Ravintola Murun viinibaari // Niepoort-portviinitasting 27.11.2023



Juuri sopivasti osuneen pikkupakkasen aikaan 27.11.2023 Murun viinibaarissa järjestettiin lämmittävä Niepoortin portviinien tasting (39 €). Tastingia isännöi Niepoortin Export Director Stefano Marello. 

Portviini on väkevöity viini, joka valmistetaan Douron laaksossa Pohjois-Portugalissa paikallisista lajikkeista, joita ovat mm. Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca ja Tinta Cão. Sen käyminen keskeytetään lisäämällä rypäleviinaa, jolloin viini jää makeaksi ja noin 20 % alkoholia sisältäväksi. Sokeria portviinissä on yleensä noin 100 g/l.

Portviini syntyi, kun paikalliset viinitilat keksivät lisätä viinin joukkoon brandya, jotta se säilyisi paremmin merimatkalla Portugalista Britanniaan. Nykyisin sen valmistus on hieman erilaista ja jopa byrokraattisesti säänneltyä. Vuodesta 1756 lähtien portviinin nimi on ollut suojeltu, ja sen tuottajia ja viinin laatua valvoo Portugalin maatalousministeriön alainen Instituto dos Vinhos do Douro e Porto.

Kartta Instituto dos Vinhos do Douro e Porto


Portviinityylejä on useita, illan isäntä taisi päästä laskuissaan hieman alle neljäänkymmeneen. Viinit voidaan jakaa esimerkiksi kypsytystavan mukaan (pullo tai tammitynnyri), vuosikerrallisiin ja vuosikerrattomiin tai värin mukaan punaisiin (ruby; late bottled vintage eli LBVvintage ja crusted eli suodattamaton portviini) ja kellanruskeisiin (tawny). Lisäksi valkoisista rypälelajikkeista tehdään valkoista portviiniä ja rosee on käytännössä lyhyen ajan kuorikontaktissa ollutta rubya.

Portviinin tuotanto on ollut ja on edelleen suurelta osin brittiläisten omistamien viinitalojen ja niiden eri tuotemerkkien hallussa, portugalilaisten portviinitalojen osuus on marginaalinen. Yksi itsenäisistä pienistä viinitaloista on Niepoort.

Niepoort Vinhosin viinitalo on perustettu vuonna 1842. Sitä johtavat tällä hetkellä Niepoortin suvun viidenteen sukupolveen kuuluvat Eduard Dirk Niepoort ja Verena Niepoort. Portviinien lisäksi talo on valmistanut myös puna-, valko- ja kuohuviinejä 1990-luvun alusta alkaen - Juban käsialaa olevalla etiketillä varustettu Sarvet Tinto lienee monelle tuttu. Sama viini on saanut oman nimen ja paikallisen sarjakuvataiteilijan piirtämän etiketin monissa muissakin maissa, esimerkiksi Virossa ja Ruotsissa.



Niepoort Dry White
Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio; 19,49 €

Vinkit: tarjoile valkoinen portviini suoraan jääkaapista noin 6-asteisena. Avattuna se säilyy hyvänä muutaman viikon ajan.

Tastingin aloittanut valkoinen portviini on kypsynyt pienissä tammitynnyreissä 3,5 vuotta ennen pullotusta.

Tummankeltaisen, lähes oranssin viinin tuoksussa on pähkinää, hunajaa, kypsää, hieman oksidoitunutta omenaa ja aprikoosia sekä appelsiinia ja appelsiininkuorta. Viini on mausteinen, kuivahedelmäinen ja kukkainen. Vaikka suutuntuma on paksu, viini on myös raikas ja hapokas. Se maistuu hyvin juuston kanssa. Dry White kannattaa testata myös Port & Tonic -drinkissä.

Niepoort 10 yo Dry White
Côdega, Rabigato, Viosinho, Arinto, Gouveio ym.

10 yo Dry White on sekoitettu viineistä, jotka ovat kypsyneet tammiastioissa 7-15 vuotta rypäleviinan lisäämisen jälkeen.

Tummankeltaisen viinin tuoksussa on aprikoosia, hunajaa ja omenahilloa. Sen maku on kuivempi kuin mitä tuoksu antaa odottaa, tuoksusta tutun omenan ja aprikoosin lisäksi siinä on pähkinää, kuivattuja hedelmiä ja enemmän kehittyneitä/oksidoituneita sävyjä kuin ensimmäisessä viinissä. Myös kymmenvuotias valkoinen port maistuu juuston kanssa.

Niepoort 10 yo Dry White oli yksi Jussin suosikeista.



Niepoort 10 yo Tawny 
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz

Vinkit: tarjoile viileänä, noin 8-11 asteisena. Tawnyt ovat kypsyneet tynnyreissä valmiiksi ennen pullotusta, joten ne voi korkata vaikka saman tien, toki avaamattomina ne voivat säilyä useita vuosia. Avattuna se säilyy muutaman kuukauden ajan.

10 yo Tawny on sekoitettu eri viineistä, joka ovat keskimäärin kymmenen vuotta vanhoja. Viinit ovat tynnyrikypsytyksensä aikana oksidoituneet eli olleet kosketuksissa hapen kanssa, mikä tuo niihin pähkinäisiä sävyjä ja muuttaa väriä rusertavaksi.

