Glasgow Distillery Co. -tasting 18.11.2023

Kutsu / Barrel Rollers Oy

Meidät kutsuttiin marraskuussa maistelemaan Glasgow Distillery Co:n tuotteita. Vuonna 2012 perustettu tislaamo sijaitsee nimensä mukaisesti Glasgowssa, ja se oli tuolloin kaupungin ensimmäinen itsenäinen mallasviskitislaamo sitten vuoden 1902. Tuotanto alkoi vuonna 2015 ja ensimmäinen viskierä, 5 000 pulloa 1770 Single Malt Scotch Whiskya, tuli myyntiin vuonna 2018. Nykyisin tislaamon vuosituotanto on 440 tuhatta litraa. Se valittiin Skotlannin vuoden tislaamoksi 2020.

Pulloissa oleva vuosiluku 1770 viittaa vuodesta 1770 aina 1900-luvun alkuun saakka eri kaupunginosassa toimineeseen Glasgow Distilleryyn. Samankaltaisesta nimestä huolimatta tislaamoilla ei kuitenkaan ole sen kummempaa yhteyttä.

Kaksi ensimmäistä viskiä olivat tislaamon perussarjaa, ensimmäinen savuton ja toinen turvesavuinen.

Glasgow 1770 The Original (46 %, 85,08 €)

Viski on tislattu kahdesti. Se on kypsynyt bourbontynnyreissä ja viimeistelty uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä.

Viskin tuoksussa on vaniljaa ja toffeeta sekä vaaleita hedelmiä, omenaa ja päärynää. Myös maku on hedelmäinen, siinä on kuivahedelmää, päärynää, hunajamelonia sekä hieman pähkinää ja banaania. Jälkimaussa on makeaa appelsiinia ja häivähdys sitruunaa.

The Original on nuori, mutta helposti lähestyttävä viski, josta on sopiva aloittaa tislaamoon tutustuminen. Näin joulun alla mieleen tuli myös, että se voisi olla loistava viski-taatelikakkuviski.

Glasgow 1770 Peated (46 %; 89,93 €)

1770 Peated on 1770 The Original -viskin turvesavuinen pari. Sen savuisuusaste on 50 PPM (Phenol Parts per Million). Vertailun vuoksi Laphroaigin useimpien viskien PPM on välillä 40-43. Viski on kypsynyt uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja viimeistelty Pedro Ximénez -sherrytynnyreissä.

Tuoksussa on koivusavua, kypsää hedelmää ja hieman vaniljaa. Pehmeä maku toistaa tuoksun aromeja, lisäksi siinä on appelsiinia, mausteita, tummaa suklaata ja kahvia. Jälkimaussa on savun lisäksi hieman lakritsaa ja mausteita. Vaikea sanoa, onko savuton vai savuinen versio parempi, molemmissa on hyvät puolensa ja mielipide vaihtelee taatusti sen hetkisen fiiliksen mukaan.

1770 Peated oli Jussin suosikkikaksikosta toinen.

Seuraavat kaksi viskiä olivat erikoiseriä.

Glasgow 1770 Tokaji Cask Finish Peated 01 (53,4 %)

Viskiä on tehty 615 pulloa. Se on kypsynyt 2 vuotta ja 8 kuukautta uusissa amerikkalaisissa tammitynnyreissä ja sen jälkeen saman ajan tokajitynnyreissä. 

Tätä viskiä voisi kuvailla sanalla "mielenkiintoinen" ilman, että sanaa arvottaa suuntaan tai toiseen.

Tuoksussa on ensin runsaasti hunajaa, sen jälkeen savua. Tuoksussa on myös kypsää hedelmää, omenaa ja aprikoosia. Maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on rapsakkaa, jopa pistävää savuisuutta ja alkoholi tuntuu jo jonkin verran. Tokajikypsytyksen huomaa, jos on juonut tokajia - tuoksussa on makeaa (3 puttonyksen) tokajia ja maussa kuivempaa tokajia. Siitä tuntui joka kerralla huomaavan jotain uutta: joskus hedelmää, joskus kumia, joskus jotain muuta.

Tokaji Cask Finish Peated jakoi tastingiin osallistujien mielipiteitä eniten. Toisaalta se olisi ehkä ollut parempaa ilman turvesavua, sillä savu jyräsi tokajin tuomia aromeita alleen, toisaalta se oli kuitenkin Jussin suosikkikaksikosta toinen. Vastaavaa emme ole ennen kohdanneet!

Glasgow 1770 Golden Beer Cask Finish (58 %)

Viskiä on tehty 340 pulloa. Se on kypsynyt ensin bourbontynnyreissä 3 vuotta ja kuukauden, minkä jälkeen se on kypsynyt vielä vuoden verran Pedro Ximénez -sherrytynnyreissä, joissa on ollut Innis & Gunn's Golden Beer -olutta.

Tuoksussa on toffeeta, makeaa hedelmää, omenaa ja aprikoosia. Maku toistaa tuoksun aromeja. Alkoholia ei aluksi huomaa, mutta makuun tulee pian pistävyyttä. Jälkimaku on mausteinen ja suolainen. Vesi pehmensi makua ja toi tuoksuun vielä lisää toffeeta. Jussin mielestä tuoksu oli parempi kuin maku, Marjut taas nosti viskin suosikkikolmikkoonsa The Originalin ja Peated Cask Strengthin lisäksi, sillä sen hedelmäisyyden ja suolaisuuden yhdistelmä oli oikein mukava.

Viimeiset kaksi viskiä olivat tynnyrivahvoja versioita kahdesta ensimmäisestä.

Glasgow 1770 The Original Cask Strength Batch 1 (61,3 %)

Viskin Batch 2 -versio on tulossa keväällä Suomeen myyntiin.

Tuoksu on hyökkäävämpi kuin miedomman version ja toffeeta on vähemmän. Maku on mausteinen ja alkoholin määrän huomaa hyvin maussa. Hedelmäisyys on pitkälti samanlaista kuin miedomman version, mutta turboahdettuna. Jälkimaku on savuinen ja hieman lakritsainen. Vesi pehmensi viskiä mukavasti eli optimaalinen versio voisi olla jossakin näiden kahden välissä.

Glasgow 1770 Peated Cask Strength Batch 1 (61,3 %)

Tuoksussa on voimakasta, makeahkoa savua, tervaleijonaa, hedelmäisyyttä ja vaniljaa. Maku on voimakkaan savuinen, alkoholi tuntuu pistävänä. Jälkimaussa on savun lisäksi rusinaa ja tummaa suklaata. Tämä kaipasi ehdottomasti vettä pehmentyäkseen. Muuten se on runsaan makuinen viski, jonka aromien äärelle pitää pysähtyä kaikessa rauhassa tutkailemaan niiden eri ulottuvuuksia.