Espoon IPA-raati testaa: Fat Lizard Fat Barrel Series

Espoon IPA-raati kokoontui sivusta satunnaisesti kommentoineen vierailevan tähden kanssa maistelemaan Fat Lizardin tynnyrikypsytettyjen oluiden sarjaa nimeltä Fat Barrel Series. Sarjaan kuuluu kolme olutta, joiden pohjana on käytetty Fat Lizardin Cake Break Imperial Stoutia. 

Fat Barrel Seriesin oluita saa Otaniemen Alkosta ja Fat Lizard -ravintoloista.

01 Dark Gin New American Oak Imperial Stout (10,4 %; 14,99 € / 0,375 l)

Olut on kypsynyt 3 kuukautta ginitynnyrissä ja 2 kuukautta tankeissa.

Tumman, lähes mustan oluen tuoksussa oli mallasta, mämmiä ja yrttejä. Makeahko, mutta ei ylenpalttisen makea maku oli puolestaan lakritsainen ja yrttinen, lisäksi siinä oli tammen tuomaa vaniljaa ja paahteisuutta. Ginitynnyrin vaikutuksen huomasi varsinkin jälkimaussa, joka oli karvas, jonkin verran katajainen ja yrttinen - toisaalta taas olut ei tuntunut kovinkaan ginimäiseltä, mikä oli oikeastaan ihan hyvä asia. Vieraileva tähtemme kuvaili oluen olevan samaan aikaan sekä pahaa että hyvää. 

01 Dark Gin New American Oak oli Marjutin ja kahden muun raadin jäsenen suosikki. Sitä pidettiin myös parhaiten hintansa arvoisena.

02 Kentucky Bourbon Imperial Stout (11 %; 14,94 € / 0,375 l)

Olut on kypsynyt 6 kuukautta Heaven Hillin bourbontynnyrissä.

Oluen tuoksu oli hyvin makea. Siinä oli tummaa suklaata, hieman vaniljaa ja makeita hedelmiä. Myös maku oli tuoksun tapaan makea, melkeinpä imelä, ja tuoksun aromien lisäksi siinä oli luumua ja paahteisuutta. Suutuntuma oli kevyempi kuin edellisen oluen, jopa yllättävän kevyt. Vaniljaisuus oli hillittyä kuten tuoksussa.

Olut ei tehnyt vaikutusta suurimpaan osaan raatia. Sen sanottiin maistuvan imperial stoutilta, jossa on mausteena hieman vaniljaa. Se maistui kuitenkin parhaiten oluiden seurana nautitun suklaamoussen kanssa. 

02 Kentucky Bourbon oli Jussin suosikki.



03 Woodsmoke French Oak & New American Oak Imperial Stout (10,5 %; 14,98 € / 0,375 l)

Puolet oluesta on kypsytetty 6 kuukautta savustetussa ranskalaisessa tammitynnyrissä ja toinen puoli uudessa amerikkalaisessa tammitynnyrissä, minkä jälkeen puoliskot on sekoitettu.

Oluen tuoksu on paahteinen, kahvinen, savuinen ja savuviskinen. Maku on tuoksun tapaan kahvinen ja savuinen, vaniljaa on vain hieman. Savuisuus ei kuitenkaan ole liian voimakasta, vaan se tuo mieleen palvikinkun. Kokonaisuus tuo vahvasti mieleen viskin.

03 Woodsmoke French Oak & New American Oak Olutta pidettiin parempana kuin edellistä ja todettiin, että siinä kaikki elementit olivat mukavasti tasapainossa. Se oli yhden raadin jäsenen suosikki.

Summa summarum

Erilaisten tynnyrien vaikutukset huomasi oluissa selkeästi ja yhdestä pullosta riitti hyvin usealle henkilölle. Oluiden hinnat olivat hieman korkeita. mutta toisaalta kyseessä on erikoiserä. Kaikki kolme olutta olivat hyviä ja niitä oli mielenkiintoista maistella rinnakkain.