1. maaliskuuta 2015

Chez Loppasuut - viinitasting osa 2: maisteluTastingiin valittiin seuraavat viinit:

Logan Weemala Pinot Noir 2013
(Australia, 15,04 €)
Kevyt, keskitanniininen
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, vähän happoja ja tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Viinistä viiniin
Logan

Grady Reserve Shiraz 2010
(Australia, 11,99 €)
Täyteläinen, tanniininen
Shiraz: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua
Viinistä viiniin

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2011
(Etelä-Afrikka, 16,50 €)
Täyteläinen, erittäin tanniininen
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa
Viinistä viiniin
Allesverloren

Café Culture Coffee Mocha Pinotage 2013 
(Etelä-Afrikka, 9,99 €)
Täyteläinen, keskitanniininen
Pinotage: tanniineja, hillaa, karpaloa, vadelmaa, balsamiviinietikkaa, pihkaa, tervaa, savua, tummia marjoja, paahdettuja hedelmiä, trooppisia hedelmiä, mausteita, jopa grillattua makkaraa
Viinistä viiniin
Café Culture Wines
KWVRaadin kommentit


Raatiin kuului viisi ihmistä. Viinien kanssa oli aluksi tarjolla juustoja (morbier, gruyère ja gouda), viikunahilloa, rypäleitä ja voileipäkeksejä, suolakurkkuja, tomaattia ja sipulia, savuoluessa haudutettua nyhtöpossua ja medium miinukseksi paistettua entrecôtea. Ruokana oli nyhtöpossuburgereita, jolloin mukaan lisättiin sämpylät, cheddar-viipaleet, salaatti ja kastikkeet.

Illan keskusteluissa päädyttiin seuraavaan:

Logan Weemala Pinot Noir 2013 yllätti positiivisesti monipuolisuudellaan. Sen väri oli vaalea, mutta maku täyteläinen ja hapokas. Raati löysi siitä kirsikkaa, puolukkaa, mansikkaa ja aavistuksen mausteita ja rusinaa. Viini taisteli jopa viinin perivihollista tomaattia vastaan ja maistui mansikkaisemmalta sen kanssa. Suolakurkun kanssa viini oli makeampaa. Hinta-laatusuhde oli raadin mielestä ok, noin 15 euroa ei tuntunut olevan viinistä liikaa. 4/5 raatilaisesta piti tästä eniten.

Grady Reserve Shiraz 2010 oli marjainen, mausteinen, kahvimaisen karvas ja sopi myös tomaatin ja suolakurkun kanssa. Sekä nyhtöpossun että raa'ahkoksi jätetyn entrecôten kanssa se toimi hyvin. Odotimme viinin olevan tanniinisempi, mutta viini ei kuitenkaan ollut kovinkaan paksu ja täyteläinen. Hinta-laatusuhde oli ihan sopiva, viinistä voisi maksaa ihan hyvin 12 euroa, tosin miellyttävämpiäkin saman hintaluokan australialaisia Shiraz-viinejä saattaisi löytyä. Raadista 1/5 piti Shiraz'sta eniten.

Allesverloren Cabernet Sauvignon 2011 oli Alkon luokituksen mukaan viineistä tanniinisin, mutta se ei kuitenkaan maistunut sellaiselta eikä kiristänyt ikenissä. Viini oli aavistuksen makea ja sen tuoksussa oli luumua ja nahkaa ja maussa herukkaa. Se ei pärjännyt suolakurkulle, mutta ei toisaalta riidellyt tomaatin kanssa. Raati arvioi hinta-laatusuhteen huonoksi ja totesi, että tämä viini ei ollut 16,50 euron arvoinen.

Musta hevonen Café Culture 2013 ei pärjännyt vertailussa erikoisen kahvimaisen makean makunsa takia. Se oli vaniljainen ja toimi ruokien, esim. nyhtöpossun ja suolakurkun kanssa keskinkertaisen hyvin. Sellaisenaankin sitä voisi juoda, jos maku miellyttää. Hieman alle kymppi tuntui kuitenkin ihan kohtuulliselta hinnalta.

Bonus-bordeaux Château Poujeaux 2003 oli täyteläinen, oikein mukava hedelmäisen marjainen viini, jonka maussa oli on aavistus nahkaa.

Miten meni muuten?


Viinien valinta onnistui suhteellisen hyvin. Musta hevonen, mokkainen Pinotage herätti odotetusti keskustelua ja jakoi mielipiteitä laidasta laitaan. Se sopi parhaiten juustojen ja viikunahillon seuraan. Jos tastingin olisi halunnut pitää yllätyksettömänä, sen tilalle olisi voinut arpoa vaikkapa County Clare na Trí Cláir Malbec 2012 ja katsoa, eroaako se muista.

Shiraz ja Cabernet Sauvigon olisivat voineet erota toisistaan enemmän, joten niiden kohdalla valistuneet arvaukset menivät hieman pieleen. Lihojen (nyhtöpossu ja entrecôte) kanssa ne sopivat parhaiten, samoin burgereiden.

Raadin suosikki Pinot Noir sopi monipuolisesti useimpien makujen kanssa, tosin ruoan kanssa se oli hieman liian pliisu.

Sipuli ei odotusten mukaan toiminut yhdenkään viinin kanssa, mutta tomaatti ei ollutkaan niin huono seuralainen kuin odotimme. Hapokas sitruuna unohtui listalta, mutta ei sitä sen ihmeemmin kaivattukaan.

Itseohjautuva toiminta oli ainakin aluksi hieman kaoottista, illan isännällä olisi voinut olla hieman jämptimpi ote. Viinit maisteltiin ensin pikaisesti sokkona, sen jälkeen paljastettiin rypäleet ja lopuksi paljastettiin pullot ja hinnat.

Tasting-lasit loppuivat tietenkin kesken, koska niitä on vain kahden hengen viiniklubikertoja varten (ja pari ylimääräistä), mutta onneksi oli venäläistä kristallia. Bonus-bordeaux nautittiin kuitenkin Riedelin Bordeaux-laseista.

Lue myös osa 1: suunnittelu

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti