Ruokamessut netissä // Olut ja juusto -etätasting 24.4.2021Ruokamessut netissä järjesti 24.4. Olut ja juusto -etätastingin, jossa Olutreissun Aniko Lehtinen ja Maria Markus opastivat oluen ja juustojen yhdistämisen saloihin. Jussi osallistui tastingiin. 

Etätasting ja muu messuohjelma on katsottavissa Ruokamessut netissä -sivustolla.

Maisteltavina oli neljä erityyppistä olutta: vaalea vehnäolut, IPA, stout tai porter ja kirsikkaolut (kriek, lambic). Oluet sai valita itse. Juustoina olivat vuohenjuusto, gouda, cheddar ja sinihomejuusto. 

Olut ja juusto sopivat hyvin yhteen. Oluen hapokkuus leikkaa juuston rasvaisuutta ja suolaisuutta ja vastaavasti juusto korostaa oluen pehmeyttä ja hedelmäistä makeutta. Tuhtien juustojen seuraksi kannattaa valita vahvempaa olutta, kun taas miedolle juustolle sopii paremmin miedompi olut.Tuju Jenkkisiili American Hefeweizen
 
5,0 %; 5,40 € Pien Shopissa

Tujun uutuus on pihojemme piikikäs törkypylly, jolla on kuitenkin kutrit kunnossa. Jenkkisiili 5,0% on tyyliltään American hefeweizen. Tämä suodattamaton amerikkalais-saksalainen kesäherkku tarjoaa hurmaavaa vehnäistä aromikkuutta sekä lempeän hedelmäisemmän humaloinnin.

Tuoksussa oli kevyesti banaania sekä vehnäleipää, limeä ja sitrusta. Maku oli raikkaan sitruksinen, limettinen ja trooppisen hedelmäinen. Banaanisuus vahvistui jälkimaussa. Kaura toi olueen mukavasti täyteläisyyttä ja makeutta.

Vehnäoluen - varsinkin saksalais- tai belgialaistyylistä vehnäoluen - kanssa suositeltiin vuohenjuustoa. Jenkkisiili puolestaan on amerikkalaistyylisesti humaloitu, joten se ei toiminut niin hyvin, vaan juusto jyräsi oluen maun alleen. Vuohenjuusto keksin kanssa sen sijaan toimi melko hyvin oluen seurana. Vaikka sinihomejuustoa ei nimenomaan suositeltu, se toimi mielestäni paremmin kuin vuohenjuusto. Gouda oli oluen kanssa ihan hyvä yhdistelmä, mutta cheddar tökki.Ant Brew Reipas On Rautaa Pale Ale
4,7 %; 6,60 € Pien Shopissa

Reipas on rautaa on nimensä mukaisesti nykyisin lähinnä jalkapallosta tunnetun Lahden Reippaan 130-vuotisjuhlaolut, jonka on pannut vuonna 2020 perustettu lahtelainen panimo Ant Brew. 

Reipas perustettiin Viipurissa vuonna 1891 nimellä Viipurin Reipas. Sen toiminta siirtyi sotien jälkeen Lahteen, ja vuonna 1963 seuran nimeksi vaihtui Lahden Reipas. Vuonna 1975 jääkiekko- ja jalkapallotoiminnat erosivat toisistaan, ja jääkiekkoseura tunnetaan erinäisten käänteiden jälkeen nykyisin nimellä Pelicans.

Oluen raikkaassa tuoksussa oli trooppista hedelmää, greippiä, sitrusta ja hieman persikkaa. Maku ei ollut kovin katkera ja toisti tuoksun aromeja. Kevyt olut sopii hyvin kesäjuomaksi. Tykkäsin.

Oluelle suositeltu cheddar kävi sen seuraksi hyvin ja vahvisti oluen katkeruutta. Myös gouda kävi oluen kanssa ihan hyvin, samoin sinihomejuusto, tosin sinihomejuustolle olisi sopinut paremmin katkerampi IPA. Vuohenjuusto ei todellakaan sopinut tämän oluen kanssa, se oli huonoin kokeilluista yhdistelmistä.Swannay Sneaky Wee Orkney Stout
4,2 %; 4,69 € Sellon K-Citymarketissa

A dry hopped brown stout with a creamy tan head. Look out for smooth roasted malts, chocolate and liquorice on the palate. A perfect sneaky wee session stout.

Oluen tuoksussa oli kahvia, viikunaa, tummaa suklaata ja hieman havua. Makua hallitsivat paahteisuus, lakritsa, saaristolaisleipä ja viikuna. Jälkimaussa oli reilusti nokikahvia ja suklaata. Se oli oikein hyvä näinkin miedoksi stoutiksi.

Oluen kanssa suositeltiin sinihomejuustoa ja se toimikin oikein hyvin. Myös cheddar ja gouda kävivät oluen kanssa. Vuohenjuusto sen sijaan ei ollut yhtä hyvä pari, sillä olut ei putsannut juuston makua suusta.

Tässä vaiheessa annettiin myös resepti olutpohjaiselle ribsimarinadille:

  • 2 dl tummaa olutta
  • rasia sokeripäällysteisiä tervaleijonia
  • 2 rkl soijaa

Sekoita, keitä siirapiksi ja laita ribsien päälle ennen paistamista.Lindemans Kriek
3,5 %; 3,33 € S-Marketissa

Deliciously fruity with the fresh flavour of freshly picked cherries. Its sharp and full-bodied flavour gives way to a perfect balance between sweet and sour.

Tämä olut oli vanha tuttu, siitä 25 % on suodatettua kirsikkamehua ja loput vähintään vuoden vanhaa lambicia. Sitä on valmistetu vuodesta 1979 alkaen. 

Oluen raikasta tuoksua hallitsi kirsikka ja makeahko maku muistutti kirsikkalimonadia. Happamuutta ei myöskään ollut liikaa, vaan ihan sopivasti, ja marjainen olut oli jälleen kerran helppoa juotavaa. 

Kaikki paitsi vuohenjuusto sopivat hyvin sen kanssa.Summa summarum 

Oluista ja juustoista löytyi hyviä ja vähemmän hyviä yhdistelmiä. Vuohenjuusto hieman yllätti, koska sille ei tuntunut löytyvän sopivaa olutparia. Toisaalta vuohenjuustojakin ja oluita on erilaisia, ehkä nyt vain sattui mukaan liian voimakasarominen versio.