Suomen Sommelierit ry & Mr. Nebbiolo // Piemonten viinitasting 21.1.2020

Vuoden viinitastingit alkoivat miellyttävästi Suomen Sommelieryhdistyksen kannattajajäsenille järjestetyssä Piemonte-tastingissa Bar Jackiessa 21.1.2020. Tastingissa keskityttiin Langhen alueen viineihin, ja iltaa isännöi Mr. Nebbiolon Kimmo Solla.


Kuten isännän yrityksen nimestä saattoi arvata, Piemonten alueen tunnetuin rypälelajike on punainen Nebbiolo, josta valmistetaan Barolo- ja Barbaresco-viinejä samannimisissä kunnissa (ja osittain myös määriteltyjen naapurikuntien alueilla). Muista punaisista voisi mainita alueen viljellyimmän lajikkeen Barberan ja Dolceton (jota emme tällä kertaa päässeet maistamaan). Valkoisista rypälelajikkeista tutuin lienee Moscato, josta valmistetaan makeaa kuohuviiniä Astin alueella, ja sen lisäksi Arneis tuntuu olevan nousussa.



Giacomo Fenocchio Roero Arneis 2018
DOCG Roero, Italia; 100 % Arneis; 19,95 €

Illan ensimmäisen - ja ainoan - valkoviinin tuoksu oli hedelmäinen ja hieman yrttinen, raikas hunajameloni yhdistyi kypsään omenaan, päärynään ja ananakseen. Viinin maku oli maukas, alun hedelmäisyyden jälkeen siinä tuntui myös lempeää hapokkuutta ja mineraalisuutta. Roero Arneis oli helppo ja monikäyttöinen yleisviini, joka sopisi varsinkin kalan ja äyriäisten kanssa.

Podere Ruggeri Corsini Rosin Rosato 2018
DOC Langhe, Italia; 100 % Nebbiolo; 19,95 €

Nebbiolosta valmistettuihin roseeviineihin on viime aikoina törmännyt yllättävän usein varsinkin, kun ottaa huomioon sen, kuinka vähän niitä tehdään - ja mikäs siinä, ne ovat olleet varsin miellyttäviä tuttavuuksia.

Aiemmista roseeviineistä tuttuun tapaan rotevan viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mansikkaa, punaherukkaa ja vadelmaa. Myös viinin maku oli ryhdikäs ja marjainen sekä viipyilevän hapokas. Pitkässä jälkimaussa tuntui mausteisuutta. Tämä viini ei ollut hömppää, vaan vakavasti otettava rosé, joka sopisi aperitiiviksi tai ruokapöytään kalaruokien kanssa.



Mauro Veglio Barbera d'Alba 2018
DOC Barbera d'Alba, Italia; 100 % Barbera; 19,95 €

Valkoviinin ja rosén jälkeen laseihin kaadettiin kaksi eri tyylistä barberaa. Barbera-viinit voidaan kypsyttää joko terästankeissa tai tammitynnyreissä - molemmilla tyyleillä on omat kannattajansa ja molemmat tavat tuovat rypäleistä esiin eri piirteitä.

Illan barberoista ensimmäisen rypäleet ovat kasvaneet alle 20-vuotiaissa köynnöksissä tai varjopaikoilla kasvavissa köynnöksissä, mutta kuitenkin Barolo-rinteessä. Viini on kypsynyt terästankeissa lähes vuoden ajan ja pullotettu sadonkorjuuta seuraavana kesänä. Se suositellaan juotavaksi nuorena, mutta se saattaa yllättää muutaman vuoden pullokypsytyksen jälkeen - melkein tekisi mieli kokeilla.

Tämä viini oli barberaa sellaisenaan ilman tammikypsytystä. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, mustaherukkaa, kirsikkaa ja mustikkaa sekä mausteita. Tuoksun mukainen maku oli hapokas, mutta myös kevyt ja ehkä hieman mehumainen. Napakat, mutta hillityt tanniinit tekivät viinistä sopivaa seuraa leikkeleille ja sen hapokkuus leikkasi hyvin salamin rasvaisuutta, juuston kanssa se ei toiminut aivan yhtä hyvin.

Manzone Barbera Superiore La Marchesa 2016
DOC , Italia; 100 % Barbera; 27,75 €

Kaksikon toinen barbera oli puolestaan kypsynyt 16 kk tammitynnyreissä, mikä toi sen tuoksuun makeaa vaniljaa sekä hilloiseen suuntaan kallistuvaa marjaisuutta. Myös viinin maku oli tammikypsytyksen ansiosta täyteläinen eivätkä tanniinit tuntuneet kovinkaan napakoina. Lisäksi tämä viini on ehtinyt ikääntyä pari vuotta enemmän kuin edellinen, mikä pehmensi sen makua, tanniineja ja hapokkuutta edelleen. Maussa tuntui herukkaa ja luumua, ja kaikkiaan vaikutelma oli miellyttävän rustiikkinen. Tämä viini sopi paremmin kovien juustojen pariksi kuin leikkeleiden.

