-->

27. maaliskuuta 2016

Kalifornian viinit 16.3.2016

Meidät kutsuttiin maistelemaan kalifornialaisia viinejä Yhdysvaltain suurlähetystöön. Tarjolla oli 24 eri näytteilleasettajan viinejä, joiden joukosta lähdimme etsimään uutta suosikki-Zinfandelia.

Kalifornian viinintuotanto alkoi 1700-luvulla, kun espanjalaiset lähetyssaarnaajat istuttivat ensimmäiset viiniköynnökset lähetysasemiensa yhteyteen. 1800-luvun puolivälissä viinintuotanto lisääntyi, kun kultakuume houkutteli alueelle uusia asukkaita. 1800-luvun loppupuolella viinikirvaepidemia tuhosi laajalti köynnöksiä, mutta sekin kehitti viinintuotantoa edelleen: viinitilat näkivät sen tilaisuutena istuttaa uusia lajikkeita ja 1900-luvun alussa kasvatettiin noin 300 eri lajiketta 800 tilalla. Vuonna 1919 alkaneen kieltolain aikana monet joutuivat lopettamaan ja kieltolain loputtua vuonna 1933 viinitiloja oli jäljellä enää 140.


Tällä hetkellä Kaliforniassa tuotetaan noin 90 % Yhdysvaltain viineistä. Määrä on huima: jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio, se olisi maailman neljänneksi suurin viinintuottajamaa.

Viinitiloja on yli 1 200 ja viiniä viljellään noin 1 700 neliökilometrin alueella. Suosituimmat punaiset lajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah ja Zinfandel, valkoiset taas Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Zinfandelista tehdään myös White Zinfandeliksi kutsuttua roséviiniä ("blush wine").


Schramsbergin viinitila on perustettu Napa Valleyn alueelle Pohjois-Kaliforniaan vuonna 1862 ja se on yksi Kalifornian vanhimmista viinitiloista.

Blanc de Blancs 2012 (Chardonnay) oli runsas, sitruksisen hedelmäinen ja persikkainen, hieman limonadimainen. Blanc de Noirs 2011:n (Pinot Noir, Chardonnay) tuoksussa oli aavistus kumia ja sen maku oli myös kepeä ja hedelmäinen. Näiden viinien kanssa tunsi historian siipien havinaa: vuonna 1972 presidentti Nixon ja Kiinan pääministeri Zhōu Ēnlái nostivat Pekingissä maljan rauhalle Schramsbergin Blanc de Blancsilla. Näitä voisi nautiskella sellaisenaan kauniina kesäpäivänä hyvässä seurassa.

Sacramento-joen rannalla Pohjois-Kalifornian Yolo Countyssa sijaitsevan Bogle Vineyardsin Bogle Chardonnay 2014 vilahtaa kuvassa oikealla. Viini on viettänyt 9 kk uudessa amerikkalaisessa tammessa. Sen tuoksu on makeahkon vaniljainen, maku aprikoosinen, omenainen ja päärynäinen. Näpsäkkä perusviini.

Punaisten viinien puolelta Bogle Vineyardsilla oli tarjolla Essential Red 2013 ja Cabernet Sauvignon 2013

Essential Red 2013 on sekoitus Zinfandelia, Syrahia, Cabernet Sauvignonia ja Petite Sirahia. Sen tuoksu oli marjainen, mansikkainen ja kirsikkainen. Maku myötäili tuoksua. 

Cabernet Sauvignon 2013:n tuoksussa oli nahkaa, karhunvatukkaa ja tummaa herukkaa. Maku oli pippurinen ja herukkainen. Kyseessä ei ole puhdas Cabernet Sauvignon, vaan mukana on myös Merlot'a ja Petit Verdot'a. Viini on Alkon perusvalikoimassa (15,93 €) ja hinta on laatuun nähden kohdallaan.
Napa Countyn alueella sijaitseva Rutherford Wine Company tarjoili kolme punaviiniä.

Silver Buckle 2013 (Syrah, Merlot, Zinfandel) on saanut nimensä karjapaimenten vyösolkien mukaan. Maukas, mausteinen punaviini, hyvää hedelmäistä peruskamaa.

Rhiannon 2014 (Syrah, Petite Sirah, Barbera) on nimetty walesilaisen jumalattaren mukaan. Viini oli hedelmäinen, vaniljainen, tanniininen, hieman makea ja halusi seurakseen grilliruokaa.

Predator Old Vine Zinfandel 2014 on nimetty viinitarhojen saalistajan, kirvojen arkkivihollisen leppäkertun mukaan. Sen tuoksussa oli savua, nahkaa ja hedelmää, samoin maussa. Oikeastaan tämä viini maistui pekonille! (Mmm, pekonia...) Seurakseen se kaipaisi grillattua lihaa tai meheviä hampurilaisia.


