Ravintola Murun viinibaari // Champagne Bollinger PN 11.11.2023



Ravintola Murun viinibaarissa järjestettiin 11.11.2023 Bollingerin PN-samppanjoiden tasting (65 €) sommelier Kelvin Tsun johdolla. 

Vuonna 1829 perustettu Champagne Bollinger sijaitsee Aÿn alueella. Sen maine on kasvanut tasaisesti, esimerkiksi vuonna 1884 se sai Iso-Britannian kuningar Victorialta hovihankkijan statuksen. 1940-luvulla mainetta kasvatti edelleen legendaarinen Lily Bollinger, joka jätti historiaan useita samppanjaan liittyviä lausahduksia. esimerkiksi "I drink it when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise, I never touch it—unless I’m thirsty." 

Bollinger on edelleen perustajasukunsa omistuksessa ja yksi harvoista itsenäisistä samppanjataloista. Se omistaa hieman yli 150 hehtaaria viinitarhoja Ranskassa sekä viinitilan Oregonissa, USA:ssa. Talon tyyliin kuuluu se, että viinit käyvät tammitynnyreissä. Vuosikertaviinit kypsyvät pienissä tammitynnyreissä, muut viinit sekä tammitynnyreissä että terästankeissa, ja yleensä viinit käyvät läpi hapokkuutta pehmentävän malolaktisen käymisen.

Suuri yleisö saatta tuntea Bollingerin parhaiten James Bondin samppanjana, onhan Bond juonut Bollingeria jo Live and Let Die -elokuvasta (1973) alkaen. Tunnettuja samppanjoita ovat mm. Vieilles Vignes Françaises, R.D. sekä Grande Année ja Special Cuvée. Nyt maistellut PN-sarjan samppanjat ovat uusin lisäys talon perusvalikoimaan: ne on valmistettu vain Pinot Noirista ja jokaisen PN-samppanjan pohjana on yhden crun eli viinialueen tai -tarhan yksi vuosikerta.



PNVZ15

PNVZ15 on ensimmäinen PN-sarjan samppanja. Se on julkaistu vuonna 2020. 

Samppanjaan on käytetty enimmäkseen Verzenayn kylän alueella kasvaneita rypäleitä, mutta mukana on rypäleitä myös muista Montage de Reimsin alueen kylistä, kuten Aÿsta, Bouzysta ja Tauxières'sta. Sekoituksen pohjana on vuoden 2015 viini, johon on sekoitettu reserviviinejä. Dosage (sokerilisä) on 7 g/l.

Kevyesti hapokkaan ja raikkaan samppanjan tuoksussa on briossia, sitruunaa, persikkaa ja aprikoosia. Se on paahteinen ja runsaan hedelmäinen, hieman kukkainenkin ja jälkimaussa maistuu sitruunaa ja mineraalisuutta. Tastingin samppanjoista se on kaikkein pirtein.

PNVZ15 oli Marjutin suosikki, samoin yleisön suosikki.



PNVZ16

Samppanjaan on käytetty enimmäkseen Verzenayn kylän alueella kasvaneita rypäleitä, mutta mukana on rypäleitä myös muista Montage de Reimsin alueen kylistä, kuten Avenaysta ja Tauxières'sta. Sekoituksen pohjana on vuoden 2016 viini, johon on sekoitettu reserviviinejä, joista vanhimmat ovat vuodelta 2006. Dosage on 6 g/l.

2016 oli lämpimämpi vuosi kuin 2015 ja sen huomaa myös samppanjasta: sen tuoksu ei ole yhtä raikas kuin PNVZ15:n, vaan runsaan paahteinen ja kypsän hedelmäinen. Samppanja on yrttinen ja sen maussa maistuu valkoherukkaa, omenaa ja sitrusta. Siinä tuntuu olevan myös kaikkein vähiten kuplia.

PNVZ16 oli Jussin suosikki ja yleisön kakkossuosikki.



PNTX17

Samppanjaan on käytetty enimmäkseen Tauxières'n kylän alueella kasvaneita rypäleitä, mutta mukana on rypäleitä myös muista Montage de Reimsin alueen kylistä, kuten Avenausta ja Verzenaysta. Sekoituksen pohjana on vuoden 2017 viini, johon on sekoitettu reserviviinejä, joista vanhimmat ovat vuodelta 2006. Dosage on 4 g/l.

Vuosi 2017 oli taas viileä, minkä huomaa samppanjan edellistä raikkaammasta olemuksesta. Sen tuoksussa on paahteisuutta, pähkinää ja aavistus kinuskia. Maku on raikas ja sitruksinen, toisaalta myös paahteinen, yrttinen ja kuivahedelmäinen.



PNAYC18 ja PNAYC18 (magnum)

Samppanjaan on käytetty enimmäkseen Aÿn kylän alueella kasvaneita rypäleitä, mutta mukana on rypäleitä myös muista Montahe de Reimsin alueen kylistä, kuten Tauxières'sta ja Verzenaysta. Sekoituksen pohjana on vuoden 2018 viini, johon on sekoitettu reserviviinejä, joista vanhimmat ovat vuodelta 2009. Dosage on 6 g/l.

2018 oli vuorostaan lämmin vuosi. Samppanjan tuoksussa oli paahteisuutta, hapettunutta omenaa ja mausteita ja se oli pirteähkö, sitruksisen hapokas ja hedelmäinen.

Lisähinnasta kattaukseen sai myös PNAYC18-samppanjaa magnum-pullosta - se oli tarjous, josta emme voineet kieltäytyä. Magnum-pullossa ollut versio oli tavallista paahteisempi ja hapokkaampi, omenainen ja marsipaaninen. Magnum-efekti taitaa siis hyvinkin pitää paikkansa.