Mitkä oluet?
Big Momma (Olarin panimo)
Oluttyyppi: barley wine
Alkoholia: 10,4 %
Hinta: 8,00 € Olarin Panimon kaupassa maaliskuussa 2020 (0,33 l)
DBA Big Momma (Olarin panimo)
Oluttyyppi: barley wine
Alkoholia: 10,4 %
Hinta: 12,00 € Olarin Panimon verkkokaupassa (0,33 l)
Mitä panimo lupaa?
Big Momma: "Barley Wine, ei muut mua huomiseen saa jaksamaan, Barley Wine, yksin pystyt mulle voimaa antamaan, Barley Wine, joka kerran rakkauden sait syttymään, Barley Wine, olet aina ainoain." Olarin eka barley-vitun-wine. Kunnon herkullisen kuivahedelmäinen ja öljyinen dokaus barley wine. Kestää kypsytyksen.
DBA Big Momma: Meidän kuivahedelmäinen Big Momma-barley wine päätyi lillumaan kolmeksi kuukaudeksi Wild Turkey- sekä Heaven & Hill- barreleihin. Tynnyreistä saatiin tähän herkkuun lisää pyöreyttä, moniulotteisempaa hedelmäisyyttä ja syvyyttä makumaailmaan.
Mitä oluttyyppi lupaa?
Barley wine eli ohraviini on pintahiivaolut. Oluttyylin nimessä oleva sana viini viittaa alkoholin määrään, jota on suunnilleen saman verran kuin viinissä eli 8-12 %. Aromimaailma on yleensä hedelmäinen, maltainen ja karamellinen ja väri vaihtelee tumman kuparisesta ruskeaan. Barley winet säilyvät jopa useita vuosia runsaan alkoholin ansiosta.
Kommentit
M: Olutsiirappia.
J: Olarin DBA-sarjan läpikäynti päättyy DBA Big Mommaan. Samalla tutkin, mitä tynnyrikypsytys oikeasti tekee oluelle, sillä vertailtavina ovat saman oluen perusversio ja DBA-versio.
Molemmat oluet ovat sameita ja kupariin vivahtavan ruskeita. Perusversioon ei muodostu vaahtoa juuri lainkaan ja DBA-versioonkin vain vähän. Perusversion tuoksu on hyvin makea, siinä on kuivahedelmää, rusinaa, taatelia ja toffeeta. Makukin on makea, mutta ei niin makea kuin tuoksu antaisi olettaa. Tuoksun aromien lisäksi maussa on paahteisuutta ja leipäisyyttä. Jälkimaku kääntyy ruisleivän ja pähkinäisyyden suuntaan. Alkoholi ei maistu läpi, mutta lämmittää.
DBA-version tuoksu on hillitympi, siinä on toffeeta, vaniljaa ja vain hieman hedelmäisyyttä. Maku on hieman makea ja karamellinen. Siinä on runsaasti makeutta tasapainottavaa paahteisuutta ja katkeruutta. Pitkä jälkimaku on paahteinen, se muistuttaa paahdettua ruisleipää. Alkoholi ei maistu eikä se lämmitä samalla tavalla kuin perusversiossa, vaikka sitä on saman verran.
Tynnyrikypsytys muuttaa selvästi oluen ominaisuuksia, mutta tekeekö se oluesta parempaa? Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Kumpikin versio on omalla tavallaan hyvä. Perusversio menisi sellaisenaan jälkiruokana, DBA-versio puolestaan sopisi jälkiruokien kanssa. Maistoin sitä cheddarin kanssa ja yhdistelmä toimi oikein hyvin. Annan molemmille arvosanaksi ++.