Viiniposti // Tommasi-virtuaalitasting 30.9.2021

Viiniposti järjesti 30.9.2021 virtuaalitastingin, jossa maisteltiin kolme Tommasin viinitalon viiniä. Viineistä kertoi Tommasin vientipäällikkö Giorgio Scarsella. 

Vuonna 1902 perustettu Tommasin viinitalo sijaitsee Italiassa Veneton alueella, Valpolicella Classico -alueen sydämessä. Nykyään talolla on viinitarhoja myös Veronan DOC-alueella, Trevison Proseccossa, Lombardian Oltrepò Pavesessa, Toscanan Montalcinossa ja Maremmassa sekä Apulian Manduriassa. Tommasia johtaa jo 4. sukupolvi.

Tommasi Le Fornaci Lugana 2020
DOC Lugana, Italia; Turbiana; 16,49 € (syyskuun uutuus)

Turbianaa on ilmeisesti viljelty Veneton alueella jo 1300-luvulla, ja se tunnettiin aiemmin Trebbiano di Lugana -nimellä. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan se on kuitenkin sukua Verdicchiolle (joka taas tunnetaan myös Trebbiano di Soavena). Turbiana-viineissä on tyypillisesti raikasta hedelmää ja hapokkuutta: sitruunaa, greippiä ja klementiiniä, ananasta ja persikkaa sekä ikääntymisen myötä mantelia ja pähkinää.

Le Fornaci Luganan kehitystyö alkoi vuonna 2013, kun Tommasilla päättettiin kokeilla, millaista laatuviiniä Garda-järven etelärannan Le Fornaci -tarhan rypäleistä saisi. Ensimmäinen vuosikerta julkaistiin vuonna 2016, ja sen jälkeen sarja täydentyi roseeviinillä sekä äskettäin myös tynnyrikypsytetyllä riserva-versiolla. Tämä viini on kypsynyt ensin kolme kuukautta sakkojensa päällä ja jatkanut kypsymistä terästankeissa.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli trooppisia hedelmiä, päärynää, hunajamelonia ja sitrusta sekä hieman mineraalisuutta. Hapokkaassa maussa oli greippiä ja kypsää trooppista hedelmäisyyttä, joka toi mieleen karamellisoidun ananaksen. Jälkimaussa tuntui pieni valkopippurinen mausteisuus. 

Le Fornaci Lugana oli paitsi mukavaa juotavaa myös hyvä ruokaviini. Sen hapokkuus riitti tomaatin seuraksi ja se voisi maistua myös äyriäisten kanssa.

Viini oli oikein miellyttävä uusi tuttavuus! Se oli tastingin viineistä suosikkimme.

Tommasi Valpolicella 2020
DOC Valpolicella, Italia; 60 % Corvina, 30 % Rondinella, 10 % Molinara; 13,59 €

Tommasi Valpolicella on kypsynyt terästankeissa kuusi kuukautta. 

Viinin tuoksussa oli makeita tummia marjoja, kirsikkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa, jopa mustikkahilloketta sekä hieman mausteita ja lakritsaa, samoin maussa. Viini ei ollut kovinkaan tanniininen, vaan ennemminkin kevyt (korkeintaan keskitäyteläinen) ja hapokas. Ilmaantumisen myötä makein marjaisuus väistyi ja hapokkuus nousi paremmin esille. 

Viini toimi hyvin tomaatin ja leikkeleiden kanssa ja loistavasti parmesaanin parina. Kaiken kaikkiaan se oli helposti kulauteltavaa ja maistuisi hyvin arkena pizzan tai pastan kanssa.

Tommasi Ripasso Valpolicella 2018
DOC Ripasso Valpolicella Classico Superiore, Italia; 70 % Corvina, 25 % Rondinella, 5 % Corvinone; 19,99 €

Ripasso on amaronen pikkuveli: perus-valpolicellaviini (kuten esim. edellinen viini) on käynyt toisen kerran yhdessä amaronen teosta jääneen kuorimäskin kanssa, mikä tuo viiniin enemmän makua ja täyteläisyyttä. Tämä ripasso on sen jälkeen vielä kypsynyt vähintään 18 kuukautta slavonialaisissa tammitynnyreissä ja kuusi kuukautta pullossa.

Viinin tuoksussa oli marjoja ja vaniljaa, joka toi mieleen bourbonviskin. Myös viinin maussa oli marjoja, kirsikkaa, luumua ja viikunaa sekä pippurisiakin mausteita, tosin vanilja ei tuntunut yhtä voimakkaana kuin tuoksussa. Viini oli roteva ja tanniinit tuntuivat jo jonkin verran, samoin hapokkuuskin.

Tämä viini sopisi kovien juustojen, leikkeleiden ja riistan seuraksi.

Vanhaan tuttuumme voi aina luottaa: vuosikerta 2013 ja vuosikerta 2014 oli aiemmin hyväksi havaittu - vuosikerta 2014 jopa kahteen kertaan.