Läpikuultavan punaisen, hieman jo rusertavan viinin tuoksussa on makeita punaisia marjoja, hieman mausteita, appelsiinia ja hasselpähkinää. Maussa maistuu myös kuivahedelmiä ja pähkinää. Viini sopii hyvin juuston ja leikkeleiden kanssa.

Niepoort Colheita 2009
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz ym.; 25,00 € / 0,375 l

Colheita on yhden vuosikerran viineistä valmistettu tawny, jota on tynnyrikypsytetty vähintään seitsemän vuotta ennen pullotusta. Tämä Colheita on kypsynyt 550 litran tammitynnyreissä.

Rusertavanpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja ja pähkinää. Sen maku on makeampi kuin tuoksu, marjojen ja kuivahedelmien lisäksi siinä on luumua ja mantelia. Vivahteikas viini sopisi viilennettynä aperitiiviksi tai kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä tai manteleita sisältävien jälkiruokien kanssa.

Niepoort Colheita 2009 oli yksi Jussin suosikeista.

Niepoort Ruby 
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz ym.; 19,49 €

Vinkit: tarjoile viileähkönä, noin 16-asteisena. Avattuna se säilyy muutaman viikon ajan.

Rubyyn käytetyt viinit ovat kypsyneet isoissa tammiastioissa noin kolmen vuoden ajan. Se on usein useiden vuosikertojen sekoitus.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on tummia marjoja, luumua, boysenmarjaa, mustikkaa ja kirsikkaa sekä mausteita, samoin maussa. Viini on nuori, kevyehkö, makea ja hapokas, alkoholi tuntuu hieman. Ruby maistuu hyvin leikkeleiden kanssa. Tastingin juustot ovat sille hieman liian mietoja eli sitä voisi kokeilla voimakkaan makuisten juustojen tai tumman suklaan kanssa.



Niepoort LBV 2018
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz ym.

Vinkit: pitkän kypsytyksensä ansiosta LBV on valmista nautittavaksi, vaikka avaamattomana se voi säilyä useita vuosia. Se valmistetaan yhden vuosikerran viineistä, joista ei kuitenkaan tehdä vintage portia, vaan jotka jäävät kypsymään tynnyreihin. Avattuna se säilyy muutaman viikon ajan.

LBV on kypsynyt 4-6 vuotta suurissa tammiastioissa.

Viinin tuoksu on raikkaamman marjainen kuin edellisen viinin, toisaalta myös hieman ujo. Myös sen maku on hapokas, raikas ja kevyehkö, punaisten marjojen lisäksi siinä on viikunaa ja mausteita. Alkoholi tuntuu hieman, mutta ei niin häiritsevästi herkullisen makean marjaisuuden hallitessa. Viini sopii sekä juustojen että leikkeleiden kanssa. Se voisi sopia myös tumman suklaan kanssa - villinä korttina heitettiin myös mehevä pihvi.

Niepoort LBV 2018 oli yksi meidän kummankin suosikeista.

Niepoort Vintage Bioma 2013
Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Touriga Nacional ym.

Vinkit: jos portviinipullossa on tavallinen korkista tehty korkki, viini sopii säilytettäväksi, tulppakorkilla varustettujen pullojen portit taas ovat valmiita juotaviksi. Vintage-portviiniä voi jemmailla vielä hyvällä omallatunnolla, sillä muista poiketen se kypsyy vielä pullossa. Vastaavasti avattuna se säilyy vain muutaman päivän ajan. 

Bioma on tehty perinteitä kunnioittaen. Sen haluttiin hapettuvan samalla tavoin kuin viini, jota rahdataan laivalla tynnyreissä määränpäähän, joten se on kypsynyt pienissä tynnyreissä kolme vuotta.

Perinteitä ei kuitenkaan huomaa, sillä meidän kummankin ensimmäinen kommentti oli "tuoksuu viinille". Viini on mehevän marjainen ja mausteinen, makeahko, mutta kuitenkin hapokas ja lempeän tanniininen, kaiken kaikkiaan mainio. Tumman marjainen viini on herkullinen ja maistuu hyvin sellaisenaan - tietty jos haluaisi (eikä Marjut haluaisi, Jussi ehkä), sitä voisi kokeilla vaikkapa homejuustojen kanssa.

Niepoort Vintage Bioma 2013 oli meidän kummankin ykkössuosikki. 

Niepoort Vintage 2005
Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão ja Tinta Roriz

Viinin tuoksu on kuivahko, hieman kukkainen ja mineraalinen, punamarjainen ja mausteinen, samoin maku. Tanniineja on jonkin verran eikä viini ole samalla tavalla runsaan hedelmäinen ja makean marjainen kuin pari edellistä, vaan siitä huomaa ikääntymisen jo jossain määrin. 

Toki vuoden 2005 vintage port on vielä nuori ja säilyy varmasti pitkään, jopa useita vuosikymmeniä, joten voisi olla mielenkiintoista maistaa sitä uudelleen esimerkiksi kymmenen vuoden päästä. Joka tapauksessa se on hieno, tyylikäs vuosikertaport, joka ansaitsee rauhallisen siemailuhetken.



Lopuksi vielä jälkiruokavinkki: halkaise cantaloupe-meloni ja poista siemenet. Lisää kuoppaan jäätelöä ja lorauta tawny portia päälle.