Travaglini Gattinara 2011

Tämä postaus on osa suomalaisten viinibloggaajien tempausta, jossa arvioimme saman viinin samaan aikaan. Aiemmin olemme pohtineet yhdessä mysteeriviinin arvoitusta ja arvoineet Vylyan Pinot Noirin.  Linkit muiden osallistujien blogeihin ovat tämän postauksen lopussa.Mikä viini?
Travaglini Gattinara 2011 (Gattinara DOCG, Piemonte, Italia; 100 % Nebbiolo; 23,90 €)

Minkä kanssa nautittu?
Pasta bolognese

Mitä etiketti lupaa? 
Iän myötä pehmenevää vadelmaa

Mitä rypäle lupaa?
Nebbiolo: orvokkeja, tervaa, villejä yrttejä, kirsikoita, vadelmia, tryffeliä, tupakkaa ja luumua, kukkia, ruusua

Viini muualla 
Travaglini

Muuta
Piemonten alueella Italiassa sijaitsevalle Gattinaran kunnalle myönnettiin DOC-status vuonna 1967 ja DOGC-status vuonna 1990. DOGC Gattinara -laatuluokituksen saadakseen viini on tehtävä Nebbiolo-rypäleestä , johon saa sekoittaa enintään 10 % Bonarda di Gattinaraa tai 4 % Vespolinaa. Viini kypsyy tammitynnyreissä vuoden (tai kaksi, jos kyseessä on riserva-viini) ja kaksi vuotta pulloissa ennen myyntiin tuloaan. Travaglini Gattinara on kypsynyt kolmen vuoden ajan, joista kaksi vuotta slovenialaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen kolme kuukautta pullossa.

Kommentit

M: Viinin hieman rusertava, läpikuultava punainen väri tuo mieleen vadelma- tai pihlajanmarjahyytelön. Kypsä vadelmaisuus jatkuu tuoksussa, jossa on lisäksi makeita mausteita, luumua, kirsikkaa ja nahkaa sekä hieman paahteisuutta. Viinin maku on kuiva, marjaisan mausteinen, keskitäyteläinen ja puolukkaisen hapokas. Tanniinit ovat napakat, mutta eivät kovin voimakkaat. Kielelle jää mausteita, kirpeitä marjoja, nahkaisuutta ja aavistus kuivaa mineraalisuutta. Mikään runsas pihviviini tämä ei ole, mutta tomaattisen pasta bolognesen kanssa viini sopi hapokkuutensa ansiosta hyvin - jos pizzaviiniin haluaisi investoida parikymmentä euroa, niin tämä olisi varmasti hyvä vaihtoehto siihenkin. Ehkä muutama vuosi jemmassa voisi tehdä viinille myös hyvää. Rustiikkinen, tiukka ja tyylikäs viini saa arvosanaksi +.

J: Viini on väriltään ruskeaan vivahtavan punainen. Tuoksussa on nahkaa, kirsikkaa, vadelmaa ja yrttisyyttä. Pitkä ilmaantuminen muuttaa tuoksua makeammaksi, jolloin kirsikkaisuus vähenee ja tilalle tulee luumua. Maku on hapokas ja kirsikkainen, jälkimaussa on vadelmaa, mausteisuutta ja hieman luumua. Tanniineja on vähän. Ilmaantuminen pehmentää maun hapokkuutta jonkin verran. Viini kannattaa avata ainakin puolta tuntia, mieluiten tuntia ennen sen nauttimista. Pasta bolognesen kanssa viini sopi hyvin. Pizza tai briejuusto sopisi tälle myös seuraksi. Tanniineja ei kuitenkaan ole tarpeeksi pihviä varten. Hyvä Nebbiolo, arvosanaksi annan +.

PS. Travaglinin erikoisen mallinen pullo kehitettiin vuonna 1958. Lue lisää.

Muut osallistujat (suorat linkit päivitetty klo 12.30)
Copatinto
Pullon henki
Rypäleistä viis!
Viinihullun päiväkirja
Viinikartta
Viinikupla
Wine and Finland
Wineserver