Mr. Nebbiolo // Walpurin viinit, vainko kuplia? 16.4.2021

Mr. Nebbiolo järjesti vappuviiniteemaisen tastingin 16.4.2021, joten palataanpa sen kuulumisiin heti näin sopivasti ennen vappua. Illan vieraina olivat Podere Ruggeri Corsinin Loredana Addari eli Lolly ja hänen tyttärensä Francesca.

Podere Ruggini Corsini on vuonna 1995 perustettu viinitila, joka sijaitsee Montforte d'Albassa Langhen alueella Piemontessa. Aluksi tila tuotti alueen perinteisiä viinejä, Dolcetto d'Albaa, Barbera d'Albaa ja Baroloa, mutta se on sittemmin laajentanut myös muihin punaviineihin sekä valko- ja roseeviineihin.

Patrizi Brut Rosé 
Italia; 12,60 €

Illan kuohuviiniltä ei osannut odottaa oikein mitään, sillä siitä ei myöskään saanut selville paljon mitään - Alkon tai tuottajan sivuilla ei kerrota edes käytettyjä rypälelajikkeita, mutta ilmeisesti kaikesta päätellen mukana saattaisi olla ainakin Nebbioloa ja tarkempi tuotantoalue olisi Piemonte. Patrizi on Manfredin suvun omistama viinitila ja sitä kautta osa Manfredin viinitalon isompaa portfoliota.

Persikanpunaisen kuohuviinin tuoksussa oli punaisia marjoja, vadelmaa, mansikkaa, karpaloa ja hieman puolukkaa sekä sitruksen ja raparperin kirpeyttä ja kukkaisuutta, mieleen tuli runsaasti kukkiva gardenia (eli keikarinkukka) tai jasmiini. Maku oli yllättävänkin hapokas ja tuoksusta tutulla tavalla punamarjainen. Kuplia oli kohtalaisen paljon, mutta ne hävisivät nopeasti. Jälkimaussa maistui hubbabubbainen mansikka.

Kuohuviini yllätti positiivisesti ja sen hinta-laatusuhdekin tuntui hyvältä. Sitä teki mieli verrata proseccoon tai roseeproseccoon, koska se on niiden kanssa suunnilleen saman hintaista, mutta ilahduttavasti proseccoista tuttu päärynäisyys tai päärynälimsaisuus puuttui tästä kuohuviinistä kokonaan. Kiva ja helposti juotava viini voisi olla hitti vappupiknikillä.

Podere Ruggeri Corsini Rosin Rosato 2019
DOC Langhe, Italia: Nebbiolo; 19,95 €

Melko tumma pinkki roseeviini on maseroitunut yön yli kuorien kanssa, jotta se on saanut väriä. Se on kypsynyt viisi kuukautta terästankeissa.

Viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mansikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa, samoin sen lempeän hapokkaassa maussa. Maistoimme noin vuosi sitten sen aiempaa vuosikertaa ja olimme edelleen samaa mieltä: ryhdikäs viini on hyvä ja monipuolinen ruokaviini ja sopisi esimerkiksi juustojen, prosciutton, salamin, pastan ja kalan kanssa eli edellisen viinin tapaan sekin olisi loistava piknikviini myös hyvän dokabiliteettinsa ansiosta.

Podere Ruggeri Corsini Barbera d’Alba 2018
DOC Barbera d'Alba, Italia; Barbera; 19,95 €

Viini on käynyt läpi malolaktisen käymisen ja kypsynyt terästankeissa 10-14 kuukauden ajan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, luumua, hapankirsikkaa ja mustaherukkaa sekä yrttisiä mausteita ja hieman nahkaa. (Viini ei ole kypsynyt tammitynnyreissä, joten jos vaniljaa etsi, se oli turhaa.) Maku oli rypäleelle tyypillisesti hapokas, hedelmäinen ja mausteinen, tanniineja ei ole oikeastaan yhtään. Suuntuntuma oli aluksi hieman pirskahteleva, mutta se meni ohi ja viini paljastui miellyttävän runsaaksi (barbera-asteikolla). 

Se tuntui vielä nuorelta, mutta oli jo silkkinen ja tasapainoinen, ehkä jopa paras Mr. Nebbiolon tastingien barberoista. Sen voisi kyllä napata vappupiknikille mukaan tai ruokapöytään alkuruokien, pastan, risottojen tai juustojen seuraksi.