Mr. Nebbiolon etätastingit viinintekijöiden kanssa jatkuivat taas. Ehdimme mukaan syksyn toiseen sessioon, jossa oli mukana Gianfranco Alessandrian viinitalon Vittoria Alessandria.
Gianfranco Alessandrian pieni perheomisteinen viinitalo sijaitsee Piemontessa Montforte d'Albassa. Talon nykyinen omistaja Gianfranco aloitti tilalla kehitystyöt, kasvatti vähitellen viinitarhojen määrää neljästä hehtaarista viiteen ja modernisoi prosesseja. Tarhoilla viljellään kolmea punaista lajiketta: Nebbioloa, Barberaa ja Dolcettoa.
Tastingin viinit olivat - ja ovat edelleen - myynnissä Barolo Barissa.
Gianfranco Alessandria Barbera d'Alba DOC 2018
Barbera d'Alba DOC,
Italia; 100 % Barbera; 19,95 €
Tämän viinin vuosikerta 2018 on tehty muista sen vuosikerroista poiketen Barbera d'Alba Superioren tapaan: viiniä on kypsytetty 18 kuukauden ajan pienissä tammitynnyreissä, josta 40 % on ollut uusia ja 60 % käytettyjä. Jostain syystä viini ei ole kuitenkaan saanut superiore-laatuluokitusta eli se myydään klassisena Barbera d'Albana.
Purppuranpunaisen/rubiininpunaisen viinin värissä ei olllut laisinkaan violettia vivahdetta, vaikka sitä olisi ehkä etiketin perusteella odottanut. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, mustaherukkahyytelöä ja jouluisia mausteita, neilikkaa, kardemummaa ja kanelia. Viinin maku oli hapokas ja tuoksun tapaan tumman marjainen. Tammikypsytys ei tuntunut liian hallitsevana, vaan lähinnä se toi viiniin pehmeitä tanniineja, täyteläisyyttä ja ryhdikkyyttä ja viini tuntui kuitenkin raikkaalta.
Valitsimme tastingia varten Riedelin suosittelemat lasit Performance-sarjasta, mutta ensimmäisten siemausten jälkeen alkoi tuntua siltä, että pieni lasipuljaus olisi paikallaan. Shiraz-lasin pitäisi saada tuhtien viinien tanniinit maistumaan lempeämmiltä, ja vastaavasti taas Pinot Noir -lasin pitäisi vähentää hapokkuutta, joten intuitiivisesti olisimme valinneet lasit toisinpäin. Tietenkin teoriaa piti myös testata käytännössä.
Lasien väliset erot olivat melko selviä:
- Syrah-lasi (suositus): viinin hapokkuus korostui todella hyvin, tuoksu oli punamarjainen ja hapankirsikkainen. Jos ruoka kaipaisi hapokasta viiniä, tämä lasi toimisi silloin hyvin. Se olisi myös Jussin valinta.
- Pinot Noir -lasi: viini oli pehmeämpi ja makeampi kuin Shiraz-lasista, siinä tuntui vaniljaista makeutta sekä kirpeitä punaisia marjoja ja sen hapokkuus oli lempeämpää. Jos viiniä joisi sellaisenaan, tämä lasi toimisi silloin. Se olisi myös Marjutin valinta.
- Cabernet/Merlot -lasi (musta hevonen): viinin tuoksu ja maku sekä hapokkuus katosivat melko pitkälti, viinistä tuli "ihan jees" -tyylinen perusviini.
Kun viinejä vertasi nyt, Barbera d'Alba oli tastingin kahdesta viinistä mielenkiintoisempi. Tammikypsytys sopi sille hyvin ja toi viiniin ryhtiä ja runkoa, mutta ei kuitenkaan jyrännyt liikaa. Viinin sanottiin muistuttavan isosiskoaan Barbera d’Alba Superiore Vittoriaa, joka maksaa noin tuplahinnan, mikä sai sen hinta-laatusuhteen tuntumaan entistäkin paremmalta.
Gianfranco Alessandria Barolo DOCG 2016
Barolo DOCG, Italia; 100 %
Nebbiolo; 38 €
Viini on kypsynyt 24 kuukauden ajan pienissä ranskalaissa tammitynnyreissä, joista 20 % on uusia ja 80 % käytettyjä.
Hieman läpikuultavan, tiilenpunaisen viinin tuoksu oli mausteinen ja hillityn marjainen. Täyteläisen viinin maku oli sekä hapokas että tanniininen ja tuoksun tapaan mausteinen ja marjainen. Tammen käyttö oli tässäkin viinissä tyylikkään hillittyä ja tuki hyvin viinin hedelmäisyyttä.
Testasimme myös sen eri laseista.
- Pinot Noir -lasi (suositus): viinin maku oli tiukan tanniininen eikä edes ilmaantuminen tuntunut auttavan asiaa. Viini vaatisi ehdottomasti ruokaa seurakseen.
-
Syrah-lasi: viinin tanniinisuus tuntuui miedommalta ja esiin tulivat tumman
marjaiset ja luumuiset aromit sekä puolukan kirpeys, mausteisuus ja
ruusuinen kukkaisuus. Se olisi meidän molempien valinta lasiksi tälle viinille.
- Cabernet/Merlot-lasi: viini katosi, vain hapot ja tanniinit jäävät.
Tällä hetkellä tämä viini on perushyvä barolo, mutta se kehittyy vielä vuosien ajan eli jos ihan mukavan hintaisen pullon unohtaisi nyt jemmaan, se voisi yllättää muutaman vuoden päästä iloisesti ja olla enemmänkin kuin vastinetta rahoille.