Saksan viinitiedotus / Pastori & Pastori - Harrasta Saksan viiniä 25.3.2021

Vapun jälkeenkin on elämää, joten palataan aikaan ennen vappua ja pääsiäistä eli maaliskuun 25. päivään, jolloin viinipastori Juha Rantala & pastori Jaakko Heinimäki isännöivät Saksan viinitiedotuksen järjestämän Harrasta Saksan viiniä -etätastingin.

Vaikka tastingin teemoina olivat pääsiäinen ja pääsiäisruokien kanssa sopivat viinit, ainakin kylmäsavulohi parsan kanssa maistuu edelleen varsinkin, kun parsa-aika alkaa olla parhaimmillaan. Me korvasimme ohjeen uppomunan kovaksi keitetyillä kananmunilla ja hankimme kylmäsavulohen lisäksi lämminsavulohta.

Tasting on katsottavissa Saksan viinitiedotuksen sivuilla, samoin siellä ovat ruokien reseptit.

Schloss Johannisberg Bronzelack Riesling Trocken 2019 
Qualitätswein Rheingau, Saksa; Riesling; 26,90 €

Schloss Johannisbergin viinitalon mailla on viljelty viiniä vuodesta 817 alkaen ja vuodesta 1720 lähtien talo on keskittynyt pelkästään Rieslingiin. Melko pian Rieslingille omistautumisen jälkeen, vuonna 1775, talo kehitti puolivahingossa Spätlese-viinityylin eli myöhään kerätyistä jalohomeisista rypäleistä valmistetun makean viinin. Nykyäänkin Schloss Johannisberg tunnetaan Spätlese-viineistään, mutta tastingissa meillä oli kuiva riesling.

Vaikka tastingin tiedoissa viinistä oli listattu vuosikerta 2018, me saimme Alkon nettikaupasta jo vuosikertaa 2019.

Viinin tuoksussa oli sitrusta ja terävää teräksistä hapokkuutta, samoin kypsää omenaa, trooppisia hedelmiä ja ananasta. Tuoksun tapaan myös viinin maku oli hapokas, sitruksinen, omenainen ja persikkainen. Hedelmäisyys toi kuivaan viiniin makeutta, minkä lisäksi maussa tuntui hieman mineraalisuutta. Jälkimaussa maistui trooppisia hedelmiä.

Melko nuoresta viinistä oli vaikea keksiä mitään moitittavaa, sen verran tyylikäs perusriesling se oli, mutta se ei myöskään herättänyt sen kummempia tunteita suuntaan tai toiseenkaan. Toisaalta lähes 30 €:n risukassa olisi toivonut olevan hieman enemmän särmää, mutta ehkä parin vuoden jemmaaminen voisi auttaa asiaa. 

Avokadon kanssa viini ei toiminut ollenkaan. Kananmunan kanssa se oli ihan ok ja parsan seurana se maistui jo hyvin, mutta kylmä- ja lämminsavulohen kanssa se oli parhaimmillaan.

Juliusspital Würzburger Abtsleite Silvaner Trocken 2016
Qualitätswein Franken, Saksa; Silvaner; 22,80 €

180 hehtaarin kokoinen Juliusspital Weingut Würzburgin viinitalo on Saksan toiseksi suurin viinitila ja suurin Silvanerin viljelijä. Tilan taustalla on vuonna 1576 perustettu hyväntekeväisyyssäätiö, jonka tehtävänä oli huolehtia vanhuksista, ja viininviljely oli osa säätiön toimintaa alusta alkaen.

Silvaner puolestaan on uudessa nousussa - ja hyvä niin. Tastingissa olleen viinin aiempaan vuosikertaan pääsimme tutustumaan viime syksynä Silvaner-viikkojen merkeissä.

Hienosti ikääntyneen viinin tuoksussa oli trooppisia hedelmiä, kirpeää sitrusta, timjamia ja muita yrttejä sekä savua ja mineraalisuutta. Viinin maku oli rapsakan hapokas, mutta hedelmäisyys pehmensi sitä mukavasti ja teki sen mausta paksuhkon ja täyteläisehkön, savuisuus ja mineraalisuus tuntuivat myös viinin maussa. 

