Hyvää alkanutta vuotta 2016! Loppasuiden vuosi vaihtui hyvässä seurassa brittiläis-ranskalaisissa tunnelmissa Balfour 1503 Classic Cuvéen ja Delamotte Brutin parissa.
Englantilaista viiniä? Kyllä! Balfour-Lynnin perhe osti Kentissä sijaitsevan Hush Heathin kartanon 1980-luvulla, ja ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin vuonna 2002. Alkon valikoimaan keväällä tullut kuiva kuohuviini (sokeria 12 g/l) Balfour 1503 Classic Cuvée (35,30 €) on nimetty kartanon rakennusvuoden mukaan. Se on tehty perinteisellä samppanjamenetelmällä perinteisistä samppanjarypäleistä (Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier).
Englantilaisia viinejä ei tapaa kovinkaan usein, joten se herätti heti kiinnostusta. Hetken tuoksuttelun jälkeen kuului ensimmäinen kommentti: "Juustoinen! Tämä tuoksuu juustoiselle!" Pian juusto tarkentui appenzelleriksi.
Pienen pohdinnan jälkeen appenzellerin arvoitus alkoi (toivottavasti) ratketa. Appenzellerin voimakkaassa tuoksussa on kypsytyksen aikana käytetyn yrttiliemen ansiosta yrttejä ja pähkinää - niin tässä brittikuohuviinissäkin. Balfour 1503:n tuoksu oli runsas ja siinä oli appenzellerin lisäksi omenaa ja aprikoosia. Maku ei ollut aivan yhtä runsas kuin tuoksu, mutta miellyttävä ja tasapainoisen hapokas, raikas ja sitruksisen hedelmäinen, hieman hunajainen ja mausteinen. Etiketin ruokasuosituksena oli tietenkin myös fish and chips.
Huonoksi puoleksi jäi vain hinta. Vaikka kaikki pitivätkin viinistä, 35 euroa tuntui paljolta pelkän kuriositeetin takia, koska samalla summalla saisi pari pulloa hyvää cavaa tai pullon samppanjaa.
Samppanjasta puheenollen... Vuonna 1760 perustettu Delamotte on alueen viidenneksi vanhin samppanjatalo ja Salonin samppanjatalon sisartalo. Molemmat kuuluvat nykyisin Laurent-Perrierin konserniin. Koska Salon on ihanan kallista, päädyimme budjettiratkaisuun.
Delamotte Brut (sokeria 7 g/l, 55 % Chardonnay, 35 % Pinot Noir, 10% Pinot Meunier; 33,33 € Vinatisilla ennen hinnankorotuksia) on suunnilleen saman hintainen kuin Balfour 1503 ja se on tehty samoista rypäleistä. Mielenkiintoinen asetelma.
Samppanjan tuoksusta löytyi samoja elementtejä kuin kuohuviinistäkin: se oli paahteinen, omenainen, aprikoosinen ja hennon mausteinen. Mousse oli runsas ja kuplat pirteät. Maku oli runsas, tasapainoinen, hedelmäinen sekä paahteinen ja sitruksisen hapokas, mutta samalla hieman ärhäkämpi, täyteläisempi ja mineraalisempi kuin Balfour 1503:n. Kaiken kaikkiaan samppanjan hinta-laatusuhde oli mainio; samppanja ei pettänyt, mutta ei yllättänytkään ja vuosi vaihtui sujuvasti tällä skoolatessa. Delamotte Brut voisi myös olla varteenotettava bliniviiniehdokas, se toimisi varmasti hyvin aperitiivina ja aterian läpi.