Saimme blogin kautta kutsun Selezione Italia -tapahtumaan, joka järjestettiin 8.2.2017 Vanhalla ylioppilastalolla. Aivan jokaisen näytteilleasettajan luona emme ehtineet käydä, mutta tässä muutama mieleen jäänyt viini.
Petrussa
(Friuli-Venezia Giulia)
Petrussan viinitalon valikoimasta jäivät parhaiten mieleen kepeä, raikas ja ja yrttinen, hieman mineraalinen Friulano 2015, tammikypsytyksestä vaniljaista aromia saanut Chardonnay Sant'Elena 2014 ja tyylikäs, marjainen ja aavistuksen mausteinen ja pippurinen Schiopettino di Prepotto 2014.
Cantina Ronca
(Veneto)
Cantina Roncan valikoimassa oli mainioita punaviinejä. Ehkä koko tapahtuman suosikkiviinimme olivat Ulderico Rosso 2011, Corvinan ja Merlot'n sekoitus, jossa oli hilloista marjaa, karhunvatukkaa ja kirsikkaa sekä tummaa suklaata ja vaniljaa sekä sen kaveri Ulderico Custoza Superiore 2015, italialaista ruokaa kokkaamaan houkutteleva ruokaviini.
Provolo Societá Agricola
(Verona)
Valpolicella 2014, Valpolicella Superiore Ripasso 2010 ja Valpolicella Amarone 2009 olivat kattava katsaus Valpolicellan alueen viineihin, mutta tarjolla olleista viineistä Recioto oli kuitenkin suosikkimme. Makean marjaisassa viinissä oli luumua ja kirsikkaa ja sen hapot ja sokeri olivat mukavassa tasapainossa.
Borgo Valentino
(Piemonte)
Valpolicella-setin jälkeen pääsimme Piemonte-setin ääreen. Borgo Valentinon Nebbiolo d'Alba 2014, Barbaresco 2013 ja Barolo 2011 olivat varsin mainioita, mutta Nebbiolosta tehty kuohuviini Pathos Vino Spumante Rosé yllätti hapokkuudellaan ja puolukkaisuudellaan. Emme ole ennen maistaneet Nebbiolo-skumppaa, mutta maistamme kyllä uudelleen, jos sellainen tulee vastaan.
Cantalici
(Toscana)
Piemontesta matka jatkui sujuvasti Toscanaan Cantalicin Chiantien ja
supertoscanalaisten pariin. Ne olivat mainioita, ja muutaman vuoden
kypsyttelyn jälkeen varmasti vielä mainiompia. Niiden lisäksi tarjolla ollut
Vinsanto 2011 oli rusinaista, persikkaista ja aprikoosista ja kyllä, se
upposi hyvin meihin makeiden viinien ystäviin.
Dea Rivalta
(Veneto)
Dea Rivata tarjosi kolmea Prosecco Superiore DOCG -laatuluokituksen proseccoa: Brut Convivio Rivalta, Extra Dry Incontri Rivalta ja Dry Millesimato Solitario Rivalta. Kaikki olivat erinomaisia, mutta suosikkimme vakavasti otettavista, kuivista ja omenaisista proseccoista oli Solitario.
Viinien maahantuoja Collaboratorio esitteli useiden viinitalojen viinejä. Niistä voisimme mainita seuraavat (sekä pari historiallista faktoidia):
Ida Agnoletti (Veneto)
Recantina 2015
Kun Venetossa sijaitseva Treviso päätyi Ranskan haltuun 1800-luvun alussa, Napoleon käski tuhota kaikki Recantina-köynnökset. Syytä tähän ei tiedetä, mutta ilmeisesti hän ei vain pitänyt viinin mausta. Muutama köynnös kuitenkin säilyi ja 2000-luvulla niitä kloonattiin lisää. Ensimmäinen erä uutta Recantina-viiniä ei ollut kovin hyvää, mutta ajan myötä se kehittyi paremmaksi. Nyt voimme sanoa, että ainakin meidän mielestämme Napoleon oli väärässä.
Borgo Stajnbech (Veneto)
Refosco dal Pecundolo Rosso 2014
Refosco dal Peduncolo Rosson alkuperää ei tiedetä tarkasti, mutta sitä on viljelty Italiassa jo antiikin ajoista asti. Roomalainen kirjailija Plinius vanhempi ylisti rypäleestä tehtyä viiniä ja se oli myös keisari Augustuksen vaimon Livian suosikkiviini. Komppaamme.
Pietro de Conti (Veneto)
Päivän päätteeksi pääsimme vielä mukaan Pietro de Contin ex tempore-prosecco-tastingiin. Maistamamme PdC di Pietro de Conti Cartizze Dry 2015 (38,70 €) ja PdC di Pietro de Conti Cartizze Brut 2015 (38,70 €) ovat tuottajansa mukaan proseccojen "Grand Cru" - niiden laatuluokitus on Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG eli ne on tuotettu reilun sadan hehtaarin kokoisella Cartizzen alueella Valdobbianen keskellä. Näissäkään proseccoissa päärynä ei dominoinut, vaan kuivassa maussa oli kypsää omenaa, sitrusta, kukkaisuutta ja jopa hieman mausteita.
PS. Pietro de Contin proseccoja pääsee maistamaan myös 10.-11.3.2017 Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävässä La Dolce Vita -tapahtumassa. Tasting-liput ovat nyt myynnissä Decanterin verkkokaupassa.
PS 2: Prodalin pizza maistui hyvin viinien lomassa. Namnam.