Helsinki Drink Festival 2019


Helsinki Drink Festival järjestettiin toisen kerran Vanhalla ylioppilastalolla 1.-2.3.2019. Kävimme paikalla lauantaina. Kaikki drinkit maksoivat 5 € ja sisäänpääsy oli 10 € (sisälsi narikan), joten tapahtuma oli erittäin lompakkoystävällinen. Maksaminen hoitui tuttuun tapaan Seamchip-kortilla.

Yläkuvassa ovat aloitusdrinkkimme, St-Germain-seljankukkalikööristä tehdyt Marjutin The Parisien Daiquiri (St-Germain, Bacardi, limemehu, sokerisiirappi) ja Jussin St-Germain Tonic (St-Germain, kuiva vermutti, tonic). Marjut on viime aikoina tykästynyt kovasti seljankukkaan ja saattaa olla, että ensi kesän drinksu on St-Germain Spritz viime kesän Aperol Spritzin tapaan.

Home Bar



Ei tapahtuma pelkkää valmiiden drinksujen siemailua ollut. Lavalla olleessa Home Barissa rullasi noin puolen tunnin mittaisia drinkkityöpajoja, joissa pääsi opettelemaan drinkin valmistusta ammattilaisen ohjauksessa. Tarkempaa drinkkilistaa ei kuitenkaan tainnut olla missään (tai emme ainakaan huomanneet) eli seuraavan työpajan drinkki oli aina pieni arvoitus. Itse menimme paikalle sattumanvaraisesti varaamaan paikat seuraavaan vapaaseen sessioon ja päädyimme valmistamaan Gin Basil Smashin Tanqueray-ginistä.


Gin Basil Smash

3 cl sitruunamehua
2 cl sokerisiirappia
4 cl giniä
noin 6 basilikanlehteä drinkin mausteeksi + yksi lehti koristeeksi
jäitä

Ravista aineet jäiden kanssa sekaisin. Siivilöi lasiin, lisää jäitä ja koristele basilikanlehdellä.

Yläkerta - drinkkibaarit ja ravintolat


Kämp! Palace! Grotesk! Goldfish! Missä muualla pääsee maistamaan huippubaarien ja -ravintoloiden drinkkejä vitosella? Suuntasimmekin Home Bar -treenin jälkeen yläkertaan ammattilaisten pariin.


Ensimmäisenä päädyimme Palacen tiskille ja työnjako oli selvä: Jussi tilasi Old Fashionedin (The Macallan Double Cask 12 yo, angostuuraa, sokerisiirappia, soodavettä), Marjut taas Yaman (Roku Gin, inkivääri, sencha, macha, yuzu ja tonic). Yama oli oikein hyvä ja raikas, tosin pikku hiljaa Marjutin alkoi parin ginipohjaisen drinkin jälkeen tehdä mieli muutakin. Old Fashionedissä angostuuran katkero tasapainotti mukavasti viskin makeaa aromimaailmaa.


Siispä naapurihuoneeseen ja Kämp Collection Hotelsin tiskille: Aperol Belliniä ei tarvinnut kauan pohtia (G.H. Mummin samppanjaa, Aperolia, rooibosta, valkoista persikkaa) eikä katua valintaa. Jussi taas halusi "jotain makeaa", joten lasiin päätyi suosituksesta Hotel Havenin listalta varsin paksu Chuck. E. Cheeze (rommia, valkosuklaa-agavea ja vadelmaa). Makeutta oli kieltämättä tarpeeksi. Täytyy vielä sanoa, että palvelu oli loistavaa, Marjut tunsi olonsa hetken aika prinsessaksi drinkkejä hakiessaan.


Pienen luksuselämähetken jälkeen siirryimme erilaisiin tunnelmiin: Marjut arpoi Bar Cónin tiskiltä Sangre de Pedron (Bulleit Bourbon, PX Sherry,  veriappelsiini, punajuuri) ja Jussi taas Cartel Roomin tiskiltä Mexican Mulen (Olmeca Altos, inkivääriolut, chili, lime). Myönnetään, että loistavalla ja tyylikkäällä palvelulla meidät saa puolelleen, mutta niin saa myös ilmaisilla nachoilla... Olemme helppoja varsinkin, kun tarjolla on guacamolea.

Vaikka Meksikon muulin chili ei juurikaan potkinut, niin muuten tequila-pohjainen drinkki maistui hyvin nachojen kanssa. Samoin PX-sherryn makeus sai Sangre de Pedron bourbonistakin varsin juotavaa, vaikkakin pieni tequila-kateus nosti päätään.


