Ravintola Muru // Viini-ilta: Kuohuviinialueiden viinit 20.5.2019

Ravintola Murun toukokuun viini-illassa tutustuimme kuohuviinialueiden viineihin Taneli Lehtosen johdolla. Meitä oli paikalla aiempia iltoja pienempi ryhmä, joten ilta kului mukavasti jutustellen.

Italian Wine Atelier Elusìa Prosecco
DOC Prosecco, Veneto, Italia; Glera; 15,98 €

Illan ensimmäinen viini oli Muru Winesin omaa maahantuontia. Yllättävän rotevan proseccon tuoksu oli runsas ja hedelmäinen. Päärynä ei ennakko-odotuksista huolimatta hallinnut, vaan tuoksussa oli ennemminkin vihreää omenaa, sitrusta ja jopa kukkaisia vivahteita. Viinin maku oli hedelmäinen ja ryhdikäs, maussa oli tuoksusta tuttua omenaa sekä valkoherukkaista hapokkuutta ja raikkautta. Tämä ei ollut mitään makeaa päärynälimonadia tai tusinaproseccoa, vaan mainiota kuohuviiniä.

Suosikkiäänestyksessä Marjut antoi Elusìa Proseccolle yhden pisteen, yhteensä se sai 6 pistettä.

Anselmo Mendes Muros Antigos Alvarelhão 2009
Minho, Portugali; Alvarelhão

Illan toinen viini oli blanc de noirs eli tummista rypälelajikkeista tehty kuohuviini. Se on kypsynyt seitsemän vuotta sakkojen päällä. Jo kehittyneen viinin väri oli kaunis, tumma kullankeltainen.

Viinin tuoksu oli mielenkiintoinen: kypsää, jopa paistettua omenaa ja omenankotaa, aprikoosia ja mustaa viinikumia. Kuplat olivat miellyttävät. Viini ei ollut kovinkaan hapokas, vaan ennemminkin runsaan hedelmäinen. Tuoksusta tutut aromit jatkuivat maussa, niiden lisäksi maussa oli kypsää ananasta ja hieman pinot blancista muistuttavaa savuisuutta. Portugalilaisilla valkoviineillä tuntuu aina olevan oma, persoonallinen luonne, niin tälläkin kuohuviinillä.

Jussi antoi Muros Antigos Alvarelhãolle kolme pistettä, ja se oli illan paras viini 20 pisteellä.

Champagne Bollinger La Côte aux Enfants 2013
AC Coteaux Champenois, Ranska; Pinot Noir; 88,99 €

Champagnen alueella on sallittua valmistaa roseeviinejä sekoittamalla valkoviinin sekaan punaviiniä, alueen punaviinejä vain osuu harvemmin (tai ei oikeastaan koskaan) kohdalle. Siksi illan kolmas viini olikin kiinnostava: Bollingerin punaviiniä valmistetaan neljän hehtaarin kokoisen viinitarhan rypäleistä vain parhaina vuosina.

Viinin tuoksu oli kevyt ja hapokas, kirpeät punaiset marjat (vadelma, punaherukka ja karpalo) yhdistyivät kypsään mansikkaan ja pieneen savuisuuteen ja nahkaisuuteen. Myös viinin maku oli hapokas ja marjainen, tanniineja oli vain vähän. Maukkaassa ja lempeässä viinissä oli myös jouluista mausteisuutta, neilikkaa ja tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa. Viini oli tyylikäs pinot noir, ja kotiutimme sitä kotimatkalla pullollisen Arkadian Alkosta.

Marjut antoi La Côte aux Enfantsille kolme pistettä ja Jussi kaksi, kaikkiaan se sai 17 pistettä.

Maison Antech Methode Ancestrale
Limoux, Languedoc-Roussillon, Ranska; Mauzac

Methode ancestrale on vanhin kuohuviinin valmistustapa: kesken käymisen pullotetun viinin käyminen jatkuu pullossa, jolloin siihen muodostuu kuplia. Tällä hetkellä trendikkäät pet-nat-viinit (pétillant naturel) valmistetaan samalla tavalla. Lisäksi viini on myös muodikkaasti vähäalkoholinen, alkoholia siinä on vain 6,5 %.

Pirteästi pirskahtelevan viinin tuoksussa on ensin päärynää niin, että ensimmäisenä ajatukset suuntautuvat proseccon suuntaan. Sen jälkeen mieleen tuli hunajalla maustettu sima ja lopuksi hilloisen makea omenaisuus vei ajatukset siideriin. Makeassa, mutta raikkaan hapokkaassa maussa oli tuoksusta tutun omenan ja hunajan lisäksi kypsää ananasta ja appelsiinista sitruksisuutta. Kaiken kaikkiaan viini oli helppoa ja miellyttävää juotavaa varsinkin sopivan viileänä.

Marjut antoi Antech Methode Ancestralelle kaksi pistettä, ja kaikkiaan se sai kolme pistettä.

Champagne Geoffroy Ratafia de Champagne
Champagne, Ranska; Pinot Noir, Chardonnay; 36,92 €

Viimeisenä tarjolla oli ratafiaa eli väkevöityä viiniä. Ratafiaa valmistettaessa viinin käyminen keskeytetään rypäleiden kuorimäskistä tehdyllä tisleellä, jolloin valmiissa viinissä on noin 22 % alkoholia sekä siihen jää jonkin verran jäännössokeria.

Viinin tuoksu oli voimakas ja kypsän marjainen, vadelman ja hilloisen mansikan lisäksi tuoksussa oli luumua. Alkoholi tuntui pienenä pistävyytenä. Myös viinin maku oli kohtalaisen täyteläinen, marjainen ja mausteinen, alkoholi lämmitti jonkin verran. Jäännössokeri pyöristi sen makua, mutta siitä huolimatta viiniä ei varsinaisesti osannut ajatella makeana. Jos portviini tuntuu raskaalta, ratafia on sitä kevyempi vaihtoehto.

Jussi antoi Ratafia de Champagnelle yhden pisteen, kaikkiaan se sai kuusi pistettä.