Maaliskuun kuukauden klassikko: oopperaleipä, Pinot Noir ja porter

Maaliskuun kuukauden klassikkona on tukholmalaisen Operakällaren-ravintolan kokin Tore Wretmanin 1950-luvulla kehittämä oopperaleipä: paahtoleipäviipaleen, jauhelihapihvin ja paistetun kananmunan yhdistelmä erilaisine höysteineen on yksinkertainen, mutta toimiva.


Pisano Río de los Pájaros Pinot Noir 2016
Progreso, Uruguay; 100 % Pinot Noir; 13,99 €
Tuottaja Cesar Pisano
Etiketin mukaan heijastelee maaperää ja ilmastoa
Rypäleen mukaan kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Uruguaylainen pinot noir oli meille uusi tuttavuus, joten otimme riskin ja päätimme kokeilla, kuinka se toimii oopperaleivän kanssa. Annoksessa on mukana paljon viinin kannalta haasteellisia elementtejä: punasipulia, etikkakurkkuja, kananmunaa ja tomaattia, joten valinta olisi voinut mennä pahasti pieleen. Toisaalta oletimme, että viinin hapokkuus ja hedelmäisyys saattaisivat toimia ruoan kanssa.

Viinin tuoksussa on pinot noirille tyypillisiä kirpeitä punaisia marjoja, kuten karpaloa, kirsikkaa ja punaherukkaa, sekä savua ja hieman yrttejä. Savu ja punaiset marjat maistuvat myös maussa. Viini on hapokas ja keskitäyteläinen, hitusen pippurinen ja mukavan hedelmäinen, mutta onneksi ei kuitenkaan hillomaisen makea. Tanniinit tuntuvat lopussa ja jälkimaku taittuu bitteriseen suuntaan. Pitkän ilmaantumisen myötä viinin marjaisuus muuttuu kypsemmäksi ja aromeihin ilmaantuu mustaherukkaa sekä aavistus viikunaa.

Arvauksemme kannatti: hapokkuutensa ja hedelmäisyytensä ansiosta viini toimi ruoan kanssa. Se ei pahemmin hätkähtänyt tomaattien hapokkuuden, sipulin tai kananmunan edessä, komppasi jauhelihapihviä oikein hyvin ja taittoi paistetun leivän rasvaisuutta. Ei se aivan napakymppi ollut, mutta varsin passeli.



Koff Porter
Suomi; porter, 7,2 %, 39 EBU, kantavierre 17.5 °P; 3,22 €
Tuottaja Sinebrychoff
Valmistajan mukaan paahtuneisuutta, suklaata, kahvia ja lakritsaa
Oluttyypin mukaan kahvia, lakritsaa, suklaata, toffeeta ja karamellisuutta

Koff Porter valikoitui olueksi, koska se on myös klassikko ja sitä käytetään usein tuhtien liharuokien marinadeissa sekä antamassa pataruoille makua.

Sysimustan oluen tuoksussa on paahteisuutta, lakritsaa, kahvia ja hieman luumuista makeutta. Maussa on paahteista mallasta, kahvia, luumua ja ruisleipää.

Olut sopi täydellisesti yhteen oopperaleivän kanssa. Sen paahteisuus täydensi paistetun lihan ja kananmunan sekä paahdetun leivän aromeja, ja samalla oluen kahvinen kitkeryys tasapainotti ruoan rasvaisuutta. Yhdistelmää voi kuvata Spinal Tapin sanoilla This one goes to eleven.


Reseptit 


Oopperaleipä (6 kpl)

6 siivua paahtoleipää
600 g naudan paistijauhelihaa
7 kananmunaa (1 taikinaan, 6 paistetaan erikseen)
suolaa, pippuria, savupaprikaa

Lisukkeiksi esimerkiksi salaattia, kirsikkatomaattia, suolakurkkua, paistettua punasipulia (tai marinoitua punasipulia)
Salaatin sinappikastike esim. Marttojen ohjetta mukaillen Dijon-sinapista, oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta, pippurista ja sokerista

Sekoita jauhelihaan yksi kananmuna ja mausta suolalla, pippurilla ja savupaprikalla. Muotoile taikina pihveiksi ja paista. Paista kananmunat ja punasipulisuikaleet. Pidä pihvit ja kananmunat lämpimässä ja paista lopuksi paahtoleipäviipaleet jauhelihapihveistä irronneessa rasvassa. Kokoa leivät, tarjoa lisukkeena salaattia, kirsikkatomaatteja, punasipulia ja suolakurkkuviipaleita.

Testaa myös tämä: voitele leipä sinappikastikkeella ja päällystä salaatilla ennen kuin kasaat sen päälle jauhelihapihvin ja kananmunan.