Viinitie - Moselmaistiaisia Rieslingstrasselta 13.3.2021 ja Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken 2016

Viinitie jatkoi etätastingejaan Moselin viinien merkeissä 13.3.2021, kun kolmen eri viinituottajan kuulumisia Rieslingstraßelta kertoili Pasi Ketolainen MW. Tastingin aikana maisteltiin kolme eri viiniä: Carl Loewen Quant Riesling 2019, Clemens Busch Riesling Trocken 2017 ja Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken 2016.

Koska olimme ehtineet jo maistaa kaksi ensimmäistä viime toukokuussa, ensimmäisen helatorstaina ja toisen toukokuun alun tastingissa, tilasimme Alkosta kolmannen viinin. Se ei ollut Jussille tuttu, mutta Marjut oli ehtinyt tutustua siihen jo pari vuotta sitten Riesling-viikkojen merkeissä. Tosin näin jälkiviisaana voisi todeta, että Clemens Busch Riesling Trockenin pariin olisi ollut kiinnostavaa palata...

Live on katsottavissa Viinitien Facebook-sivuilla.

Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken 2016
QMP Mosel, Saksa; Riesling; 19,99 €

Enkirchin kunnassa sijaitseva, vuonna 1425 perustettu Immich-Batteriebergin viinitalo on yksi Moselin vanhimmista. Tila oli Immichin suvun omistuksessa vuoteen 1989 saakka, jolloin he myivät sen nykyisille omistajille. 

Batteriebergin nimi viittaa siihen, että 1800-luvulla vuoren rinnettä räjäytettiin antaumuksella uuteen uskoon ruutipohjaisilla räjähteillä (Sprengbatterien) niin, että siihen lopulta saatiin perustettua viinitarha. Räjäytyksistä eivät kuitenkaan vastanneet taivaalliset sotajoukot (Engelwehr), vaan Immichin suku.

Engelwehr Riesling Kabinett Trocken on tehty varta vasten Viinitielle. Se on käynyt spontaanisti ja sen rypäleet ovat peräisin Batteriebergin tarhan alaosan nuorista köynnöksistä ja alueen muilta luomutuottajilta. Viini on kypsynyt kahdeksan kuukautta ennen myyntiin tuloaan. Nimen Kabinett viittaa VDP-laatuluokituksen alimpaan tasoon eli täysin kypsistä rypäleistä tehtyihin useimmiten kevyisiin ja puolikuiviin tai jopa puolimakeisiin viineihin; Kabinett Trocken  -viinit ovat nimensä mukaisesti kuivia.

Viinin väri on kauniin kullankeltainen. Sen tuoksussa on sitrusta, kypsää omenaa ja persikkaa sekä hieman petrolia ja yrttejä. Viinin maku on kirpeän hapokas ja lähestyy lupaavasti lähes hammaskiilteen irrottavaa tasoa (happoja 7,3 g/l). Pirteä viini on mineraalinen ja tuoksusta tutulla tavalla sitruksinen ja trooppisen hedelmäinen. Toisaalta hedelmäinen makeus (sokeria 5 g/l) tasapainottaa hapokkuutta eikä viini ole teräksisen viiltävä, vaikka rapsakka onkin.

Meillä oli risukan kanssa ruokana risottoa ja appelsiini-sipulisalaattia. Viini sopi niiden kanssa erinomaisesti, sen hapokkuus pelasi hyvin yhteen rasvaisen risoton kanssa ja toisaalta sen pieni makeus sopi appelsiinin ja punasipulinkin seuraksi.

***
Immich-Batterieberg Engelwehr Riesling Kabinett Trocken on mukana myös Viinilehden Mosel tutuksi -livessä 15.4.2021.