Uisge X 2020 // Osa 2: lisää viskejä

Pääsylipun avajaisiin tarjosi Interbrands

Jussi jatkaa raportointia.

Teerenpeliltä maistoin kolmea uutuusviskiä. Distiller’s Choice "Lemmon Lintu" (43 %) aloittaa Teerenpelin rommitynnyritrilogian. Sarjan jokainen viski on kypsynyt ensin neljä vuotta bourbontynnyrissä ja sen jälkeen rommitynnyrissä.

Lemmon lintua on valmistettu tuhannen pullon erä ja se tulee vain travel retail -myyntiin. Viskin hedelmäisessä tuoksussa oli ripaus vaniljaa, maussa puolestaan karamellisuutta ja maltaisuutta.

Distiller’s Choice “Kulo” (50,7 %) voitti Pohjoismaiset viskit -sarjassa ensimmäisen sijan. Kulo on kypsynyt seitsemän vuotta Oloroso- ja Pedro Ximenez -sherrytynnyreissä ja imenyt niistä aromeihinsa kuivahedelmää, rusinaa ja luumua. Niiden lisäksi viskissä oli hentoa turpeisuutta. Kulo oli suosikkini tästä kolmikosta. Tämäkin viski tulee vain travel retail -myyntiin.

Kymmenennen Uisgen kunniaksi pullotettu Teerenpeli X. Uisge 10 Year Old Single Cask Single Malt (58,5 %; 98,84 €) taitaa olla jo loppuunmyyty. Itse ehdin kotiuttaa yhden pullon Arkadian Alkosta. Viskin aromeissa oli keksiä, kevyesti trooppista hedelmää ja hieman suklaata.

Fèis Ìle -tastingin vetänyt Markku Ristevirta totesi jossain vaiheessa, että viski ja ihminen ovat parhaimmillaan 21-vuotiaina. Niinpä motivoiduin maistamaan neljää sen ikäistä viskiä: Bushmills 21 yo Madeira Finish (40 %), The GlenDronach Parliament 21 yo Single Malt (48,0 %; 169,99 €),  Isle of Arran 21 yo Single Malt (46 %) ja Glenfiddich 21 yo Reserva Rum Cask Finish (40 %).

Viskit olivat erinomaisia, mutta siitä en tiedä, olinko itse 21-vuotiaana parhaimmillani. Kaikkien neljän aromeissa oli kuivahedelmää. GlenDronachissa ja Arranissa oli myös suklaata ja mausteita. Bushmillsissä oli niiden sijaan hunajaa, viikunaa ja kanelia. Glenfiddich oli puolestaan ainoa, jonka aromeissa oli vaniljaa. Näistä on vaikeaa valita parasta, mutta Bushmills sopi ehkä parhaiten omiin makumieltymyksiin.

Uisgen parhaaksi viskiksi valittiin Aberlour A'Bunadh Batch 62 Highland Single Malt (59,9 %; 86,99 €) ja Four Roses “Small Batch” (45,0 %; 47,98 €) sai toisen sijan Amerikkalaiset viskit -kategoriassa. Ne löytyivät kätevästi samalta tiskiltä. Molemmat kyllä ansaitsevat palkintonsa.

The Matsui Sakura Cask Single Malt (48,0 %; 102,70 €) ei saanut palkintoja, mutta oli muuten hyvä. Se on kypsytetty tammitynnyrin sijaan kirsikkapuutynnyrissä. Matsuin aromeissa oli appelsiinia, persikkaa, yrttejä ja kukkaisuutta. Jälkimaussa oli mausteita ja vaniljaa.

Norjalaisella Bivrostilla ei ollut tarjolla viskiä. Bivrost Odin's Share 2 yo (46 %) on "soon to be" -viskiä eli se on kypsynyt tammitynnyrissä vasta kaksi vuotta vaaditusta kolmen vuoden minimistä. Kyllähän tästä sai käsityksen, millaista viskiä on tulossa. Arvioin sitten valmiin tuotteen, jos pääsen sitä joskus maistamaan.

Esiviskin lisäksi maistoin Bivrost Cask Aquavitia (40 %) ja Bivrost Arctic Giniä. (44 %). Akvaviitti on tehty perunatisleestä ja se on kypsynyt sherrytynnyrissä. Aromeissa oli kuivahedelmää, sitrusta ja hieman mausteisuutta. Gini oli katajainen, marjainen ja hieman sitruksinen.

Rommeja maistoin vain kahta: Angostura 1787 Aged 15 Years (40,0 %; 87,90 €) ja Angostura 1919 Premium Gold (40 %, 47,98 €). 1787 oli makeampi, sen aromeissa oli kuivahedelmää ja toffeeta. 1919 oli raikkaamman hedelmäinen, sen aromeissa oli myös hunajaa ja hieman kookosta. Näistä suosikkini oli 1787.

Jotain ihan muuta oli kermalikööri Kyrö Dairy Cream (16 %; 25,98 €). Sen pohjana on käytetty ruisviskiä, minkä saattoi maistaa kermaisen, toffeisen ja hieman vaniljaisen aromimaailman taustalla. Mukana oli myös hieman lakritsaisuutta. Tämä menee sellaisenaan, kahvimaitona tai jäätelökastikkeena.

Kyrö x Teeling Cask-Aged Gin (42 %) on nimensä mukaisesti Kyrön ja Teelingin yhteistyö eli Kyrön ruisginiä, jota on kypsytetty Teelingin viskitynnyreissä. Sen tuoksussa oli katajaa, marjoja, omenaa, vaniljaa ja hieman viskimäisiä aromeja. Maku toisti tuoksun aromeja. Mielenkiintoinen gini.

Toinen yhteistyötuote on Teeling Rye Gin Cask (46 %), jossa kuusi vuotta bourbontynnyreissä viettänyttä Teelingin viskiä on kypsytetty Kyrön ruisginitynnyreissä. Tässä aromimaailma oli toisin päin kuin Kyrö x Teeling Cask-Aged Ginissä eli viskin aromit olivat hallitsevampia ja ginin aromit komppasivat. Vahvimmin maistuivat ruis ja mausteisuus.

Viinimessut on tapana päättää Chateau Carsinin makealla valkoviinillä, ja Uisgen päätösviskiksi on muodostunut savusukellus. Perjantaina päätin päiväni Smokehead High Voltagella (58 %) ja lauantaina Octomore Edition 10.4 3 yo:lla (57,3 %). Molemmissa oli savua kuin Rooman palossa aikanaan.

Uisge-raportin ensimmäinen osa