-->

2. syyskuuta 2015

Sadonkorjuuajan viinivinkkejä Ison Omenan Decanter Wine Bar & Shopissa 27.8.2015

Loppasuut suuntasivat kahden vahvistuksen kanssa Ison Omenan Decanter Wine Bar & Shopin viinitastingiin, jonka aiheena oli "Sadonkorjuuajan viinivinkkejä". Viinejä esitteli Jussi Petteri Väänänen Pernod Ricardilta.

Zonin Prosecco Ice Demi Sec 
(Italia; 12,89 € Alkon tilausvalikoimassa)
Prosecco nautittiin Mumm on Ice -samppanjan aloittaman trendin mukaisesti jääpalojen kera. Viini oli puolimakea (sokeria 45 g/l) ja viilennyksen tarkoitus on pehmentää sen makeutta. Ihan kiva ja toimiva ajatus, vaikka M:n mielestä jään lisääminen kuohuviiniin tuntui kovin väärältä. Viinin tuoksussa oli proseccolle tyypillisesti päärynää, vihreää omenaa ja hunajaa. Maku oli pirteän hapokas ja siinä oli päärynää ja hunajaa. Vaikka jääpalat pitivätkin juoman viileänä, ne myös laimensivat sitä sulaessaan (ja tietenkin kuohuviini myös väljähtyy ajan kanssa), joten kovin kauan ei proseccoa kannata pitää lasissa. Viiniä voisi kokeilla myös drinkkinä sitruunanviipaleen, mansikan tai tuoreen mintun kanssa - ehkä ensi kesänä sitten, jos jääskumppa on vielä trendikästä.

Tabali Talinay Chardonnay 
(Chile; 23,90 €)
Viiniä valmistetaan Limari-joen laaksossa, joka on lähellä merta ja josta löytyy puhdasta kalkkikivimaaperää. Tuoksusta löytyi mineraalisuutta, vaniljaa, sitrusta ja trooppista hedelmää. Niiden lisäksi voi ja pähkinä erottuivat selvästi. Mausta löytyi samoja elementtejä. Voimainen maku muuttui pian pirteän hapokkaaksi ja sitruksiseksi jälkimauksi. Tämän viinin kanssa menisivät äyriäiset, ravut, hieman rasvainen kana ja itämainen ruoka.

d:vine Silvaner Rivaner 
(Saksa; 4,88 €/0,375 l)
Toisen valkoviinin tuottaja on Rieslingeistään tuttu Moselland. Viinin tuoksussa oli hedelmäisyyttä, persikkaa, päärynää ja aprikoosia, maussa oli lisäksi myös sitrusta. Kohtalaisen makeutensa ansiosta (sokeria 35 g/l) tämä menisi hyvin jälkiruokaviininä hieman kirpeiden jälkiruokien kanssa, mutta sitä suositeltiin myös tulisten aasialaisten ruokien seuraksi. Ei ehkä maailman suurin ja tasapainoisin makea viini, mutta edullinen hinta houkutteli.
Rypäleyhdistelmä on tuttu joidenkin nuoruudesta: Liebfraumilch eli Libis tehdään samoista rypäleistä (ja/tai Rieslingistä).
 • Silvaner on Saksan yleisimpiä valkoviinilajikkeita (5 % viljelypinta-alasta), aikanaan yleisin, mutta nyttemmin se on jäänyt Rieslingin jalkoihin. Se on hapokas, mineraalinen, yrttinen ja sitruksinen. 
 • Rivaner eli Müller-Thurgau on vuonna 1882 syntynyt Rieslingin ja Gutedelin (Chasselas de Courtillier/Madeleine Royale) risteytys. Se on Saksan toiseksi yleisin valkoviinilajike (13,7 % viljelypinta-alasta). Rivaner ei ole kovin hapokas ja siitä saadaan persikkaisia, makeita, muscatmaisia viinejä.
Brancott Estate South Island Pinot Noir 
(Uusi-Seelanti; 13,08 €)
Tuoksussa oli kirsikkaa, puolukkaa, kumia ja punaisia marjoja. Maku oli yrttinen ja mausteinen, tanniineja oli kohtuullisesti. Viinin vuosikerta 2011 voitti kultamitalin Vuoden Viinit 2013 -kilpailussa sarjassa "Uuden maailman punaviinit, hinta 10-17 euroa" eikä tämä uudempi vuosikertakaan mikään huono viini ollut. Riistan lisäksi viini voisi sopia poronkäristyksen ja savustetun lohen seuraksi.

Jacob's Creek Reserve Shiraz 
(Australia; 14,30 € Alkon tilausvalikoimassa)
Tuoksusta erottui eukalyptusta, vaniljaa, mausteisuutta ja taatelia. Maku oli täyteläisen mausteinen, ruokaa vaativan tanniininen, vaniljainen ja nahkainen, taatelin sijasta maussa oli hieman luumua. Mikään hillomaisen makea aussi-Shiraz viini ei kuitenkaan ollut. Vuoden Viinit 2013 -kilpailussa se sai pronssia samassa sarjassa, jonka Brancott Estate voitti.

J arvotti viinit seuraavasti:
 1. Tabali Talinay Chardonnay
 2. Jacob's Creek Reserve Shiraz 
 3. Brancott Estate South Island Pinot Noir
 4. d:vine Silvaner Rivaner
 5. Zonin Prosecco Ice Demi Sec 
M ei osannut päättää. Suosikki oli edullisen hintansa ansiosta d:vine Silvaner Rivaner, mutta loput viinit olivat keskenään niin erilaisia, että niiden järjestykseen laittaminen oli mahdotonta. Kaiken kaikkiaan Tabali Talinay Chardonnay sai seurueelta kaksi ääntä, d:vine yhden ja Jacob's Creek Reserve Shiraz yhden.

Kiitämme
 • hyvää seuraa
 • edullista hintaa - tasting maksoi vain 10 €
 • runsaita kaatoja
 • illan aikana saatua 30 % alennusta tuotteista
Moitimme
 •  huonoa itsehillintää - taas tuli sorruttua Riedeliin ja Spiegelauhun.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti