Helmikuun puolivälin mediapruuvin aluksi käytiin läpi Alkon trendiraportti 2020:ä, joka perustuu Alkon teettämään kuluttajatutkimukseen. Raportin perusteella viimeisimmät trendit juoma-alalla ovat:
Erikoiserien olutteemana on pienpanimoiden taidonnäytteet, joita esitellään useamman kerran vuodessa. Tämä korvaa aikaisempien vuosien käsityö(läis)oluiden vuotuiset erikoiserät. Jussi maisteli oluet avoimessa pruuvissa.
Panimoyhtiö Tujun Pyöveli Imperial Stout (9,2 %; 5,87 €) on tuoksultaan paahteinen, tummasuklainen ja kahvinen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi makeaa luumua ja lakritsaa. Kyllä näin hyvää olutta juo ilman, että uhataan pään katkomisella. Kai tämä viimeiselle ateriallekin sopisi ruokajuomaksi.
Ahvenanmaalainen Open Water Brewery on itselleni melko tuntematon panimo. Minulla on hämärä muistikuva, että olen maistanut risteilyllä heidän nyt jo tuotannosta poistunutta porteriaan. Paradoxale Black IPA (6,1 %; 5,95 €) on aromeiltaan paahteinen, greippinen ja kevyen ruisleipäinen. Musta IPA on oluttyylinä hieman aivojörni - ulkonäkö saa odottamaan jotain tuhdimpaa, mutta maku onkin IPA:mainen. Hyvä olut, tykkäsin.
Kakola Brewing Companyn Funi Dry Hopped Saison (6,2 %; 5,96 €) on valmistettu Turun
Kakolanmäen rinnehissin Funikulaarin kunniaksi. Oluen aromeissa on mallasta, yrttisyyttä, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Hyvää kesäistä saisonia voi nautiskella vaikka Funissa matkalla mäen päälle tai Toriparkin työmaata katsellen.
Hiisi Huu Red Wine Old Ale:n (8,0 %; 4,90 €) valmistuksessa on käytetty punaviinirypäleitä eli toisessa käymisessä on käytetty punaviinihiivaa ja olueen on lisätty viinirypäleistä ja hapankirsikoista puristettua mehua. Sen tuoksussa on karamellisuutta, hedelmäisyyttä, mallasleipää, rusinaa ja pähkinää. Maku on hieman katkera ja aavistuksen viinimäinen. Siinä on myös hieman kirsikkaista hapokkuutta. Kokonaisuus on kevyehkö. Hieman epätavallisista aineksista on saatu aikaan oikein hyvä olut.
Ruosniemen Konsultti Wheat IPA (6,9 %; 4,59 €) on aromeiltaan trooppisen hedelmäinen, mangoinen, appelsiininkuorinen ja hieman vehnäinen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta. Pruuvissa tarjotun lohinaposteltavan kanssa olut sopi oikein hyvin. Ihan hyvä kesäinen IPA.
Suomenlinnan Gerdes Gose (5,0 %; 3,95 €) on tuoksultaan hapan, punamarjainen ja kirsikkainen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi punaherukkaa sekä kevyttä suolaisuutta. Hyvä gose.
Bryggerin Black Bock:in (6,9 %; 4,79 €) maltaista osa on savustettu leppäsavulla. Oluen tuoksussa on tumma leipää, paahteisuutta, tummaa suklaata ja vähän savua. Tuhti maku jatkaa tuoksun linjoilla. Maukas bock sopisi tuhtien liharuokien kanssa.
Malmgårdin Double Brut IPA (9,6 %; 4,86 €) on aromeiltaan kypsän hedelmäinen, belgihiivainen, sitruksinen ja hieman valkopippurinen. Katkeruutta on reippaasti. Onkohan tämä Proto #19 Brut IPA:n jatkokehitysversio? Alkoholia on ainakin enemmän. Tykkäsin joka tapauksessa.
Hiisi Kouko Barley Wine Barrel Aged (10,5 %; 5,91 €) on rukiinen, hunajalla ja kuusenkerkällä maustettu barley wine, jota on tynnyrikypsytetty useamman kuukauden ajan rommitynnyreissä. Jotain rommimaista oluen aromeissa kyllä on. Sen lisäksi aromeissa on hedelmäkakkua, ruista ja siirappia. Kuusenkerkkä maistuu hieman jälkimaussa.
