ja jonkin verran metsänpohjaa ja varpuja. Kevyessä ja hapokkaassa viinissä ei rypäleelle tyypillisesti ollut tanniineja oikeastaan yhtään. Ilmaantumisen myötä maku kehittyi jonkin verran eli kannattaa antaa viinille hieman aikaa.

Kirsikkainen ja mehumainen, nuorekas viini oli ihan kiva arkiruokaviini - harmiksemme vain meillä ei nyt ollut sen seurana ruokaa, joten Manfredi Barbera 2018 ei päässyt yllättämään iloisesti. Se tuntui viiniltä, joka kaipaa ruokaa voidakseen loistaa. Hieman yli kympin maksava pullo ei ole pahan hintainen pizza- tai pastaviini.

Mauro Veglio Barbera d'Alba 2019
DOC Barbera d'Alba, Italia; Barbera; 22,40 €

Violettiin vivahtavan punaisen viinin tuoksussa oli hapankirsikkaa ja mustaherukkaa sekä niiden lisäksi lakritsaa ja pippuriin vivahtavia mausteita. Maku oli täyteläisempi kuin edellisen viinin ja marjaisuus kypsempää, viikunan suuntaan taittuvaa, mutta vähätanniininen tämäkin viini oli.

Viini ei ole kypsynyt tammitynnyreissä eli se on säilyttänyt hedelmäisyytensä. Se oli hieman paksumpi ja täyteläisempi kuin edellinen viini, mutta silti kevyt. Tastingin viineistä Mauro Veglio Barbera d'Alba 2019 oli väliinputoaja: vaikka se oli mukava hedelmäinen barbera, se maksaa noin kaksi kertaa sen mitä ensimmäinen viini, mutta ei kuitenkaan maistu tuplaten paremmalta.

Franco Conterno Barbera Superiore "Cascina Sciulun" 2018
DOC Barbera d'Alba, Italia; Barbera; 24,78 €

Rubiininpunaisen viinin tuoksu oli kypsän marjainen - luumun, karpalon ja herukkahillon lisäksi siinä tuntui vaniljaisia mausteita. Viini onkin kypsynyt erilaisissa tammitynnyreissä, joista puolet on vanhoja ja puolet isoja. Niiden vaikutus ei kuitenkaan ollut suuren suuri, vaikkakin huomattavissa. Viinin suutuntuma oli paksuhko (barberaksi), pehmeä ja täyteläinen, mutta silti hapokas, ja maku marjainen ja mustaherukkahilloinen. Tanniineja ei kuitenkaan tuntunut, tammitynnyrikypsytys on tuonut viiniin lähinnä täyteläisyyttä ja mausteisuutta. Jälkimaussa maistui maitosuklaata ja marjoja.

Franco Conterno Barbera Superiore "Cascina Sciulun" 2018 oli meidän suosikkimme. Se maksaa vain pari euroa edellistä viiniä enemmän ja tammitynnyrikypsytys on tuonut siihen kivasti ryhtiä, joten todennäköisesti poimisimme sen uudelleen mukaan, jos kahden jälkimmäisen viinin välillä pitäisi valita.