Joulukalenteri 2023, luukku 24 - Great Lakes Brewing Company Christmas Ale

Sokkoarvio

Olut on kirkasta ja punertavan kuparista. Tuoksussa on karamellia, pähkinää sekä hieman appelsiininkuorta ja joulumausteita. Aavistuksen katkera maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa on hieman greippiä. Tämä on red ale.

Vihjeeksi annettiin Nisse-Polkka.



Arvio

A holiday classic, fully decked with fresh ginger, cinnamon, and sweet honey.

Olut: Christmas Ale
Oluttyyppi: ale
Panimo: Great Lakes Brewing Company
Alkoholia: 7,5 %
Joisin uudelleen (K/E): K

Vuonna 1988 perustettu Great Lakes Brewing Company sijaitsee Clevelandissa Ohiossa. Perustamisaikanaan se oli osavaltion ensimmäinen pienpanimo ja panimoravintola. Vuonna 2015 Great Lakes oli Yhdysvaltojen 21. suurin pienpanimo.

Oluttyylin veikkaus ei mennyt ihan oikein. Ale-oluiden alatyylejä on yhtä vaikea tunnistaa kuin IPA-oluiden. Christmas Ale oli hyvä lopetus joulukalenterille ja sopi aattoillan olueksi.

Fazer Patukat -joulukalenteri

Crunchy-suklaapatukka, jossa on toffeeta ja hasselpähkinänougat'a. Se kävi oluen kanssa erittäin hyvin.

Neljännen kvartaalin katsaus

Neljännen kvartaalin parhaat oluet olivat Cosmic Crown, Dead Guy IPA ja Christmas Ale.


Summa summarum

On lopullisen yhteenvedon aika. Olutkalenteri oli tänäkin vuonna hintansa arvoinen. Oluttyyleissä se painottui edellistä vuotta selkeämmin IPA-oluisiin, joita oli kaikkiaan 15. Stouteja oli 5, aleja 5, lagereita vain yksi ja portereita ei ollut tänä vuonna yhtään. Oluet sopivat omaan makuuni, sillä mukana oli vain yksi olut, jota en joisi uudestaam.

Tämän vuoden olutkalenteri oli hieman toisteinen, sillä puolet panimoista oli mukana jo viime vuoden olutkalenterissa. Oluet eivät kuitenkaan olleet samoja. Kymmenennen päivän luukku oli yllätyksellisin, sillä IPA-raadin pari muutakin jäsentä olivat hankkineet saman olutkalenterin, mutta jokaisella oli kyseisen päivän luukussa saman panimon eri olut.

Joulukalenterin parhaat oluet olivat:

  1. St. Vrain Tripel
  2. Black Cauldron 
  3. Dead Guy IPA
  4. Cosmic Crown
  5. Dark Star

Muut joulukalenterin oluet

Lopuksi toivotamme oikein hyvää joulua!