Näistä kahdesta barberasta oli vaikea valita suosikkia, sillä molemmat tyylit miellyttivät. Toisaalta nuori ja napakka barbera viehätti rapsakkuudellaan, toisaalta taas tammen vaniljaisuus ja viinin täyteläisyys oli kovin kosiskelevaa. Ehkä pitäisi hankkia molemmat ja nauttia ne sopivissa tilaisuuksissa.



Mauro Veglio Langhe Angelo Nebbiolo 2017
DOC Langhe, Italia; 100 % Nebbiolo; 29,88 €

Tasting jatkui kolmella punaviinillä, joista ensimmäinen oli Langhen alueen nebbiolo.

Kahdelta nuorelta viinitarhalta peräisin olevat rypäleet ovat käyneet terästynnyreissä, minkä jälkeen viini on jatkanut kypsymistä pienissä tammitynnyreissä. Sen tuoksu oli marjainen, punaisia marjoja pystyi bongailemaan herukasta vadelmaan, mansikkaan ja karpaloon. Viinin maku oli kevyehkö ja yleisvaikutelma nuorekas, hapokkuus ja tanniinit olivat melkoisen napakoita. Se oli oikein kiva nebbiolo.

Ca'del Baio Barbaresco Asili 2016
DOCG Barbaresco, Italia; Nebbiolo; 29,70 € / Viinikellari.com

Langhen nebbiolon jälkeen siirryttiin barbarescoon. Se on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sekä tammitynnyreissä että pienissä ranskalaisissa tammitynnyreissä 24 kuukauden ajan ja pullossa kuuden kuukauden ajan ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksu oli marjainen, karpalon ja mustikan lisäksi siinä tuntui vaniljaista mausteisuutta. Vaikka sen tanniinit olivat kypsemmät kuin edellisen viinin, oli se vielä melko tiukan oloinen. Maussa toistuivat tuoksusta tutut marjaisuus ja mausteisuus, joka oli sekä vaniljaista että hieman pippurista.

Viinin sanottiin olevan valmista juotavaksi jo nyt, mutta sitä voisi säilyttää vielä 10-15 vuoden ajan. Hyvä hinta-laatusuhde houkuttelisi investoimaan, sillä emme tastingin lopuksi kieltäytyneet toisesta lasillisesta.

Manzone Barolo Gramolere 2015
DOCG Barolo, Italia; 100 % Nebbiolo; 45,70 € / Viinikellari.com

Tämä viini on kypsynyt 30 kk tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Viime syksyn Viini ja ruoka -tapahtumassa Gramolere tuntui aikamoiselta vaniljapommilta, mutta tällä kertaa sen vaniljaisuus oli muistikuvia hillitympää ja pehmeämpää. Sen lisäksi viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, samoin maussa (karpaloa, kirsikkaa, vadelmaa) sekä lämmintä mausteisuutta. Oli tämä edelleen pehmeä baroloksi, vaikka toki tanniineja ja hapokkuutta riitti - tai vaikea sanoa, millaista tanniinitykitystä oikein tältä (ja muilta) viineiltä odotti, ehkä vähän liikojakin.

Varsin mukava barolo se kuitenkin oli ja jos sen nyt ostaisi, sen voisi hyvin jättää kypsymään vielä ainakin kymmenen vuoden ajaksi.


Ca'del Baio Moscato d'Asti 2018
DOCG Moscato d'Asti, Italia; 100 % Moscato; 15,80 € / Viinikellari.com

Illan päätti makea, mutta raikas moscato d'Asti. Astin alueen moscatot ovat tyypillisesti ovat vähäalkoholisia ja sama päti tälläkin kertaa: viinissä oli alkoholia vain 5,5 %. Sokerin määrä ei selvinnyt myöhemmin googlettamallakaan.

Aromaattisen ja hunajaisen viinin makeutta tasapainotti hyvä hapokkuus. Pirteän sitruksisuuden lisäksi viinin aromeissa oli päärynää ja hieman kukkaisuutta ja kaiken kaikkiaan se oli varsin mukavaa juotavaa. Tätä kun vielä saisi lähimarketista, niin saattaisimme joskus sortuakin.