28. joulukuuta 2014

Ara Single Estate Sauvignon Blanc 2013Mikä viini? 
Ara Single Estate Sauvignon Blanc 2013 (100 % Sauvignon Blanc; 11,90 € Tallinkilla)

Minkä kanssa nautittu? 
Risotto ja joulukinkku

Mitä etiketti lupaa? 
Mehevää greippiä ja karviaista, kuivaa jälkimakua

Mitä rypäle lupaa? 
Sauvignon Blanc: kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin.

Kommentit 

M: Ensimmäinen jouluristeilyn ostoksista on nyt korkattu, koska sauvignon blanc tuntui sopivan parhaiten joulukinkun jämien kanssa suunnitellun risoton mausteeksi ja seuraksi. Valinta olikin varsin passeli. Viinitilan sivujen mukaan viini on palkittu pariinkin kertaan eikä ihme, se on mainio, tasapainoinen perus-sauvignon blanc. Tuoksu on hedelmäinen, herukkainen ja karviaismarjainen, ehkä aavistuksen sitruksinenkin. Maku on kirpeän hapokas, karviaismarjainen ja herukanlehtinen. Hapokkuutensa ansiosta se toimi hyvin kinkun seurana, samoin risoton.

Riedelin Vinum-sarjan Sauvignon Blanc -laseista viini maistuu kepeälle ja kesäiselle, Veritas-sarjan Chardonnay/Viognier-lasissa (joita suositellaan myös sauvignon blancille) se on tummemman ja mineraalisemman makuinen eikä yhtä hedelmäinen. Laseilla voi siis aavistuksen säätää viinin makua. Tällä kertaa Sauvignon Blanc -lasi tuntui toimivan paremmin. Kaiken kaikkiaan varsin mukava viini, joka saa arvosanaksi +.

J: Tuoksussa on hedelmäisyyttä, karviaismarjaa ja herukanlehteä. Viinin lämmetessä tuoksuun ilmaantuu myös aprikoosia. Maku on pirteän hapokas, siitä löytyy herukkaa, karviaista ja limeä. Chardonnay/Viognier-lasissa viini on mineraalisempi. Kesäinen viini. Sopi hapokkuuden vuoksi rasvaisen risoton kanssa. Voisi sopia vaalean kalan kuten siian seuraksi. Maku on niin kevyt, että hyvin rasvainen kala kuten lohi ei ehkä olisi paras ruokavalinta. Hyvä perusvalkkari, arvosanaksi annan +.

Viini muualla 
Ara

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti