Ravintola Basen syyskauden ensimmäisen viiniklubin aiheena olivat Italian viinit. Tupa oli täynnä, kun iltaa isännöi Antti Uusitalo. Illan aikana maisteltiin seuraavat viinit:
Lugana San Benedetto 2013
(Trebbiano; 14,97 €)
Illan ainoa valkoviini oli Zenaton viinitalon Lugana San Benedetto. M löysi
viinin pehmeän hedelmäisestä tuoksusta ananasta ja mangoa sekä muita
trooppisia hedelmiä, J taas herukanlehteä, sitrusta ja ananasta. Maku mukaili
tuoksua trooppisten hedelmien, kypsän ananaksen ja herukan suhteen. Viini oli
hillitysti hapokas ja raikas, monikäyttöinen viini sellaisenaan tai kesäiseen
noutopöytään.
Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2011
(Teroldego; 12,99 €)
Illan ensimmäinen punaviini oli DOC Teroldego Rotaliano -luokiteltu kevyt
punaviini. M:n mielestä sen tuoksussa oli mustetta, nahkaa, mausteita, tummia
marjoja ja aavistus makeutta, J:n mielestä nahkaa, mustetta ja mustaherukkaa
sekä ilmaantumisen myötä myös vaniljaa. Maku oli mehumainen, kevyen
tanniininen, marjainen, hilloinen, nahkainen ja pehmeä. Tämä olisi mukava
yleisviini.
Teroldego on Pohjois-Italian Trentinon provinssin rypäle. Siitä tehdään hapokkaita, kohtalaisen tanniinisia ja mausteisen marjaisia viinejä (mansikkaa, tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa), joissa on myös tervaa, savua, mäntyä, yrttejä ja karvasmantelia. Maultaan Teroldego muistuttaa Zinfandelia/Primitivoa, mutta on sukua Pinot'lle (jälkeläinen) ja Syrah'lle (isoisä).
Vignamaggio Chianti Classico Gherardino 2012
(Sangiovese; 17,97 €)
Tämän chianti classicon tuoksussa oli molempien mielestä kumia, toffeeta ja
vaniljaa. Sen maku oli hapokkaampi ja tanniinisempi kuin edellisen ja siinä
oli marjoja, yrttejä ja mausteita. Tämä on ruokaviini, joka toimisi tomaatin
ja juustojen kera - mutta ei ehkä silti kuitenkaan se chianti, joka lähtisi
Alkosta mukaan pizzan seuraksi.
L'Auratae Nero d'Avola 2014
(Nero d'Avola; 7,98 €)
Sisilian lahja viinimaailmalle, Nero d'Avola, oli pikauusinta toukokuun
grilliviinitastingista. (Muistiinpanot ovat hyvässä jemmassa, joten vertailu
ei ikävä kyllä onnistu.) Viinin tuoksu oli makea, vaniljainen ja mausteinen ja
siinä oli viikunaa ja kirsikkaa. Maku vastasi tuoksua ja oli makeahko,
vaniljainen, aavistuksen toffeinen, kirsikkainen, jonkin verran hapokas, mutta
kuitenkin keveä. Tämä olisi grilliviini tai haudutettujen liharuokien kanssa
sopiva viini. J:n suosikki.
Tommasi Ripasso Valpolicella 2013
(Corvina, Rondinella, Corvinone;
19,99 €)
Viimeisenä viininä oli Corvina-, Rondinella- ja Corvinone-rypäleistä tehty
valpolicella ripasso. Viinin tuoksu oli mausteinen, nahkainen, ehkä hieman
kuminenkin. Maku oli makeahko ja mausteinen ja siinä oli nahkaa ja tummia
marjoja, pippuria ja vaniljaa. Viini oli täyteläinen ja mehevä ja se sopisi
tumman lihan, riistaruokien ja kovien juustojen kanssa. M:n suosikki.
Nimestään huolimatta Corvinone ei ole sukua Corvina-rypäleelle, jota myöskin käytetään ripasson teossa. Rypäle tarjoaa hedelmää, mausteita, pehmeyttä, tanniineja, kirsikkaa ja vaniljaa.