Teerenpeli Helsinki // Teerenpeli x Mallaskoski 15.11.2023

Teerenpeli Helsinki järjesti Mallaskoski X Teerenpeli -tastingin (38 €), jossa maisteltiin Mallaskosken oluita sekä tynnyrikypsytettyinä että perusversioina ja niille sopivia Teerenpelin viskejä. Hintaan sisältyi kuusi olutta ja kolme viskiä.

Ennen varsinaista tastingia pääsimme maistamaan viskien New Spirit -raakatislettä (63,5%). Sitä voisi kuvailla maltaiseksi grappaksi. Suutuntuma oli öljyinen ja alkoholin määrä tuntui maussa.

Kaksi ensimmäistä olutta olivat Barley Wine (12,0 %; 6,44 €) ja sen kypsytetty versio Medusa (11,9 %; 6,98 €). Medusa on kypsynyt rommitynnyreissä neljän kuukauden ajan ja se on maustettu kanelilla, lakritsinjuurella ja appelsiininkuorella.

Barley Winen aromeissa oli pähkinää, rusinaa, luumua ja vähän lakritsaa. Makea ja maltainen maku toisti tuoksun aromeja. Medusan makeassa tuoksussa oli joulumausteita, kanelia ja viikunaa. Lakritsan aromi oli selvästi voimistunut kypsytyksen aikana. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi vaniljaa ja Da Capo -konvehtia muistuttavaa rommisuutta.

Oluiden seuraksi oli valittu Teerenpeli 10 Year Old Single Malt (43 %; 79,30 €). Viskin aromeissa oli vaniljaa, sitrusta, kermatoffeeta ja päärynää sekä hieman mallasta. 

Barley Winen kanssa viski ei ollut hyvä eikä huono, yhdistelmä oli melko neutraali. Medusan kanssa oluen kanelisuus vahvistui entisestään ja oluesta katosi makeutta, toisaalta taas Red Ale sopi hyvin Teerenpeli 10 yo:n kanssa.

Myöhemmistä viskeistä Barley Winen kanssa Kaski maistui hieman paremmin kuin 10 yo

Seuraavat oluet olivat Black Imperial Rye (11,4 %; 6,47 €) ja Nemesis Nro. 3 (12,8 %; 6,98 € pikkupullo ja 24,90 € iso pullo).

Black Imperial Ryen tuoksussa oli paahteisuutta, kahvia, tummaa suklaata, mämmiä ja mausteisuutta. Maku toisti tuoksun aromeja ja jälkimaku oli enimmäkseen paahteinen. 

Nemesis on kypsynyt valikoiduissa konjakkitynnyreissä yhdeksän kuukautta ja se on Mallaskosken ensimmäinen tynnyrikypsytetty olut. Sen tuoksussa oli paahteisuutta, luumua ja hieman vaniljaa. Maku oli kuiva ja täyteläisempi kuin Black Imperial Ryen. Jälkimaussa oli lisäksi lakritsaa. Oluen maku oli selvästi tiivistynyt kypsyttämisen aikana.

Viskiksi oli valittu Teerenpeli Savu Single Malt (43 %; 54,00 €). Sen tuoksussa oli koivusavua, kevyttä savusaunaisuutta, hedelmäisyyttä ja aavistus kanelia. Maku oli kypsän hedelmäinen ja hillityn savuinen. 

Black Imperial Rye sopi viskin kanssa hyvin. Olut muuttui makeammaksi ja viskin savuisuus palasi oluen jälkimaun hälvettyä. Myös Nemesis muuttui makeammaksi viskin kanssa. Näiden oluiden kohdalla mielipiteemme jakautuivat: Marjutin mielestä jälkimmäinen oli tasapainoisempi yhdistelmä, Jussin mielestä taas Black Imperial Rye sopi viskin kanssa paremmin. Se oli myös Jussin suosikkiyhdistelmä.

Viimeiset oluet olivat Imperial Red Ale (9 %) ja Hera (10,5 %; 6,50 %). 

Imperial Red Alen tuoksu oli marjainen, kirsikkainen ja mausteinen. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi pähkinää, tummaa toffeeta ja karamellia. Hera on kypsynyt neljän kuukauden ajan sherrytynnyrissä. Sen Rodenbachia muistuttavassa tuoksussa oli kirsikkaa ja vähän mausteita. Maku toisti tuoksun aromeja. Maku oli toisaalta makeahko, toisaalta kuivahko ja raikas.

Heran syntyprosessi jäi panimollakin hieman hämärän peittoon, joten voi olla, että tämä oluterä jää ainoaksi eli kannattaa käydä ostamassa sitä pikaisesti jemmaan, ettei jää ilman.

Oluiden seuraksi oli valittu sherrytynnyrissä kypsytetty Teerenpeli Kaski Sherry Cask (43 %). Sen tuoksussa oli kuivahedelmää, rusinaa sekä hieman mausteita ja savua. Makeahko maku toisti tuoksun aromeja. 

Imperial Red Ale jäi täysin viskin jalkoihin. Hera puolestaan sopi viskin kanssa hyvin, kun sitä maistoi viskin jälkeen. Kaski Sherry Cask ja Hera oli Marjutin suosikkiyhdistelmä.