Viiniposti // Valkoviinit & Fazerin herkut -tasting 27.1.2020

Viiniposti järjesti 27.1.2020 Valkoviinit & Fazerin herkut -tastingin (20 €) Kluuvin Fazer Caféssa. Tuttuun tapaan kondiittorimestari Eero Paulamäki oli suunnitellut valkoviinien kanssa sopivia makeita herkkupaloja ja Viinipostin asiantuntija Liisa Huttu-Hiltunen kertoi viineistä. Aiemmin olemme testanneet herkkujen kanssa punaviinin ja rosén, joten sarja tuntui olevan täydellinen - kunnes tapahtuman alussa muistutettiin kuohuviinitastingista... Toivottavasti sellainen on pian uudestaan.


Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2018 & sitruunalla maustettua mantelikakkua, karamellisoitua päärynää ja cashew-pähkinää
IGT Delle Venezie, Italia; Pinot Grigio; 12,98 €

Viinin hitusen makeassa tuoksussa oli trooppista hedelmää. Pirteän hapokas maku oli raikas ja keveä ja siinä on myös hieman kypsää omenaa. Jälkimaussa tuntui pieni mausteisuus. Kaiken kaikkiaan viini oli varsin helppoa ja mukavaa juotavaa.

Viinin kanssa tarjoiltiin voimakassuolaisella voilla leivottua mantelikakkua, jossa oli mausteena hieman sitruunaa sekä päällä karamellisoitua päärynää ja cashew-pähkinää. Yhdistelmä toimi hyvin. Viini muuttui kakun kanssa hieman makeammaksi ja pehmeämmäksi kuin ilman, toisaalta viini leikkasi kakun rasvaisuutta ja korosti sen mantelisuutta.

Tämä yhdistelmä oli Marjutin suosikki.

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2018 & tummasuklaatartaletti, vadelmaa ja lakritsakreemiä
AC Alsace, Ranska; Silvaner; 10,98 €

Viinin miedossa tuoksussa oli sitrusta, persikkaa, mineraalisuutta ja häivähdys savua ja kukkaisuutta. Keskihapokasta makua hallitsi sitruuna. Viini olisi selvästi edukseen ruoan kanssa.

Viinin seurana oli tummasuklaatartaletti, jossa oli täytteenä lakritsakreemiä (mmm, lakritsaa) ja päällä pakastekuivattua vadelmaa ja vadelmahilloa. Tämäkin yhdistelmä toimi hyvin, ja viini tuntui jälkiruoan kanssa makeammalta ja hedelmäisemmältä kuin sellaisenaan. Lakritsa maistui tartaletissa voimakkaasti, mutta viini pyyhki sen maun pois. Vadelmasuklaa sen sijaan alkoi maistua suussa uudelleen viinin jälkimaun kadottua.


Zenato Soave Classico 2018 & hasselpähkinäfinancier
DOC Soave Classico, Italia; Garganega, Trebbiano; 11,89 €

Soavella on ollut huono maine, koska menneinä vuosikymmeninä markkinoille työnnettiin paljon huonoa ja halpaa bulkkisoavea. Onneksi tilanne on muuttunut ja viinin maine parantunut sen myötä, niinpä nytkin tarjolla oli oikein mukava soave. Sen täyteläisehkössä tuoksussa oli runsaasti päärynää ja omenaa sekä hieman limeä, ja hieman makeassa maussa toistuivat tuoksun aromit. Tämäkin oli selvästi ruokapöytään sopiva viini, tai toki soavea voi nautiskella vaikka kauniina kesäpäivänä.

Herkkuna oli hasselpähkinäfinancier, jossa oli käytetty tattaria, joten se oli gluteeniton. Financierin maku oli suklainen, vaikka varsinaista suklaata siinä ei ollutkaan, vaan kaakaota. Sen kanssa viini muuttui täyteläisemmäksi sekä makeammaksi kuin sellaisenaan ja siihen tuli kypsempiä aromeja. Viinin ja ruoan yhdistelmä maistui joka kerta hieman erilaiselta - näitä olisi voinut santsata toisen kierroksen mielipiteen muodostamista varten.

