Travaglini Gattinara 2008


Travaglini Gattinara 2008
DOCG Gattinara, Italia; Nebbiolo; 21,90 € vuonna 2014, nyt vuosikerta 2015 24,99 €

Tuottaja Giancarlo Travaglini

Etiketin mukaan ajan myötä lempeämmäksi muuttuvaa vadelmaa

Rypäleen mukaan
Nebbiolo: orvokkeja, tervaa, villejä yrttejä, kirsikoita, vadelmia, tryffeliä, tupakkaa ja luumua, kukkia, ruusua

Ruokana tortellinit ja papu-veriappelsiinisalaatti

Lyhyesti: kauniisti ikääntynyt, napakka nebbiolo

Kommentit 

M: Muutama vuosi sitten teimme viinibloggaajien yhteispostauksen Travaglini Gattinaran vuosikerrasta 2011. Viiniä hankkiessa mukaan jäi myös yksi hyllyssä olleita viimeisiä vuosikerran 2008 pulloja ja nyt viinikaappia raivatessamme korkkasimme hieman hankalan muotoisen pullon tortellinien seuraksi. Nyt pitää olla lukematta aiempaa arviota...

Tiilenpunaisen, rusertavanpunaisen viinin hapokkaassa tuoksussa on kirsikkaa, aavistus nahkaa, tervaa ja savua sekä nebbiololle tuttua kukkaisuutta. Viinin maku on pirteän hapokas, tanniinit tuntuvat myös pienenä kiristelynä ikenissä. Lähes 12 vuoden ikä ei tunnu oikeastaan yhtään, viini on vielä nuorekkaan oloinen - jos muistikuvat pitävät paikkansa, se on pehmentynyt jonkin verran. Muutenkin viini on varsin tasapainoinen kokonaisuus, joten vuodet ovat varmaankin tehneet sille hyvää.

Tortellinien ja papu-veriappelsiinisalaatin kanssa viini sopii hyvin, varsinkin appelsiinin kanssa se on yllättävän miellyttävä kokonaisuus. Ruoka myös pehmentää viiniä mukavasti, vaikka kyllä se ruoan jälkeen maistuu ihan sellaisenaankin. Varsinainen seurusteluviini se ei kuitenkaan ole, sen verran tiukka nebbiolo kuitenkin on. Tomaattisten ruokien kanssa se voisi myös olla edukseen. Arvosanaksi viini saa +.

PS. Viinibloggaajien edellisestä tempauksesta alkaa olla aikaa ja sen jälkeen on aloittanut monia uusia blogeja. Pitäisikö keksiä pitkästä aikaa jotain yhteistä?

J: Viini on väriltään tumman tiilenpunaista. Tuoksussa on kirsikkaa, kypsää punaherukkaa, nahkaa, savua, seetriä ja hieman tervaa. Maku on hapokkaan kirsikkainen ja herukkainen, tanniineja on kohtalaisesti. Etiketin lupaama vadelma lymyilee taustalla hieman hillomaisena. Jälkimaku on kypsän marjainen ja mausteinen. Viinin ikää ei pystyisi arvamaan sen tuoksusta tai mausta.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Veriappelsiini hieman epäilytti etukäteen, mutta sekään ei riidellyt viinin kanssa. Ehkä salaatissa ollut balsamikopohjainen kastike pehmensi appelsiinin aromeja? Tämä on selkeästi ruokaviini, vähintään sen kanssa pitäisi olla antipastoa. Arvosanaksi viini saa +.