Viiniposti // Kevään juhlakuohuvat -virtuaalitasting 22.4.2021

Otetaan tähän jatkoksi vielä kolmas vappuun sopiva tasting. Viiniposti järjesti 22.4.2021 Kevään juhlakuohuvat -virtuaalitastingin, jota emännöi Fine Brandsin tuotepäällikkö Elina Salminen. Tastingissa oli maistettavana tuttua cavaa ja samppanjaa sekä uutta roseeproseccoa.

Villa Conchi Cava Brut
DO Cava, Espanja; Xarel-lo, Parellada, Macabeo, Chardonnay; 12,98 € / 0,75 l tai 7,98 € / 0,375 l

Villa Conchin cavat ovat vanhoja tuttujamme ja ne on moneen kertaan hyväksi havaittu. Villa Conchi taas on vuonna 2013 perustettu viinitalo, joka ostaa rypäleensä sopimusviljelijöiltä. Talon tavoitteena on tuottaa laadukasta ja nykyaikaista cavaa. Villa Conchi Cava Brut on kypsynyt 12 kuukautta sakkojensa päällä eli kolme kuukautta vaadittua vähimmäisaikaa pidempään. Samppanjan tapaan cava käy toisen kerran pullossa, jolloin siihen muodostuvat kuplat.

Kypsän sitruksisen ja omenaisen cavan melko rotevassa tuoksussa ol myös miellyttävää paahteisuutta ja hieman yrttejä, samoin maussa. Kuplat olivat runsaat, ja perinteisten cava-rypälelajikkeiden lisäksi käytetty Chardonnay toi kuohuviiniin  hieman samppanjamaista fiilistä ja raikkautta. 

Varsin asiallinen cava maistui sellaisenaan, mutta se sopii myös ruokajuomaksi, vaikkapa tapasten seuraksi. Se oli tastingin viineistä meidän kummankin suosikki.

Gancia Prosecco Rose Extra Dry 2020
DOC Prosecco. Italia; Glera, Pinot Noir; 13,90 €

Monien muiden prosecco-talojen tapaan myös Italian vanhin kuohuviinituottaja Gancia on lanseerannut oman roseeprosecconsa nyt, kun sen valmistaminen tuli sallituksi - tai itse asiassa Gancian viinitalo on vanhempi kuin Italian valtio, sillä se on perustettu 1850-luvulla, kun pienemmät kuningaskunnat yhdistyivät Italian kuningaskunnaksi vuonna 1861.

Roseeprosecco on tavallisen proseccon tapaan valmistettu tankkikäymismenetelmällä eli Martinotti-menetelmällä (tai Charmat-menetelmällä, rakkaalla lapsella on monta nimeä), toisin sanoen se on saanut kuplansa, kun se käy toisen kerran isoissa terästankeissa ja pullotetaan paineen alaisena. Roseeprosecco saa värinsä siitä, että siinä on käytetty Gleran lisäksi 10-15 % punaista Pinot Noir -lajiketta.

Kuohuviinin tuoksussa ja maussa oli odotetusti mansikkaa, vadelmaa ja muita punaisia marjoja, metsämansikkaa ja punaherukkaa, sekä omenaa, sitrusta ja pientä kukkaisuutta. Pienen tuoksuttelun jälkeen mieleen tulivat vadelmaveneet. Onhan roseeprosecco hömppää, mutta jälleen kerran se oli parempaa kuin vaalea prosecco, sillä Pinot Noir toi siihen heti mukavaa marjaisuutta ja ryhdikkyyttä eikä päärynäisyys tuntunut niin vahvana, vaan viini oli mukavan vivahteikas.

Viini voisi sopia hyvin piknikille tai alkupalojen seuraksi. Lisäksi sen pullo oli niin kaunis, että siihen pitää laittaa led-valot vielä jonain pimeänä iltana.

G.H. Martel & Co Prestige Champagne Brut
AC Champagne, Ranska; 40 % Chardonnay, 55 % Pinot Noir, 5 % Meunier; 29,99 € / 0,75 l tai 15,99 € / 0,375 l

G.H. Martelin viinitalo perustettiin vuonna 1869. Nykyiselle omistajalleen se siirtyi vuonna 1979, ja taloa pyörittää nyt Rapeneaun suvun neljäs viinintekijäsukupolvi.

Samppanja on yleisimmin se, mihin muita kuohuviinejä verrataan. Sitä valmistetaan vain Ranskassa Champagnen alueella tarkasti valikoiduista rypäleistä. Kuplansa se saa, kun perusviinit käyvät pullossa toisen kerran ja käymisen aikana muodostuva hiilidioksidi liukenee mukaan viiniin. Lisäksi samppanja kypsyy ennen myyntiin tuloaan vähintään 15 kuukauden ajan tai jopa useita vuosia.

G.H. Martel & Con vuosikerraton samppanja ei ole yhtä paahteinen kuin Villa Conchin cava, vaan ennemminkin kypsän sitruksinen ja hedelmäinen, tosin sen tuoksussa on myös briossia ja voideltua paahtoleipää sekä hedelmäkarkkeja, viinikumia, sitruunamarmeladia ja marsipaania. Samppanjan maku on hedelmäinen, mutta kuiva ja hapokas, keltaisen omenan lisäksi maussa on hieman pähkinää ja paahteisuutta.

Samppanja maistuu hyvin sellaisenaan, ja se toimii myös ruokajuomana. Juuri hieman alle 30 € jäävä hinta tuntuu varsin kohtuulliselta.

Tastingin ohella testasimme vielä kolme prosecco-drinkkiä hieman koristeiden suhteen soveltaen: Vadelmabellinin (tosin mansikasta), Mustikkakirin ja Roseeprosecco French 77:n. Niistä meitä miellytti eniten French 77.