Perinteiseen Bocksbeutel-pulloon pullotettu viini oli ilmiselvästi ruokaviini. Kananmunan ja avokadon kanssa se oli ihan ok, mutta maistui lohen kanssa hyvin ja parsan kanssa erinomaisesti - kannattaa siis harkita tätä parsan seuraksi, jos perinteinen sauvignon blanc alkaa kyllästyttää. Se voisi sopia hyvin myös merenelävien, rapujen ja äyriäisten, kanssa.

Maukas silvaner oli Marjutin suosikki.

Phillipp Kuhn Pinot Noir Laumersheimer Reserve 2016
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Pinot Noir; 24,95 €

Weingut Phillipp Kuhn omistaa 20 hehtaaria viinitarhoja Laumersheimin kylän ympäristössä. Puolella niistä viljellään punaisia rypälelajikkeita ja puolella valkoisia. Suvun historia alueella on pitkä, sillä se on asunut siellä 1700-luvulta alkaen.

Me saimme vielä tastingia varten viinin vuosikertaa 2016, mutta nyt Alkossa on saatavilla vuosikerta 2017.

Pinot Noirin (eli saksalaisittain Spätburgunderin) tuoksussa oli kypsiä punaisia marjoja, hapankirsikkaa, karpaloa, punaherukkaa ja hilloistakin puolukkaa sekä savua ja yrttejä, samoin viinin maussa. Viini oli hapokas ja keskitäyteläinen, tanniinit tuntuivat jo mukavasti eikä viini ollut ollenkaan niin mehumainen kuin monet viileiden alueiden pinot noirit.

Parsan seuraksi viini ei sopinut, mutta muuten se oli ruoan kanssa ihan ok, parhaiten se toimi lämminsavulohen kanssa. Lisäksi sen seuraksi voisi harkita poroa tai punertavaa karitsaa.

Kohtalaisen täyteläinen ja pehmeähkö Pinot Noir oli Jussin suosikki.

Becker Eiswein Pinot Blanc 2016
Pfalz, Saksa, Weissburgunder eli Pinot Blanc; 26,98 € / 0,375 l

Weingut Friedrich Beckerin mailla on viljelty pitkään eri hedelmiä ja viiniä, kunnes 1900-luvun puolivälissä tila päätti keskittyä laatuviinien tuottamiseen. Etiketteihin nyt jo tavaramerkin asemaan päässyt kettu ilmestyi vuonna 1973. Itse asiassa osa tilan viinitarhoista on Ranskan puolella Alsacessa, vaikka talo onkin saksalainen. Noin 60 %:lla tarhoista viljellään burgundilaisia lajikkeita (Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc ja Chardonnay), 22 %:lla Rieslingiä ja lopuilla Sylvaneria, Muscatia, Gewürztramineria, Müller-Thurgauta, Portugieseria, Meunieria ja Cabernet Sauvignonia.

Tätä viiniä pääsimme maistamaan jo viime joulukuussa.

Eiswein eli jääviini on jäätyneistä rypäleistä valmistettu makea viini, toisin sanoen siihen käytetyt rypäleet ovat jäätyneet ennen keräämistään ja niistä puristetaan mehu, kun ne ovat vielä jäisiä. Rypäleet eivät siis ole jalohomeisia kuten vaikkapa Spätlesessä käytetyt rypäleet, mutta periaatteessa jäätyminen on tehnyt rypäleille saman kuin jalohome: kun vesi on haihtunut, rypäleihin on jäänyt jäljelle suhteessa enemmän sokeria ja konsentroituneita aromeita.

Viinin tuoksu oli hunajaisen makea, siinä oli vaaleaa persikkaa ja aprikoosia sekä sitrusta ja sitrusmarmeladia. Vaikka viini oli makea (sokeria 150 g/l), riittävä hapokkuus (9,8 g/l) teki siitä tasapainoisen ja jossain määrin jopa raikkaan. Herkullinen viini ei ollut ollenkaan tahmea tai yltiösokerinen - ja ei, toisin kuin tastingissa mainittiin, pullosta ei riitä kahdeksalle, hyvä kun siitä riitti edes meille kahdelle...