9. marraskuuta 2013

Iločki Podrumi Graševina 2007


Mikä viini?
Iločki Podrumi Graševina 2007 (100 % Graševina; ostettu Kroatiasta)

Minkä kanssa nautittu?
Kokonaisena paistettu kultaotsa-ahven, keitetyt perunat, sitruuna-voi-korianterikastike

Mitä etiketti/valmistaja/maahantuoja/muu lähde lupaa?
"Korkealaatuinen ja maukas"

Mitä rypäle lupaa?
Graševina (Welschriesling): mietoja, mutta hapokkaita, hedelmäisiä tai kukkeita viinejä, omenaa, sitruunaa, hunajaa. Tutummasta nimestään huolimatta rypäle ei ole sukua Rieslingille.

Kommentit

M: Ensin viini epäilyttää: onko se sittenkin pilalla? Tuoksu on makea, mutta maku hapokas. Ilmaantumisen jälkeen tilanne parantuu ja viini alkaa näyttää hyviä puoliaan. Tuoksu on edelleen makea, hunajainen ja aavistuksen sitruksinen. Maku on aluksi makea ja hunajaisen sekä sitruksisen hedelmäinen, hapokkuus iskee hetken päästä takavasemmalta. Mieleen tulee myös mineraalinen ja öljyinen chardonnay. Sitruunaisen kastikkeen kanssa viini toimii makeiden vivahteidensa ansiosta hyvin. Kaiken kaikkiaan viini on varsin positiivinen yllätys, sillä en odottanut siltä paljoakaan - kroatialaiset punaviinit olivat vähän mitä olivat. Plus-miinusasteikolla annan +.

J: Tuoksu on sitruunainen, mutta siinä on myös hunajaa ja rusinaa. Maku on hapokas ja öljyinen, jälkimaku on makea. Hapokkuus sopi kalan kanssa ja makea jälkimaku puolestaan sitruunaisen kastikkeen kanssa. Viini alkoi selvästi olla jo elinkaarensa lopussa, kovin kauaa se ei olisi enää säilynyt. Tämä olisi pitänyt juoda aikaisemmin, nyt annan arvosanaksi vain +.

Viini muualla
Iločki Podrumi (kroatiaksi)

Kokonaisena paistettu kultaotsa-ahven


2 noin 250-300 g painoista affenaa (perattuina)
vajaa ruukku korianteria, tilliä, perillaa, sitruunamelissaa
pieni sipuli
merisuolaa

Silppua yrtit ja sipuli, sekoita mukaan hyppysellinen tai pari merisuolaa. Täytä ahvenet yrttisekoituksella, paista folioon käärittynä ensin 20 minuuttia 200 asteessa ja noin 40 minuuttia 150 asteessa.

Sitruuna-voi-korianterikastike


3 rkl sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
100 g voita
muutama oksa korianteria

Keitä suolalla ja pippurilla maustettua sitruunamehua kasaan, kunnes sitä on jäljellä noin puolet. Käännä levy pois päältä. Sekoita sitruunamehun joukkoon voi nokareina. Älä enää kiehauta kastiketta! (Voit välillä nostaa kattilan pois levyltä.) Vispaa rivakasti, jotta voi vaahtoutuu eikä ole pelkkää voisulaa. Lisää samalla mukaan silputtu korianteri. Tarjoa kastike hieman jäähtyneenä.

Huom! Kastike on sitruunainen ja kirpeä, ainakaan me emme tarvinneet enää sitruunanlohkoja lisäksi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti