Tüzkö Domb 2007

Mikä viini?
Tűzkő Domb 2007 (Cabernet Franc, Merlot; Unkarin tuliaisia)

Minkä kanssa nautittu?
Nyhtöpossu, halloumilla täytetyt paprikat

Mitä valmistaja lupaa?
Bordeaux-tyyppistä viiniä

Mitä rypäle lupaa?
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa

Kommentit

M: Tuoksussa on tummia marjoja ja pippuria. Maku on marjainen, luumuinen, aavistuksen pippurinen ja tanniininen. Suolainen possu sopii hyvin viinin seuraksi, seurustelujuomaksi tanniineja on aavistuksen liikaa. Maku on tasapainoinen ja maukas, jälkimaku on pitkähkö. Ilmaantumisen myötä makuun ilmestyy lisää pippuria ja ylipäänsä jo aiemmin olleet vivahteet maistuvat runsaampina - tämän pullon olisi voinut avata vielä vähän aikaisemmin. Unkarilaiselta punaviiniltä en odottanut paljoakaan, mutta tämä on mukava yllätys. Niinpä se saa plus-miinus-asteikolla ++.

J: Tuoksussa on tummia marjoja, hilloisuutta, luumua ja pippuria. Maussa on marjaisuutta, hilloa ja hieman pippuria. Sopi hyvin rasvaisen porsaan kanssa, mutta ei sopisi pihviviiniksi. Parhaimpia unkarilaisia viinejä, mitä olen maistanut. Arvosanaksi annan ++.

Viini muualla
Tűzkő Domb

Nyhtöpossu

Noin 1-1,5 kg kinkkua (tai muuta rasvaista possun osaa)

Marinadi
2 dl soijaa
3 valkosipulin kynttä
mustapippuria, neilikkaa, maustepippuria, korianterin siemeniä, savustettua paprikajauhetta (noin 1-1,5 tl), fariinisokeria (noin 1 tl)

Purista valkosipulin kynnet soijan sekaan, lisää mausteet. Sekoita. Paista kinkkua isoiksi palasiksi pilkottuna marinadin kanssa ainakin 5 tuntia 125 asteessa padassa kannen alla, kunnes liha on haarukalla nyhdettävän mureaa.

Kehitysajatus: marinadin pohjana voisi olla 1 dl soijaa ja 1 dl colaa. Silloin fariinisokerin voisi jättää pois.

Täytetyt paprikat

(Mielettömien täytettyjen paprikoiden inspiroima)

4 paprikaa
2 limeä
ruukullinen korianteria
250 g halloumia
suolaa, pippuria, öljyä

Leikkaa paprikoista yläosa ohuesti pois, jotta saat kannan ja siemenkodan poistettua. Aseta paprikat ylösalaisin oliiviöljyllä voideltuun vuokaan (leikkuureuna alaspäin). Voitele paprikat oliiviöljyllä. Paista paprikoita 200 asteessa noin 25 minuuttia. Sillä välin silppua korianteri, purista toisen limen mehu ja pilko toisen hedelmäliha, sekoita, mausta suolalla ja pippurilla. Leikkaa halloumi viipaleiksi. Anna paprikoiden jäähtyä noin 5 min uunista ottamisen jälkeen. Täytä halloumiviipaleilla ja lime-korianterisekoituksella, asettele kyljelleen vuokaan ja litistä. Grillaa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia.