Masis Brewery Midnight Obsidian ja Masisversary V: Heaven & Hills, Highs & Lows

Masis Brewery juhli kuluneella viikolla viisivuotisen taipaleensa ylämäkiä ja alamäkiä julkaisemalla Masisversary V: Heaven & Hills, Highs & Lows -oluen. Juhlaolut on Heaven Hillin bourbontynnyreissä kypsytetty versio Midnight Obsidian -imperial stoutista.

Teerenpeli x Mallaskoski -tastingin innoittamina ostimme molemmat vertailtavaksi.



Midnight Obsidian (9,5 %; 5,70 € / 0,44 l tölkki panimokaupassa) 

Oluen etiketissä kirkkaana loistavaa keskiyön kuuta edustaa Keran öljysäiliö. Tämä panimon lähellä ollut erikoinen maamerkki on valitettavasti jo purettu. Long live Kera!

Olut on hyvin tummanruskeaa, lähes mustaa ja sen vaahto on beigeä. Makeahkossa tuoksussa on runsaasti paahteisuutta ja kahvia sekä hieman mukavasti kärähtänyttä mallasta ja aavistus punaista marjaisuutta. Tuhti maku toistaa tuoksun aromeja, mutta paahteisuus on voimakkaampaa kuin tuoksussa. Jälkimaussa on nokikahvia, luumua ja tummaa suklaata, ja oluen makeus jää tuntumaan pitkäksi aikaa. Oluen ilmaannuttua hetken aikaa lasissa sen aromit muuttuvat entistä kahvisemmiksi.

Midnight Obsidian on hyvä imperial stout, joka sopii mainiosti talvi-iltoihin.

Jos ostat kahdeksan olutta Masiksen panimokaupasta, saat kaupan päälle ämpärin!

Masisversary V: Heaven & Hills, Highs & Lows (9,5 %; 8,50 € / 0,33 l pullo panimokaupassa)

Masisversary V on Heaven Hillin bourbontynnyreissä kypsytelty imperial stout. Sen luonne on kehittynyt kuin panohenkilöllä panimoa pyörittäessä.

Olut on myös hyvin tummanruskeaa, ehkä aavistuksen punertavampaa kuin tavallinen versio. Tynnyrikypsytyksen huomaa heti tuoksusta, jossa on kahvin lisäksi runsaasti makeaa vaniljaa, suklaata ja toffeeta sekä jotain mintun, eukalyptuksen tai mentolin tapaista kirpeää raikkautta. Maku on makea ja vaniljainen, jälkimaussa on hieman kahvia ja viskiä. Oluen ilmaannuttua hetken aikaa vaniljaisuus heikkenee ja tuoksu alkaa muistuttaa Da-Capo-konvehtia. Maku puolestaan alkaa muistuttaa tummaa rommia. Kaikesta makeudesta huolimatta jälkimaku on kuitenkin yllättävän kuiva.

Missään ei kerrota, kuinka kauan Masisversary V on kypsynyt bourbontynnyreissä. Hieman pidempi kypsytys olisi luultavasti pehmentänyt vaniljaisuutta, mutta bourbonin ystävälle olut maistuu nytkin. Ostimme toisenkin pullon, joka päätyy varastoon kypsymään pidemmäksi aikaa eli katsotaan, mihin suuntaan olut kehittyy.

P.S. Jos kaipaat vinkkejä jouluoluiksi, niin tässä muutama tärppi Keran panimoiden tarjontaan.