Ruppertsberger Imperial Riesling 2018

Näytepullo / Rosa Viini & Ruoka, Rosa viininmaistaja -yhteistyö


Ruppertsberger Imperial Riesling 2018
Pfalz, Saksa; Riesling; 12,98 €. Vegaaninen.

Tuottaja Ruppertsberger
Maahantuoja Cisa Drinks

Etiketin mukaan vihreää omenaa, mineraalisuutta, hunajamelonia ja sitruunaa

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana tonnikalatataki, japanilainen kurkku-porkkanasalaatti

Lyhyesti: hapokas ja omenainen riesling



Kommentit

M: Tämän viinin edellinen vuosikerta on tuttu ravintola Basen viiniklubista vuoden takaa, joten oli mielenkiintoista tutustua viinin uuteen vuosikertaan.

Viinin kohtalaisen täyteläisessä tuoksussa on kypsää vihreää omenaa, trooppisia hedelmiä ja persikkaa sekä sitrusta, joiden lisäksi mukana on aavistus mineraalisuutta. Viinin maku on hapokas, mutta hedelmäinen, kirpeän hapokkuuden jälkeen maistumaan jää omenaista hedelmäisyyttä ja tuoksun lupailemaa pientä suolaista mineraalisuutta. Nyt ei ainakaan voi valittaa siitä, että risukka ei ole tarpeeksi rapsakkaa! Se ei (onneksi) yllä aivan hammaskiilteet mukanaan vievälle tasolle, mutta mukavan hapokas se kyllä on, mikä on hyvä juttu, sillä rieslingeiltä kaipaa aina hapokkuutta enemmän kuin muilta viineiltä. Toisaalta viinin hedelmäisyys on varsin miellyttävää ja kaikkiaan se tuntuu varsin monikäyttöiseltä: viini maistuu sellaisenaan ja käy myös ruokapöytään.

Japanilaishenkisen tonnikalan ja salaatin kanssa viini sopi suhteellisen hyvin, varsinkin soijan suolaisuus ja makeus toimivat sen kanssa. Viiniä voisi harkita myös nyt alkavalla blinikaudella, sillä sen hapokkuus voisi leikata hyvin blinien rasvaisuutta ja toimia kalaisten täytteiden kanssa. Kokeile esimerkiksi Rosa Viini ja Ruoan blinejä vohveleina. Arvosanaksi peruskiva ja varsin käyttökelpoinen viini saa 0.

J: Viinin tuoksussa on trooppista hedelmää, kypsää vihreää omenaa, sitrusta, aprikoosia ja häivähdys mineraalisuutta. Kirpeän hapokas maku on sitruksinen, siinä on myös vihreää omenaa ja mineraalisuutta sekä hieman greippiä ja hunajamelonia. Jälkimaussa on sitruunaa ja limeä. Vaikka hapokkuutta on runsaasti, hedelmäisyys tasapainottaa sitä sekä tuoksussa että maussa.

Ruoan kanssa viini sopi kohtuullisen hyvin. Soijaa sisältävä kastike sai viini maistumaan makeammalta kuin ilman ruokaa. Viini sopisi hapokkuutensa vuoksi paremmin paistetun lohen tai muiden rasvaisten kalaruokien kanssa. Ruppertsberger Imperial on hyvä, muttei mitenkään erityinen riesling. Arvosanaksi se saa 0.


Tonnikalatataki

Alkuperäinen resepti Soppa365

n. 500 g hyvälaatuista (ja eettistä) tonnikalaa

Marinadi

2 rkl wasabitahnaa
4 rkl soijakastiketta
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl ruokaöljyä (esim. rypsiöljy)
4 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl ruokosokeria
2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunamehua (tai limemehua)
seesaminsiemeniä
suolaa, pippuria

Sekoita soija ja wasabitahna. Lisää öljyt, etikka, sokeri, inkivääri ja sitruunamehu.

Leikkaa tonnikala suorakuution muotoiseksi pitkäksi palaksi (tai paloiksi). Marinoi palaa/paloja noin 10 minuuttia. Paahda sillä aikaa seesaminsiemenet kuumalla ja kuivalla pannulla, jos ne eivät ole valmiiksi paahdettuja.

Paista tonnikalaa noin 30 sekuntia kummaltakin puolelta. Lisää sen jälkeen marinadi pannulle niin, että tonnikala peittyy.

Nosta tonnikala pannulta kelmun päälle ja kääri se tiukasti kelmuun. Laita se pakastimeen noin 10 minuutin ajaksi, jotta sitä on helpompi leikata.

Tonnikalan ollessa pakastimessa keitä marinadia kasaan kastikkeeksi ja anna sen jäähtyä. Käytä osa kastikkeesta salaatinkastikkeena ja osa tonnikalan kanssa.

Viipaloi tonnikala ohuiksi siivuiksi. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Kaada siivuille kastiketta ennen tarjoilua ja ripottele lopuksi päälle sesaminsiemeniä. Tarjoile salaatin kanssa.

Japanilainen kurkku-porkkanasalaatti

Alkuperäinen resepti Maijan ihmeellinen maailma

400 g kurkkua
1-2 porkkanaa

Marinadi

1 rkl tuoretta inkivääriä
1 chili (niin tulinen kuin haluat, mietokin käy)
2 rkl oliiviöljyä (tai seesamiöljyä)
2 rkl soijakastiketta
1 rkl ruokosokeria
1 rkl riisiviinietikkaa

Pehmitä kurkkua hieman kaulimalla tai veitsen lappeella. Pilko se suupaloiksi ja ripottele paloille suolaa. Kuori ja viipaloi porkkana ohuiksi suikaleiksi, pehmitä mikrossa noin 30 sekuntia ja anna jäähtyä.

Liota inkivääriä noin 10 min kylmässä vedessä. Valuta kuivaksi ja raasta tai murskaa.

Sekoita marinadin ainekset ja lisää vihannekset joukkoon. Anna marinoitua ainakin tunnin verran jääkaapissa.

***
Salaatin lisäksi annoksessa oli paksoita sekä tuoreena että nopeasti pannulla paistettuna, vesikrassia ja korianteria.