Yläkerrasta Jussi testasi vielä Groteskin Holy Smoken (Lagavulin 16 yo, Cocchi Torino, chocolate bitters) ja Marjut Goldfishin Goldfish Punchin (Absolut, becherovka, mango). Goldfish Punch oli melkoinen mangosmoothie. Holy Smoke oli taas nimensä mukaan savuinen, ja sen suklaakatkerot tuntuivat jälkimaussa. Lisäpisteitä juoma saa eeppisen kokoisesta jääpalasta.

Alakerta - maahantuojat, tuottajat



Marjut tilasi Kyrö Distilleryn tiskillä raikkaan Pale & Lemonaden (Kyrö Pale Rye Bitter, sitruunalimonadi, sitruuna), joka tuli söpössä purkissa. Jussi päätti kokeilla, onko konjakkipohjaisista drinkeistä mihinkään ja päätyi Monnet Cognacin tiskillä Sazeraciin (V.S.O.P. ja X.O.-konjakkia, katkeroita, sokerisiirappia, lasi huuhtaistaan absinttitipalla). Konjakin ja katkeron yhdistelmä toimi hyvin, absinttia ei maussa juurikaan ollut.


Viskidrinkkejä oli myös alakerrassa: Jussi tilasi Naked Grousen tiskillä vanhan kunnon Whisky Sourin. Marjut ei voinut vastustaa Russki Standardia eikä Russian Mulea (vaikka drinkkiin ei tainnutkaan päätyä Platinumia). Naked Grouse toi Whisky Souriin makean hedelmäisen vivahteen, Russian Mule taas oli hieman pliisu ja olisi ehkä kaivannut hieman lisää inkiväärin ja limen potkua.


Jussin mielestä alakerran paras drinkki oli Plantation Rumin tiskin Champagne Colada (Plantation Pineapple, kookossorbetti, ananasmehu, sitruuna, Leclerc-Briant -samppanja). Kuiva ja hapokas samppanja toimi hyvin vastaparina kookoksen makeudelle.

Samaan aikaan myös Marjut päätyi rommipohjaiseen drinkkiin, Rhum Negrita -rommista tehtyyn Old Fashionediin. Ei huono sekään.


Alakerran mielenkiintoisin drinkki Marjutin mielestä oli Koskenkorvan tiskillä ollut White Rabbit's Breakfast, tosin se ei selvinnyt, oliko kyseessä Ihmemaan Liisan kani vaiko mahdollisesti Jefferson Airplanen valkoinen jänis - vai ehkä The Matrixin jänis... Bloody Mary -henkisessä drinkissä oli vodkan lisäksi porkkanamehua (koska tomaattimehu on kuulemma monien mielestä pahaa), appelsiinimehua, sitruunamehua, sokerisiirappia, Tabascoa, Worcestershire-kastiketta, valkoista balsamiviinietikkaa, suolaa ja pippuria. Se oli varsin ruokaisa ja hyvin mielenkiintoinen. Melkein teki mieli hakea (kuulemma tapahtuman paras - ja ainoa) Bloody Mary viereen vertailun vuoksi.

Jussin Lignell & Piispasen upouudesta Metsä Ginistä tehty Lingonberry Bramble (Metsä Gin, Gustav Lingonberry Liqueur, sitruunamehu, greippikatkero, lime) oli hyvin metsäinen, sen aromeissa oli katajanmarjaa, havua ja puolukkaa.


Summa summarum


Hieno tapahtuma! Miksi emme käyneet täällä jo viime vuonna?

Drinkkitarjonta oli monipuolista, tosin melko pitkälti klassikoihin pohjautuvaa, mutta kaikkia ei todellakaan ehtinyt testata, vaikka drinkkien koko olikin kohtuullinen. Home Bar oli kiinnostava, siellä olisi voinut viettää vaikka koko päivän. Myös ruokatarjonta oli hyvää. Jussi söi Groteskin sliderin ja Marjut The Bull and the Firmin keltajuuririsoton, joiden kanssa sai myös Brooklyn Breweryn (vapauttavan) oluen tai Soil Wine Groupin viinejä. Hieman jäimme katselemaan myös Groteskin leikkelelautasta sillä silmällä, mutta emme sortuneet. Ensi vuonna uudestaan!