Saksan viinitiedotus // Tulossa: Riesling & Spätburgunder -viikot 13.-26.5.201913.-26.5.2019 järjestetään jälleen Riesling & Spätburgunder -viikot, jolloin useat ravintolat eri puolella Suomea Helsingistä Leville tarjoavat teemaan sopivia viinejä sekä ruokia. Saksan Viinitiedotus kutsui meidät tutustumaan etukäteen muutaman pääkaupunkiseudun ravintolan tarjontaan.


Sushibar + Wine (Freda 42)

Sen lisäksi, että Riesling & Spätburgunder -viikot alkavat, monessa ravintolassa vietetään juuri nyt keväisiä parsaviikkoja. Sushibar + Wine yhdisti parsan sushiin eli niputti ja rullasi kaksi herkkua samaan pakettiin - ja mikäpä sen maukkaampaa. Parsasushi kuulosti aluksi hassulta, mutta yllätti iloisesti. Koko kierrokselle osallistunut seurue yritti varoa, ettei söisi ensimmäisessä paikassa liikaa, mutta sushia ei voinut vastustaa, niin suussasulavia kaikki palat olivat.


Aluksi maistelemamme pfalzilainen Karl Schaefer Sekt Blanc de Noir oli varsin herkullista. Samppanjamenetelmällä Spätburgunderista valmistetun kuohuviinin maku oli raikkaan hapokas ja omenainen. Sushin kanssa taas saimme kahta eri rieslingiä: talon viiniä eli rheinhesseniläisen Spanier-Gillot Organic Rieslingiä ja varta vasten Viinitielle eli ravintolan taustalla olevalle maahantuojalle tehtyä moselilaista Immich-Batterieberg Engelwehriä.

Kyllähän sushin ja hapokkaan risukan yhdistelmä toimii. Varsinkin pikkuisen jäännössokeria sisältävä riesling kestää hyvin wasabin ja soijan sekä riisin maustamiseen käytetyn etikan seurana. Aloitus oli vahva ja sai odottamaan loppukierrokselta paljon.


Kosmos

Vuonna 1924 perustettu ravintola Kosmos on luonut Riesling & Spätburgunder -viikkoja varten menun, jossa on alkuruoaksi karhunlaukalla maustettua parsakeittoa ja kuhaa, pääruoaksi yön yli kypsennettyä poron osso buccoa hiillostettujen kasvisten kera ja jälkiruoaksi Kaiserschmarrnia eli kevyesti karamellisoitua pannukakkua, jonka seurana on paahdettua pähkinää sekä teemaan sopivasti Rieslingillä marinoitua omenaa ja aprikoosia. Osso bucosta kehotettiin nauttimaan suussa sulavan lihan lisäksi myös mehevä luuydin.

Ruoan kanssa on valittu tarjottavaksi rheingaulaisen Weingut Toni Jostin viinejä. Menu on tehty viinit edellä eli viinit on valittu ensin ja ruoat on suunniteltu sopimaan viinien kanssa. Menun viinit ovat alkuruoalle Walkenberg Riesling trocken 2015, pääruoalle "R" Spätburgunder 2015 ja jälkiruoalle Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 2015.

Weingut Toni Jostin viineihin pääsee tutustumaan myös 23.5.2019 olevassa tastingissa. Viinejä maistattaa Cecilia Jost, joka johtaa viinitilaa yhdessä isänsä Toni Jostin kanssa. Tapahtuman aikana tarjolla on myös muiden tuottajien valikoituja rieslingejä ja spätburgundereja.


Werner

Kaksi ja puoli vuotta sitten avatun ravintola Wernerin erikoisuus on Helsingin suurin avotuligrilli, jossa käytetään hiilien lisäksi koivuhalkoja. Mieto savun tuoksu tervehtikin meitä jo heti ovelta. Ravintolan ruoka on saanut vaikutteensa Turkista ja Kreikasta.

Riesling & Spätburgunder -viikoille on valittu teemaan sopivia saksalaisia viinejä, jotka ovat muutakin kuin rieslingiä. Meillä maistatettiin Scheurebesta tehty, raikkaan herukanlehtinen Weingut Riffelin PET-NAT 2017 Rheinhessenistä ja pfalzilaisen Weingut Jürgen Leinerin hedelmäinen Ilbesheim Weisser Burgunder 2014, joka oli mainio ruokaviini. Viinien kanssa tarjoiltiin grillattua perunarieskaa, kikhernetahnaa, minttujugurttia ja granaattiomenaa sekä Wernerin omia leikkeleitä. Leikkeleissä oli sokerisuolattua ankanrintaa, ilmakuivattua porsaanniskaa ja mangalitza-pancettaa. Mmm.


Kolmannen viinin, pfalzilaisen Weingut Georg Mosbacherin Ungeheuer GG 2013:n seurana oli grillattua valkoista parsaa, fetaa ja baba ganoushia sekä grillattua kanaa, tomatillosalsaa ja pistaasia. Viimeinen viini oli meidän suosikkimme, niin moniulotteinen ja runsas sen maku oli. Kana oli oikeastaan broileria, mutta se oli kypsennetty mausteliemessä höyryttämällä ennen grillaamista, joten lopputulos oli erinomaisen maukas.


Eevert

Designravintola Eevert sijaitsee Helsingin Punavuoressa vuonna 1952 valmistuneessa rakennuksessa, jonka on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto. Ravintolan sisustus henkii myös 50-lukua, ja sen sisustuksessa ja astioissa on suosittu suomalaista designia. Ravintola tarjoaa Riesling & Spätburgunder -viikkojen aikana neljän ruokalajin menun, jonka lisäksi voi ostaa myös mm. kuohuviiniä sisältävän kolmen rieslingin tastingin.

Alkuruokana on parsaa, ketunleipää ja appelsiinia, jonka kanssa suositellaan rheingaulaisen Schloss Vollradsin Riesling Erstes Gewächs 2010:ä. Toinen annos on siikaa, korvasieniä ja varhaisperunaa ja sen kanssa tarjoillaan saman viinitilan Riesling Alte Reben Qualitätsweine trocken 2016:a.


Pääruoka on kevätkananpoikaa kahdella eri tavalla, raparperia ja naattikasviksia. Sille on valittu juomaksi Rheinhessenissä sijaitsevan Weingut Thörlen Pinot Noir 2017.

Menun päättää mansikkaa, valkosuklaata, Napue-sorbettia sekä kuusenkerkkää sisältävä jälkiruoka, jonka seurana on Schloss Vollradsin Riesling Auslese 2011. Viinit ja ruoat sopivat hyvin yhteen toistensa kanssa. Viineistä suosikkimme oli ensimmäisenä tarjoiltu, kauniisti kehittynyt Riesling Erstes Gewächs 2010 - ja tietenkin Auslese. Se toimi yllättävän hyvin jopa ginisen sorbetin katkeruuden kanssa!


Eikä siinä vielä kaikki!

Riesling & Spätburgunder -viikkoja vietetään 15 paikkakunnalla varta vasten suunniteltujen menujen, tastingien ja viinintekijävierailujen merkeissä. Mukana on yli 50 ravintolaa, esimerkiksi täältä Espoosta meille niin tuttu ravintola Base. Sinne päivän kierros olisi päättynyt, mutta emme valitettavasti ehtineet mukaan, koska parhaillaan pyörivä Espoo Ciné kutsui - toisaalta Basen risukoita olemme testanneet viimeksi vappulounaalla ja taas kerran hyviksi havainneet.

PS. Seuraa tapahtumaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä.