Viinimaa // Fazer Café Kluuvikadun jouluinen jälkiruoka- & viinitasting 29.11.2023



Huomasimme, että Viinimaa järjesti jouluisen jälkiruoka- ja viinitastingin Kluuvikadun Fazer Caféssa (29 €) ja ilmoittauduimme heti mukaan, sillä illan herkkujen taustalla vaikutti nerokkaiden yhdistelmien luojaksi havaittu Fazer Cafén kondiittorimestari Eero Paulamäki. Luvassa oli siis yllättäviä eikä niin itsestäänselviä, mutta varmasti herkullisia viini- ja jälkiruokapareja.

Viinit esitteli Viinimaan asiantuntija Marjut Tiainen.



Glögi-vaniljasushi & Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut
Crémant de Bordeaux Brut, Ranska; Merlot, Sémillon; 14,98 €

Crémant on kuohuviini, jota valmistetaan Ranskassa samalla pullokäymismenetelmällä kuin samppanja, toisin sanoen viini saa kuplansa, kun se käy toisen kerran pullossa.

Bordeaux'n alueella valmistettu kuohuviini oli raikas ja hedelmäinen. Sen aromeissa oli sitrusta, vaaleita hedelmiä, vihreää omenaa ja päärynää sekä toisaalta hieman karkkia ja marsipaania, toisaalta hieman paahteisuutta. Viini oli kuiva (sokeria 12 g/l), mutta ei tuntunut siltä, koska sen hedelmäisyys oli niin runsasta. Kokonaisuus oli oikein kiva.

Vaniljalla maustettu riisipuuro oli saanut päälleen hyydytetystä glögistä tehdyn kiilteen ja valkosuklaata. Kokonaisuus todellakin näytti pieneltä sushipalaselta!

Glögi-vaniljasushi toimi Fleur de Vignoblen kanssa hienosti erityisesti silloin, kun kaikkia elementtejä maistoi samalla kertaa. Varsinkin glögikiille ja valkosuklaa olivat piste i:n päällä eikä pelkän riisipuuron ja viinin yhdistelmä ollut yhtä onnistunut. Myönnetään, että glögi-vaniljasushipaloja olisi voinut testimielessä maistella useita, jotta mielipiteelleen olisi saanut varmistuksen, mutta valitettavasti lautasella oli niitä vain yksi - viiniä onneksi saa Alkosta lisää.



Paistettu juustokakku piparipohjalla & Glöet Rosé Sparkling & Seasonal Spices
Espanja; Airen; 12,98 €

Glögikuohuviini Glöet on alunperin espoolainen keksintö. Sittemmin alkuperäinen punainen Glöet on saanut seurakseen uusia versioita: valkoisen, kultaisen ja rosén. Niistä oli nyt mukana Glöet Rosé Sparkling & Seasonal Spices

Glöet Rosén tuoksu toi mieleen Jouluomena-limonadin ja vadelmaveneet. Runsaan vadelman ja mansikan seurana oli hillitysti jouluisia mausteita, voimakkaimmin kanelia, ja kokonaisuus oli raikas ja hedelmäinen. Sokeria Glöetissä on hieman enemmän kuin ensimmäisessä crémantissa, 14 g/l, mutta alhaisempi alkoholimäärä sai sen maistumaan kevyemmältä. Kokonaisuus oli oikein onnistunut, ehkä tähän mennessä maistetuista Glöeteistä paras.

Paistettu juustokakku piparipohjalla oli tehty perinteisen, New Yorkista saadun reseptin perusteella. Kermaisen maun ilman kermaa toi kakkuun se, että osa tuorejuustosta oli korvattu ranskankermalla - pitänee kokeilla sitä itsekin! Juustokakku sinällään on tietenkin klassikko sekä paistettuna että hyydytettynä, ja tässä versiossa piparipohja toi siihen jouluista makua.

Juustokakun ja glögikuohuviinin yhdistelmä toimi loistavasti. Marjainen viini toimi yleennsä kakkuun yhdistettävän marjamelban tavoin kakun kastikkeena ja jouluiset maut, pipari ja glögimausteet, täydensivät toisiaan. Pidimme molemmat tästä parista eniten.



Hasselpähkinä-financier & Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2018
Prädikatswein Burgenland, Itävalta; Bouvier, Chardonnay, Welschriesling, Muskat Ottonell, Neuburger; 21,99 € / 0,375 l

Myönnetään, että ennakkoon makean vaalean jälkiruokaviinin ja mantelisen/pähkinäisen leivoksen yhdistelmä epäilytti eniten, sillä perinteisiin jumittavat ajatuksemme kulkivat enemmän tummien jälkiruokaviinien suuntaan. 

Viini oli joka tapauksessa hurmaava. Se on valmistettu pitkään kypsyneistä ja jalohomeen kuivattamista rypäleistä. Sokerin määrä oli huima 210 g/l, mutta toisaalta tasapainottavaa hapokkuutta oli riittävästi. Viinin aromeissa oli hunajaa, vaaleita hedelmiä, aprikoosia ja kypsää omenaa. Suutuntuma oli paksu ja tahmea.

Financier-leivoksessa manteli oli korvattu hasselpähkinällä, mikä teki siitä paahteisen ja jopa hieman suklaisen makuisen. Pinta oli rapea ja sisus tahmea eli leivos oli herkullinen.

Meidän mielestämme viinin hunajaisuus oli financierille hieman liikaa, mutta muuten kokonaisuus oli jälleen kerran odotetun onnistunut ja osoitti, että epäilimme taas aivan turhaan. Testasimme financierin myös Glöetin kanssa ja sekin toimi.



Pipari-kaneli-pannacotta & Blossa 23 Gamla Stan (alkoholiton)
Suomi; 9,95 € K-Citymarket Sello

Tänä vuonna Blossan kausimaku vie Tukholman vanhaan kaupunkiin. Se on maustettu vadelmalla ja humalalla, ja sitä on ensimmäistä kertaa saatavilla myös alkoholittomana versiona. Kyseessä on viinipohjainen glögi, josta alkoholi on lopuksi poistettu niin, että sitä jää juomaan vain 0,5 %. Alkoholilliseen Blossa 23:n perehdyimme aiemmin perinteisessä glögikatsauksessa.

Pipari-kanelipannacotta oli ohuessa tummasta suklaasta valmistetussa kuoressa ja sen päällä oli piparimurusia ja kanelia. 

Blossa 23:n aromeissa oli vadelman ja humalan lisäksi myös appelsiinia ja greippiä sekä glögimausteita. Se oli sellaisenaan hedelmäinen, melko mieto ja lempeä. Pannacottassa taas maistui voimakkaasti kaneli, mutta se ei jyrännyt liikaa ja yhdistelmä oli silti toimiva. Pipari toi kokonaisuuteen jouluista fiilistä.