- Tiedostava alkoholinkäyttö
- Ilmastokriisin heijastuminen myös juomavalintoihin
- Craft: aitouden ja tarinoiden korostuminen
- Sosiaalinen fiilistely
- Elämyksellisyys juoman ja ruoan yhdistämisessä
Erikoiserien olutteemana on pienpanimoiden taidonnäytteet, joita esitellään useamman kerran vuodessa. Tämä korvaa aikaisempien vuosien käsityö(läis)oluiden vuotuiset erikoiserät. Jussi maisteli oluet avoimessa pruuvissa.
Panimoyhtiö Tujun Pyöveli Imperial Stout (9,2 %; 5,87 €) on tuoksultaan paahteinen, tummasuklainen ja kahvinen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi makeaa luumua ja lakritsaa. Kyllä näin hyvää olutta juo ilman, että uhataan pään katkomisella. Kai tämä viimeiselle ateriallekin sopisi ruokajuomaksi.
Ahvenanmaalainen Open Water Brewery on itselleni melko tuntematon panimo. Minulla on hämärä muistikuva, että olen maistanut risteilyllä heidän nyt jo tuotannosta poistunutta porteriaan. Paradoxale Black IPA (6,1 %; 5,95 €) on aromeiltaan paahteinen, greippinen ja kevyen ruisleipäinen. Musta IPA on oluttyylinä hieman aivojörni - ulkonäkö saa odottamaan jotain tuhdimpaa, mutta maku onkin IPA:mainen. Hyvä olut, tykkäsin.
Kakola Brewing Companyn Funi Dry Hopped Saison (6,2 %; 5,96 €) on valmistettu Turun
Kakolanmäen rinnehissin Funikulaarin kunniaksi. Oluen aromeissa on mallasta, yrttisyyttä, sitrusta ja hedelmäisyyttä. Hyvää kesäistä saisonia voi nautiskella vaikka Funissa matkalla mäen päälle tai Toriparkin työmaata katsellen.
Hiisi Huu Red Wine Old Ale:n (8,0 %; 4,90 €) valmistuksessa on käytetty punaviinirypäleitä eli toisessa käymisessä on käytetty punaviinihiivaa ja olueen on lisätty viinirypäleistä ja hapankirsikoista puristettua mehua. Sen tuoksussa on karamellisuutta, hedelmäisyyttä, mallasleipää, rusinaa ja pähkinää. Maku on hieman katkera ja aavistuksen viinimäinen. Siinä on myös hieman kirsikkaista hapokkuutta. Kokonaisuus on kevyehkö. Hieman epätavallisista aineksista on saatu aikaan oikein hyvä olut.
Ruosniemen Konsultti Wheat IPA (6,9 %; 4,59 €) on aromeiltaan trooppisen hedelmäinen, mangoinen, appelsiininkuorinen ja hieman vehnäinen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta. Pruuvissa tarjotun lohinaposteltavan kanssa olut sopi oikein hyvin. Ihan hyvä kesäinen IPA.
Suomenlinnan Gerdes Gose (5,0 %; 3,95 €) on tuoksultaan hapan, punamarjainen ja kirsikkainen. Maussa on tuoksun aromien lisäksi punaherukkaa sekä kevyttä suolaisuutta. Hyvä gose.
Bryggerin Black Bock:in (6,9 %; 4,79 €) maltaista osa on savustettu leppäsavulla. Oluen tuoksussa on tumma leipää, paahteisuutta, tummaa suklaata ja vähän savua. Tuhti maku jatkaa tuoksun linjoilla. Maukas bock sopisi tuhtien liharuokien kanssa.
Malmgårdin Double Brut IPA (9,6 %; 4,86 €) on aromeiltaan kypsän hedelmäinen, belgihiivainen, sitruksinen ja hieman valkopippurinen. Katkeruutta on reippaasti. Onkohan tämä Proto #19 Brut IPA:n jatkokehitysversio? Alkoholia on ainakin enemmän. Tykkäsin joka tapauksessa.
Hiisi Kouko Barley Wine Barrel Aged (10,5 %; 5,91 €) on rukiinen, hunajalla ja kuusenkerkällä maustettu barley wine, jota on tynnyrikypsytetty useamman kuukauden ajan rommitynnyreissä. Jotain rommimaista oluen aromeissa kyllä on. Sen lisäksi aromeissa on hedelmäkakkua, ruista ja siirappia. Kuusenkerkkä maistuu hieman jälkimaussa.