Viiniposti // Roseeviinejä ja herkkuja

Viinit ja herkut maistettu Viinipostin tastingissa

Taustalla Charles Heidsieck Rosé, suosikkimme, ja edessä toinen suosikkimme, täyteläinen Zenato Bardolino Chiaretto. Sen vieressä vilahtava Gustave Lorentz Le Rosé Pinot Noir taas on herkullisen gastronominen rosee.

Kevät on kuin onkin tulossa (vaikka ihan aina siltä ei näytä). Kevätpäiväntasaus on jo ohitettu (oli jo aikakin!) ja päivät pitenevät koko ajan, joten pikku hiljaa katse alkaa kääntyä roseeviinien suuntaan. Toki roseeviinejä voi juoda ympäri vuoden, mutta talven tuhtien punaviinien jälkeen ne maistuvat erityisen hyvin.

Viime vuonna roseeviinit olivat alkoholittomien juomien lisäksi Alkon ainoa juomaryhmä, joiden myynti kasvoi viime vuonna. Niiden myynti lisääntyi noin 30 % edellisvuodesta, ja sama trendi on jatkunut jo muutaman vuoden ajan - ja miksipä ei jatkuisi, sillä roseeviineistä on moneksi ja moneen makuun. Ryhdikkäät ja gastronomiset roseet sopivat ruoan kanssa, makeahkot roseet taas maistuvat sellaisenaan (ja myös sopivan ruoan kanssa).

Jos jotain yhdistelmiä miettisi, niin roseesamppanja ja tartar ei tule aivan ensimmäisenä mieleen, mutta se toimii! Makeat roseet sopivat yhteen mausteisen thairuoan kanssa, ja myös juustoille, salaateille, kesän grillijuhliin, kalalle tai vaalealle lihalle löytyy taatusti roseeviini kumppaniksi.

Roseeviinien kanssa sopivat myös makeat herkut ja jälkiruoat. Saimme kutsun Viinipostin Kluuvin Fazer Caféssa järjestämään roseeviiniä ja herkkuja -tastingiin, johon aiemman punaviiniä ja herkkuja -tastingin mukaisesti Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki oli kehittänyt roseeviinien kanssa sopivia makeita herkkuja.

Katsokaa, miten kauniita värejä!

Retrofollies Rosé de Provence & maitosuklaatartaletti, karamellisoitua suklaata ja murohelmiä
AC Coteaux Varois en Provence, Ranska; Grenache Noir, Syrah; 12,32 €

Viinipullon etiketti on retrohenkisen hurmaava ja vie ajatukset saman tien kesään. Viini vastaa hyvin odotuksia: vadelmainen ja muutenkin punamarjainen tuoksu lupailee makeutta, mutta maku on kuiva ja mukavan hapokas. Viini sopisi varmasti piknikille, ja jos lähellä olisi vielä etiketin mukaisesti vielä auringonpaisteinen ranta, elämä voisi olla varsin ihanaa. Hömppää viini ei kuitenkaan ole, vaan raikas provencelainen ruokaviini.

Viinin kanssa hieman merisuolaa seurakseen saanut maitosuklaatartaletti maistui hyvin, tartaletin karamellisuus täydensi hyvin viinin aromeja ja murohelmien rapeus teki yhdistelmästä mielenkiintoisen. Yhdistelmä kuului saavan kehuja hieman joka puolelta.

Château Roubine La Vie en Rosé & sacherkakku
AC Cótes de Provence, Ranska; Grenache, Tibouren, Cinsaut, Syrah; 15,98 €

Tämä viini vaikutti speksien perusteella melkoisen rapsakalta (sokeria 0,7 g/l!), mutta paljastui hedelmäiseksi ja mansikkaiseksi. Tyylikäs provencelainen sopisi hyvin ruokapöytään, mutta tällä kertaa se sai parikseen sacherkakkua, joka oli kostutettu tällä samalla roseella. Yhdistelmä oli varsin kosiskeleva ja miellyttävä, mutta...

Anteeksi, hieno viini, mutta sacherkakku oli niin jumalaisen hyvää ja mehevää, että sen jälkeen ei osannut ajatella muuta kuin sitä, kuinka sitä saisi vielä näpistettyä naapurin lautaselta lisää. Jos jotain olisi syönyt vain sellaisenaan, niin tämä sacherkakku olisi kirkkaasti listan kärjessä.

Baluarte Rosado & appelsiinifinancier
DO Navarra, Espanja; Garnacha; 9,99 €

Espanjalainen rosee oli yrttinen ja marjaisa, joten se tuntui jopa makealta, vaikka siinä onkin sokeria vain 4 g/l. Keveän ja lempeän roseen seuraksi oli suunniteltu appelsiinifinancier, mutta pienen sekaannuksen takia kaikki taisivat maistella sen kanssa ensin raparperibrûléeta - ja kyllä sekin toimi, varsinkin raparperin happamuus toi viinistä esiin uusia makeita sävyjä.

Appelsiinifinancier eli appelsiinilla maustettu pähkinäinen ja mantelinen leivos oli herkullinen ja viinin kanssa vielä appelsiinisempi kuin sellaisenaan. Ihan äkkiä tällaista yhdistelmää ei olisi osannut arvata emmekä olisi itse sellaista keksineet, mutta kyllä se toimi. Financierin rapea kuori ja mehevä sisus olivat herkullisia vastakohtia toisilleen, ja appelsiini toi hillityn tyylikkääseen yhdistelmään kesäistä pirteyttä.

Calvet Rose d'Anjou & raparperibrûlée
AC Rose d'Anjou, Ranska; 60 % Cabernet Franc, 20 % Grolleau, 20 % Gamay; 10,90 € (tulossa Alkoon)

Rose d'Anjoun alueen viinit ovat yleensä makeahkoa, mutta mukavaa hömppää ja ne ovat hankkineet kaveripiirissämme pienen, mutta vannoutuneen kannattajakunnan. Tämä Hello Kittyn värimaailmaan sopiva viini pääsee taatusti aiempien suosikkien joukkoon mukaan, sillä kohtalainen sokerin määrä (17 g/l) pyöristi sen makua miellyttävän helposti juotavaksi. Viinin voisi ajatella esimerkiksi thairuoan seuraksi, mutta se maistuisi sopivan viileänä sellaisenaan varsinkin hyvässä seurassa aurinkoisena päivänä.

Raparperibrûléessa raparperin happamuus toi viinin makeuden vielä paremmin esille ja brûléen kermaisuus komppasi oikein mainiota yhdistelmää edelleen. Mikä tässäkään olisi voinut mennä pieleen? Ei mikään, sillä raparperi oli hyvää, viini oli hyvää ja lopputulos oli hyvä, jopa erinomainen.

Antinori Tormaresca Calafuria & mansikkavaahtokarkki
IGT Salentino, Italia; 100 % Negroamaro; 17,49 €

Wine Spectator Top 100 -listallekin päässeen roseen tuoksu oli runsas ja maku maukas, mansikkainen ja aavistuksen mausteinen ja kukkainen. Aromaattisessa viinissä oli persikan pehmeyttä ja punaisten marjojen kirpeyttä sekä pirteää sitrusta, jopa hieman rustiikkista vaikutelmaa.

Ja oi oi, mansikkavaahtokarkin kanssa kaikki osui kohdalleen, yhdistelmässä oli pelkästään oman suun mukaisia aromeja sekä viinissä että vaahtokarkissa erikseen ja yhdessä. Viini oli tastingin maukkain ja pehmeän mansikkavaahtokarkin kanssa lopetus hipoi täydellisyyttä.