Tämä yhdistelmä oli Jussin suosikki.

Nau Mai Sauvignon Blanc 2018 & vanilja-punaherukkakakku
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 11,40 €

Viinin kirpeässä tuoksussa oli runsaasti herukanlehteä, karviaista, nokkosta ja valkoherukkaa. Sen kuiva maku ei ollut yhtä kirpeä kuin tuoksu, mutta se oli silti hapokas ja siinä maistui hieman raaka karviainen.

Viinin seurana oli vanilja-punaherukkakakkua, jossa oli valkosuklaata. Yhdistelmä ei aiheuttanut kovinkaan suurta muutosta viinin aromeihin. Viinin hapokkuus lieveni hieman, mutta herukanlehti oli edelleen hallitsevin aromi. Viini puolestaan korosti jälkiruoan marjaisuutta. Toisaalta yhdistelmä ei ollut huono, sillä Marjutin mielestä sellaisenaan varsin kirpeä ja rapsakka sauvignon blanc oli kakun kanssa melkeinpä juotavaa.


Kendermanns Classic Riesling 2018 & tyrnivaahtokarkki
Qualitätswein Pfalz, Saksa; Riesling; 10,50 €

Viinin tuoksussa oli persikkaa, kypsää ananasta ja sitruunaa. Pirskahtelevan hapokkaassa maussa oli kypsää hedelmäisyyttä, greippiä ja jopa hieman petrolia. Sokeria viinissä oli 8 g litrassa, mikä tasapainotti hapokkuutta. Yleisvaikutelma oli pirteä ja hedelmäinen.

Hapokkaan rypäleen pariksi oli valikoitunut hapokkaasta marjasta tehty herkku eli tyrnivaahtokarkki. Rosétastingin mansikkavaahtokarkki oli jo vastustamattoman herkullinen eikä tyrniversio poikennut linjasta. Jos näitä saisi mukaan, ostaisimme niitä varmaankin kilokaupalla... Puolikuivan risukan kanssa tyrnivaahtokarkki toimi hyvin, tosin se jakoi mielipiteet: Jussin mielestä viini muuttui hapokkaammaksi ja Marjutin mielestä taas makeammaksi, kun greippinen hapokkuus väheni.

Crafty Hedgehog Chardonnay 2018 & tummasuklaatartaletti, tähtianista ja tummaa kirsikkaa
Vin de France, Ranska; Chardonnay; 12,49 €

Viinin tuoksussa oli kypsää sitruunaa, aprikoosia ja päärynää sekä hieman vaniljaista mausteisuutta, vaikka viini olikin kypsytetty terästankissa. Täyteläisehkö ja runsas maku oli mineraalinen. Tämä varsin hedelmäinen ja lempeän hapokas viini sopisi aiempien viinien tapaan ruokaviiniksi.

Tastingin viimeisessä herkussa oli tummaa suklaata, tähtianista ja tummaa kirsikkaa. Etukäteen hieman varoiteltiin siitä, että tartaletti ei välttämättä ole paras mahdollinen kumppani viinin kanssa. Ensin olimme siitä samaa mieltä, mutta sitten yhdistelmä alkoikin tuntua toimivalta, toisaalta lopullista päätöstä asiasta oli vaikea tehdä. Vaikka yhdistelmä ei ollut huono, viinin aromit katosivat tartaletin maun alle ja jäljelle jäi vain kirpeän sitruksinen ja ananaksinen hapokkuus. Jälkimaussa tuntui runsaasti greippiä.

Summa summarum

Jälleen kerran tasting oli onnistunut ja viinien ja herkkujen yhdistelmät yllättivät positiivisesti. Lisäksi kotimatkalle lähti mukaan reilu pussillinen Kiss-Kissejä ihan siltä varalta, että vielä tekisi mieli makeaa... (Ei tehnyt.)