Napa Valleyssa sijaitseva Black Stallion Winery tarjosi hyviä perusviinejä tanniinien ystävälle ja ruokaviinien etsijälle: Black Stallion Estate Winery Los Carneros Pinot Noir 2013 oli pinotnoirmaisen kuminen, puolukkainen ja yllättävän maukas, tuhti ja tanniininen. Cabernet Sauvignon 2013 oli tumman marjaisa, makean mausteinen ja tanniininen.

Tarjolla oli myös arvokkaampia viinejä. Transcendent Cabernet Sauvignon 2011 oli edellistä herukkaisempi ja tanniininen, kypsän marjaisa ja täyteläinen. Transcendent on saatavilla Alkon erikoisvalikoimassa (150 €).Tilan Cabernet Sauvignon -vetoista, Aleksanteri Suuren hevosen mukaan nimettyä Bucephalusia oli tarjolla kolme eri vuosikertaa: 2010, 2011 ja 2012.

Kaikki vuosikerrat olivat vaniljaisia, mausteisia, kypsän marjaisia (luumua ja karhunvatukkaa, herukkaa), mutta kypsyminen vaikutti viinin makuun. 2012 oli vielä rapsakan tanniininen, 2010 taas sitä pehmeämpi ja maukkaampi. 2011 tuntui kuitenkin pehmeimmältä ja maukkaimmalta. Syynä siihen lienevät myös vuoden erinomaiset kasvuolosuhteet. Tätä viiniä voisi ostaa varastoon kypsymään, jos vain onnistuisi saamaan sitä jostain ja raatsisi investoida.


Sonoma Countysta peräisin olevan Decoy-sarjan viineistä maisteluun valikoituivat Sonoma County Zinfandel 2013 ja Sonoma County Cabernet Sauvignon 2013.

Zinfandel 2013:n tuoksussa oli mustikkaa, tummaa marjaa ja vaniljaa. Maussa oli mustikkahilloa ja mausteisuutta, tanniineja oli kohtalaisesti.

Cabernet Sauvignon 2013:ssa on mukana myös 3 % Merlot'a ja 2 % Cabernet Francia. Tuoksussa oli kypsiä marjoja, boysenmarjaa ja hilloisuutta. Maussa oli marjaisuuden lisäksi vaniljaa ja aavistus luumua. Tanniineja oli jonkin verran. Molemmat olivat maukkaita, mutta Cabernet Sauvignonia olisi helpompi yhdistää ruoan kanssa.

1960-luvulle saakka Kalifornia tunnettiin lähinnä makeista valkoviineistään. Uusien viinintekijöiden myötä viinien laatu alkoi parantua ja herättää kansainvälistä kiinnostusta. Ratkaiseva hetki oli vuonna 1976, kun Pariisissa järjestetyssä sokkotastingissa kalifornialaiset Cabernet Sauvignon- ja Chardonnay-viinit päihittivät ranskalaiset.

Pariisin sokkotastingin parhaan Cabernet Sauvignonin tehnyt Stag's Leap Wine Cellars Napa Valleysta oli iloksemme mukana ja pääsimme maistelemaan neljää viiniä.

Artemis 2013 oli tumman marjaisa, vaniljainen, mausteinen ja pehmeä. Se oli ehkä kvartetin makein.

Fay 2013 oli mausteinen ja marjainen, hieman kukkaisa.

Cask 23 2013 oli hedelmäinen ja tanniininen ja yhdisti Fayn keveyden ja S.L.V.:n ryhdikkyyden runsaaksi mauksi, jossa oli tummia kypsiä marjoja, mausteita ja muhevia tanniineja.

S.L.V. Estate Cabernet Sauvignon 2013:n etiketti on Pariisin sokkotastingin 40-vuotisjuhlan kunniaksi vuoden 1973 etiketin mukainen. Herkullinen viini: kypsiä tummia marjoja, mausteita, hieman kahvia.

Alkon erikoisvalikoimassa on kaksi Stag's Leapin viiniä: Cask 23 2005 (170,40 €) ja S.L.V. 2005 (119,50 €).

Tässä voisi mainita myös leffavinkin: Bottle Shock (2008) kertoo, kuinka Château Montelenan voittoisa Chardonnay päätyi Pariisin tastingiin. Elokuvan ottamat taiteilijan vapaudet voinee antaa anteeksi Alan Rickmanin (ja Chris Pinen) takia.


Löytyikö uusi suosikki-Zinfandel? Ei löytynyt, yksikään ei noussut ylitse muiden. Loppukevennyksenä siis sanaleikkejä ja viihdyttäviä etikettejä. Kuvan viineistä Paraduxx on sekoite (60 % Cabernet Sauvignon, 37 % Zinfandel, 3 % Petit Verdot), The Immortal Zin ja Zinzilla taas 100 % Zinfandelia.Etikettien joukosta löytyi myös uusia suosikkeja: Chronic Cellars ilahdutti värikkäällä otteellaan. Talon viineistä Purple Paradise (Zinfandel, Syrah, Petite Sirah, Grenache) on juuri päässyt Alkon tilausvalikoimaan (19,99 €).


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti