Apothic Red 2020

Näyte / Beverage Partners Finland

Apothic Red on winemaker's blend eli viinintekijä Debbie Juergensonin näkemys siitä, kuinka neljästä yleisestä rypälelajikkeesta tehdään toimiva kokonaisuus. Sitä saa pullon ja humppakuution lisäksi myös 0,75 litran kartonkitölkissä. (Huom: Alkon sivujen mukaan rypälelajikkeet vaihtelevat pakkaustyypin mukaan, maahantuojan sivuilla lajikkeita listataan neljä). Kartonkitölkki on kätevä ratkaisu: siinä on pullollinen viiniä, mutta pakkaus on pienikokoinen ja kevyt eikä sen saranakorkki  irtoa ja katoa saman tien.

Samanlaista sivulle taittuvaa ja kaularenkaassa kiinni pysyvää saranakorkkia on viime aikoina voinut bongailla limsapulloista. Muutoksen taustalla on EU:n kertakäyttömuoveja koskevasta direktiivi: kesään 2024 mennessä kaikkien pantillisten muovipullojen korkkien on pysyttävä kiinni pullossa, jotta pullon saa palautettua korkkeineen kierrätykseen.

Kartonkitölkki tai -tetra on myös ekologinen ratkaisu: sillä on viinipakkausten toiseksi pienin hiilijalanjälki. Lasipullon hiilijalanjälki on 675 g CO2e per litra ja tetran vain 85 g CO2e.

Apothic Red 2020
Kalifornia, USA; Zinfandel, Merlot, Shiraz (Cabernet Sauvignon); 13,89 €

Tuottaja E. & J. Gallo
Maahantuoja Beverage Partners Finland

Etiketin mukaan tummia marjoja, mokkaa ja vaniljaa

Rypäleen mukaan
Zinfandel: ryhdikäs ja hedelmäinen, alueen mukaan joko pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Shiraz (Syrah): tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
(Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa)

Ruokana hot dogeja

Lyhyesti: mehevä ja hilloinen

Kommentit

M: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, vaniljaisia mausteita ja hieman kahvia. Viinin maku on täyteläinen, pehmeä ja hilloisen marjainen. Tanniinit eivät tunnu kovinkaan voimakkaina, mutta toisaalta kohtalainen hapokkuus ryhdistää viiniä eli vaikka se onkin mehevä ja hilloinen, se ei kuitenkaan lässähdä. Tuoksu ja maku ovat juuri sitä, mitä viiniltä näin lumisena joulukuun iltana odotti ja toivoikin.

Ruoan kanssa viini toimii hyvin. Se sai myös kaipaamaan kesää ja grillikautta, sillä se voisi toimia hyvin rasvaisten ja jopa hieman mausteisten liharuokien kanssa tai vaikkapa burgerien kanssa. Sellaisenaankin se on mukavaa juotavaa varsinkin nyt, kun lasiin haluaa kaataa jotain mehevää ja helposti kulauteltavaa. Arvosanaksi Apothic Red saa +.

J: Tummanpunaisen viinin tuoksussa on vaniljaa, herukkahilloa, boysenmarjaa, kuningatarhilloa ja hieman paahteisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja, mutta paahteisuus on siinä voimakkaampaa kuin tuoksussa. Maussa on myös hieman luumua, lakritsaa ja mausteisuutta. Suutuntuma on täyteläinen, tanniineja on vain vähän. Jälkimaussa on mausteita, makeaa marjaisuutta ja hieman vaniljaa.

Hot dogien kanssa viini sopi hyvin eikä kavahtanut edes sinappista kurkkusalaattia. Apothic Red maistuu varmasti hyvin lihapitoisen piknik-ruoan ja kypsien grilliruokien kuten ribsien kanssa. Tanniinisuus on niin mietoa, että pihvin kanssa viini ei välttämättä sovi. Se maistuu hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi Apothic Red saa +.