-->

8. huhtikuuta 2021

Ruosniemen virtuaalinen maistelu ja panimokierros 26.3.2021

Ruosniemen panimo järjesti 26.3.2021 virtuaalisen maistelun ja panimokierroksen, jonka veti tuotantopäällikkö Jussi Louhi. Maisteluun oli valikoitu viisi olutta ja yksi lonkero. Juomat sai kätevästi tilattua ja noudettua Ruosniemen Helsinki Shop & Taproomista valmiina pakettina. Hintaa paketilla oli 20 €. Jussi osallistui maisteluun.

Tapahtuma on katsottavissa Facebookissa.

Tradenomi Helles Lager
5,2 %; IBU 23; EBC 11,6; Plato 11,5; 2,70 €

"Tradenomi Helles Lager on maukas ja monipuolinen helles-tyyppinen lager-olut."

Helles eli "kirkas" on kohtuullisesti humaloitu, helposti juotava suodatettu vaalea lager, Saksan vastine tsekkiläiselle pilsnerille. Oluttyyli sai alkunsa Etelä-Saksassa 1800-luvulla. Sokeriensa takia se on myös hieman täyteläisempi kuin pilsner.

Tradenomi oli raikas ja rapsakkaan maltainen. Maltaisuuden lisäksi sen aromeissa oli hieman yrttiä ja ruohoisuutta. Tämä oli sitä joidenkin kaipaamaa hyvää lageria, tykkäsin. Se on kesäterassiolut, joka sopii vaikka saunajuomaksi, makkaran kanssa tai ilman.

Hazy India Pale Lager
4,7 %; IBU 18; EBC 9,6; Plato 11,8; 3,20 €

"Uuden tuotesarjan toinen tölkkituote. Hazy India Pale Lager on runsaasti humaloitu, kevyt ja helposti nautittava."

India Pale Lager (IPL) on vahvasti humaloitu lagerolut. Kuten nimestä voi päätellä, se muistuttaa IPA:a, mutta on käytetty pohjahiivalla lagerien tapaan.

Hazyssa oli hedelmäinen tuoksu, jossa oli trooppista hedelmää, appelsiinia, havua ja aavistus greippiä. Maku toisti tuoksun aromeja ja katkeruutta oli kohtuullisesti. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi maltaisuutta. Jälkimakua hallitsi vahva greippisyys. Kokonaisuus muistutti NEIPA:a. Tykkäsin tästäkin.

Assistentti Cashmere Pale Ale
5,2%; IBU 35; EBC 12; Plato 11,5; 3,20 €

"Assistentti Cashmere Pale Ale on suunniteltu suun mukaiseksi, jota kehtaa ottaa toisenkin."

Cashmere oluen nimessä ei viittaa kašmirvillaan, vaan Cashmere-humalaan, joka on Northern Brewer- ja Cascade-lajikkeiden risteytys.

Oluen tuoksussa oli appelsiininkuorta, havua, sitruunaa, persikkaa, karamellisuutta ja aavistus kookosta. Maku toisti tuoksun aromeja, persikka ja maltaisuus olivat siinä hallitsevimpia. Jälkimaku oli katkerahko. Hyvä olut tämäkin oli.

Artesaani Ahtanum Amber Ale
5,5%; IBU 46; EBC 30; Plato 13.3; 3,00 €

"Artesaani-olut on kunnianosoitus kaikille intohimoisille käsityöläisille, lajista riippumatta."

Oluen valmistuksessa on käytetty Ahtanum-humalaa, joka muistuttaa Cascade-humalaa eli sen pitäisi tuoda olueen kukkaisia, maanläheisiä, sitruksisia ja greippimäisiä aromeja.

Oluen tuoksu oli karamellinen, pähkinäinen, kuivahedelmäinen ja vähän paahteinen. Maussa oli runsaasti karamellisuutta paahteisuuden jäädessä taka-alalle. Sitrusta ja greippiä tästä ei juurikaan löytynyt, mikä johtunee oluttyylistä. Tämä oli suosikkini maistelun oluista.Kirsikkalonkero
5,2 %; 4,00 €

"Kirsikkalonkero on parhaimmillaan jäähdytettynä jääkaappikylmäksi ja nautittuna hyvässä seurassa."

Kirsikkalonkero ei ole esanssihöttöä, vaan sen täysmehupitoisuus on 75 % tilavuudesta. Sen tuoksussa oli kirsikkaa ja joulumausteita. Maku oli vähän makea ja sen jälkimaussa oli hapokkuutta. Juomasekoituksessa käytetty alkoholi ei selvinnyt, mutta jos nyt jotain arvailisi, juoma ei maistunut mitenkään hallitsevasti ginille, vaan ennemminkin glögille ja oikealle kirsikalle. Jälkimaussa maistui hieman alkoholi, mutta ei liikaa. Koska lonkero on juomasekoitus ja maistelussa mainittiin nahkiaisviina, mieleen nousi kysymys onk täsä nahkiaisviinaa? Helppoa juotavaa.

Lemon Curd Tart Ale
4,9 %; IBU 15; EBC 10; Plato 12; 3,20 €

Maistelun viimeinen olut oli tyyliltään hapanolut. Panimon mukaan se on happamin olut, jota ei voi kutsua hapanolueksi.

Sitruunalla maustettu hapanolut näytti ananasmehulta. Tuoksussa oli rapsakkaa sitrusta ja sitruunamarmelaadia. Maku muistutti sitruunapommikarkkia ilman pirskahtelua. Jälkimaussa oli enimmäkseen ananasta, jota sitrus säesti. Tässä olisi pitänyt olla myös kookosta, mutta sitä en löytänyt. Makea lonkero sopi hyvin ennen kirpeää Lemon Curd Tart Alea. Voisin juoda tätä toistekin.

Summa summarum

Panimokierros oli viihdyttävä ja oluet olivat kaikki hyviä. Se vain jäi epäselväksi, että millaistahan viinaa se maistelun yhteydessä mainittu nahkiaisviina on.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti