Dark Horse Buttery Chardonnay 2021

Näyte / Beverage Partners Finland



Dark Horse Wines haluaa olla viinimaailman musta hevonen. Se kertoo käyttävänsä arvokkaammista viineistä tuttuja menetelmiä valmistaakseen edullisia viinejä, jotka maistuvat hintaansa kalliimmilta. 

Dark Horse kuuluu E. & J. Gallon viinikonserniin, joka on maailman suurin perheomisteinen viinitalo ja suurin kalifornialainen viininviejä ja jonka portfolioon kuuluu yli 60 eri brändiä.

Apothic Redin tapaan Dark Horse Buttery Chardonnay on pakattu tetrapakkaukseen, joka on sekä kevyt että ekologinen. Viini on kypsynyt tammitynnyreissä ja osa siitä on käynyt läpi malolaktisen käymisen, mikä tuo siihen lisää kermaisia aromeja.

Dark Horse Buttery Chardonnay 2021
Kalifornia, USA; Chardonnay; 12,99 €

Tuottaja Dark Horse (linkki pulloversioon)
Maahantuoja Beverage Partners Finland

Etiketin mukaan runsas ja voinen, pehmeä kermainen jälkimaku 

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana kylmäsavulohi-tuorejuustorullat ja lämmin perunasalaatti

Lyhyesti: kermainen tammitettu chardonnay



Kommentit

M: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on runsaasti tammikypsytyksen tuomia aromeja, voita, briossia, pähkinää ja toffeeta sekä kypsiä trooppisia hedelmiä, omenaa, mangoa ja ananasta. Viinin maku seuraa tuoksun linjoilla, ensimmäisenä siitä huomaa paahteisuuden ja sen jälkeen trooppisen hedelmäkimaran. Tammikypsytys on tuonut viiniin kermaisuutta, suutuntuma on täyteläinen ja hieman öljyinen, mutta kaikkea runsautta keventää pirteä omenainen hapokkuus. 

Viini on siis juuri sellainen kuin mitä sen aavistelikin olevan eli nimensä mukaisesti kermainen, toisaalta tammitus oli kuitenkin vielä tyylikkäissä rajoissa eikä viinin maistelu mennyt kakkosnelosen pureskelun puolelle.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin ja pärjäsi perunasalaatissa olleiden suolakurkun ja sipulin kanssa. Lämminsavulohi voisi olla sille vielä parempi kumppani ja sen voisi yhdistää myös kanan tai juustoisen tai kermaisen pastan tai risoton seuraksi. Arvosanaksi Dark Horse Buttery Chardonnay saa +.

J: Viini on väriltään kullankeltaista. Voimakkaassa tuoksussa on voita, paahteisuutta, briossia, kypsää omenaa ja kypsiä, jopa hieman ylikypsiä trooppisia hedelmiä. Täyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös pähkinää. Sitruunaista hapokkuutta on tarpeeksi tasapainottamaan makeita aromeja. Paahteinen ja briossinen jälkimaku on pitkä.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin. Se pärjäsi jopa perunasalaatin suolakurkulle. Lämminsavulohi tai miedosti grillattu kana voisivat myös sopia viinin seuraksi. Kaiken kaikkiaan Dark Horse Buttery Chardonnay on juuri sitä, mitä etiketti ja nimi lupaavat.  Arvosanaksi annan +.