Mr. Nebbiolo // Tasting with Chief Wine Officer Petteri Harjula (X-Cellar) 24.3.2021

Mr. Nebbiolo järjesti etätastingin yhdessä X-Cellarin Petteri Harjulan kanssa 24.3.2021. Tastingissa oli tarjolla kolme viiniä X-Cellarin valikoimasta, ja ilahduttavasti viineistä sai myös 12 cl maisteluannokset, niitä ei tarvinnut tilata yhteensä kuutta pulloa. 

Ca’Nova Bocciolo Nebbiolo Colline Novaresi DOC 2018
Colline Novaresi DOC, Italia; 100 % Nebbiolo; 22 €

Viinin väri oli melko vaalea, lähes läpinäkyvä rubiininpunainen. Sen tuoksussa oli punaisia kirpeitä marjoja, puolukkaa ja karpaloa sekä tervaa ja tervaleijonaa, orvokkia ja jonkin verran nahkaa ja maaseutua. Viinin maku oli runsas, samaan aikaan hapokas ja napakan tanniininen, marjainen ja aavistuksen mausteinen. Suutuntuma oli yllättävän kevyt ja hedelmäinen, ja viini olikin kypsynyt suurissa tammitynnyreissä vain muutaman kuukauden ajan. Ilmaantuminen teki viinille hyvää ja pehmensi sen makua mukavasti. 

Tämän viinin voi hyvin juoda nyt, mutta muutaman vuoden jemmailukaan tuskin haittaisi. Se oli Marjutin suosikki illan viineistä.

Elio Grasso Vigna Martina Barbera d’Alba DOC 2016
Barbera d’Alba DOC, Italia; 100 % Barbera; 30 €

Viinin väri oli syvä, lähes läpinäkymätön hieman violettiin vivahtava tummanpunainen. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, kirsikkaa ja mausteita sekä ilmaantumisen myötä yhä voimakkaammin bourbon-vaniljaa, joka toi mieleen viskin. Viini onkin kypsynyt ranskalaisissa barrique-tynnyreissä 12 kuukauden ajan.

Viinin maussa oli runsaasti tummia marjoja, mustikkaa, herukkaa ja kirsikkaa sekä napakasti happoja ja jonkin verran tammitynnyrikypsytyksen tuomia tanniineja - Barbera ei sellaisenaan ole kovinkaan tanniininen rypälelajike. Viini oli hedelmäinen ja pehmeämpi sekä täyteläisempi kuin edellinen viini, ja sen jälkimaku oli pitkä, marjainen ja mausteinen. Tuhdinpuoleiset 15 % alkoholia ei myöskään tuntunut kovin vahvasti.

Tätä viiniä voi ja kannattaakin säilyttää vielä pitkän aikaa, minkä jälkeen sen voi korkata pihvin seuraksi.

Nada Giuseppe Casot Barbaresco DOCG 2017
Italia, Barbaresco DOCG; 100 % Nebbiolo; 35 €. Luomu.

Viiniä uutetaan pitkään, jopa 60 päivää, ja se kypsyy noin kaksi vuotta isoissa tammitynnyreissä.

Viinin väri oli hennosti rusertava, lähes läpinäkyvä rubiininpunainen. Sen tuoksussa oli kypsiä, mutta kirpeitä punaisia marjoja, vadelmaa, mansikkaa ja kirsikkaa sekä makeaa kukkaisuutta, ruusua ja orvokkia. Viinin maku oli hapokas ja marjainen, punaherukan ja karpalon lisäksi maussa tuntui hieman salmiakkia ja ikeniin jäi vähäsen tahmeita tanniineja. Viini oli hedelmäinen, kevyt ja raikas, ja sen jälkimaku oli pitkä ja marjainen.

Varsin ihana viini oli juotavaa jo nyt, mutta sen voisi myös unohtaa vuosiksi viinikaappiin. Se oli Jussin suosikki.