-->

21. syyskuuta 2013

Torres Sangre de Toro Rosé 2012Mikä viini?
Torres Sangre de Toro Rosé 2012 (65 % Garnacha, 35 % Cariñena eli Mazuelo; 5,90 € Silja Linella)

Minkä kanssa nautittu?
Sitruunarisotto, paistettu lohi

Mitä etiketti lupaa?
Sopii tapaksien, makkaran ja kinkun kanssa.

Mitä rypäle lupaa?
Garnacha (Grenache): mausteita, marjoja, makeutta, hedelmäisyyttä, vähän tanniineja
Cariñena (Carignan/Mazuelo): hapokkuutta, tanniineja; lisäksi kirsikkaa, mansikkaa ja vadelmaa, ruusua ja orvokkia, kypsässä viinissä karkkia ja purkkaa ja tammessa kypsytetyssä vaniljaa, kookosta, paahteisuutta ja lakritsia

Kommentit

M: Viinin tuoksu on marjainen ja mansikkainen, aavistuksen kukkea. Maku on mansikkainen ja kepeän marjainen, mutta myös pirteän hapokas. Jälkimaku on makea. Tanniineja ei ole oikeastaan ollenkaan. Sitruunan kanssa viini riitelee hieman, mutta ei mitenkään huolestuttavasti, rasvaisen merilohen kanssa ei niinkään. Sopivasti viilennettynä tämä olisi myös kesäinen lipittely- ja picnic-viini, talvella kaipaa jo jotain tuhdimpaa. Mainio viini varsinkin, kun hinta oli kovin edullinen, joten plus-miinus-asteikolla arvosanaksi tulee ++.

J: Tuoksussa on vadelmaa ja mansikkaa. Maku on hapokas, pirskahteleva ja vadelmainen, jälkimaku on aavistuksen makea. Kokonaisuus on kuitenkin hapokas, joten viini sopi rasvaisen lohen kanssa hyvin. Sitruunarisoton ja viini yhdistelmä oli ehkä liiankin hapokas. Sopivasti viilennettynä tämä olisi hyvä kesäviini. Hinta-laatusuhteen ansiosta annan tälle arvosanaksi +++

Viini muualla
Viini-lehti

Sitruunarisotto (2-3 hengelle lisukkeeksi)


2 dl risottoriisiä
5 dl kasvislientä
1-2 dl valkoviiniä (meillä Sanvigilio Valdadige Chardonnay, mukava hedelmäinen ja raikas ja ilmaannuttuaan myös aavistuksen öljyinen)
1 sipuli
1 sitruuna (mehu ja kuori raasteena)
1,5-2 dl parmesaania raasteena
2-3 rkl voita
ruokaöljyä, valkosipulia, suolaa, mustapippuria

Pilko sipuli. Kuullota riisi öljyssä, lisää sipuli ja valkosipuli. Kun sipuli on pehmennyt, lisää kasvislientä noin 1-1,5 dl. Lisää lientä aina, kun neste on haihtunut melkein kokonaan pois. Lisää loppupuolella myös valkoviini ja sen jälkeen sitruunan raastettu kuori (noin 3/4 sitruunasta) ja sitruunan mehu (enemmän, jos haluat sitruunaisempaa ja vähemmän, jos haluat vain aavistuksen sitruksisuutta). Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun risotto alkaa olla mukavan pehmeää ja puuromaista, lisää voi ja parmesaani. Sekoita tasaiseksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti